Вести

Презирали и прогањали Ђинђића док је био жив, сад му дижу споменик

Подизање споменика првом демократском премијеру најавио је човек који га је највише сатанизовао, на телевизији "Пинк", која га је највише медијски прогањала. И, као што су и Александар Вучић и његови сарадници себи дизали популарност нападима на покојног Ђинђића, сада себи желе да подигну популарност поново, потпуно незаслужено, помињући његово име. 

Председник Демократске странке Бојан Пајтић (Фото сервис ДС, архива)

 


Они који су најављивали Ђинђићево убиство, они који су подржавали и водили политику против које је цео живот био, они који су одувек представљали све супротно, другачије и лошије од њега, и након смрти су се на најсуровији могући начин обрачунавали са њим. 

Бојкотовали су комеморативну седницу Скупштине након убиства, исељавали се из улица које су носиле његово име, прелепљивали табле са називима тих улица налепницама са именима људи оптужених за најтеже ратне злочине, уништавали његово политичко наслеђе. 

Данас желе да се то заборави. Морају знати да је то немогуће. 

Плато Зорана Ђинђића, Булевар Зорана Ђинђића, улице и тргови који носе његово име широм Србије, спомен плоча на згради у којој је живео – све су то ствари које су урађене уз беспризорно противљење оних који се данас представљају да су нешто што нису. Његови противници су 2007. успели да спрече да се "Стакленац" сруши и да се на целом том простору сазида Градска галерија и у оквиру ње споменик Ђинђићу. Успели су и када су дошли на власт у Београду да стопирају нашу иницијативу поднету на десетогодишњицу убиства да му се подигне споменик. 

Данас би да му подигну споменик. Чак и то раде на начин који представља све оно против чега се Ђинђић борио – самовољом, мимо процедура, не консултујући струку, демагошки, уз увреде и дневна обрачунавања са политичким противницима. 

Презирали су га и прогањали док је био жив, обрачунавали се са њим када је убијен. Никада неће разумети ни њега, ни његову политику и никада неће схватити због чега је цео живот био против њих. Сто споменика неће променити ту чињеницу. 

Опширније

Непосредни избори празник демократије

Демократска странка одржаће по први пут у историји Србије непосредне изборе за страначке функције који ће бити одржани 24. септембра. 

У истом дану када је председник СНС Александар Вучић, диктаторским маниром изабрао потпредседнике без гласања чланства и могућности да се гласа против, ДС је одлучила да омогући сваком њеном члану да се изјасни о људима који ће је водити. ДС је тако подСедница Главног одбора Демократске странке (Фото сервис ДС)игла лествицу и задала многима нову лекцију из демократије. 

Председник Демократске странке Бојан Пајтић расписао је изборе за 24. септембар, дан када су пре 16 година одржани избори на којима је ДОС победио једног другог диктатора. 

Опширније

СНС никада неће бити демократска као што је ДС

Лидер Демократске странке Бојан Пајтић поручио је премијеру Србије и председнику Српске напредне странке (СНС) Александру Вучићу да се не плаши јер СНС никада неће бити као ДС, која не октроише потпредседнике као што је то учинио Вучић. 

Бојан Пајтић је на седници Главног одбора Демократске странке оценио да је потребно уништити ДС да би тиме Вучић за себе "приграбио" европску легитимацију, да би био једини институционални заговорник европске идеје. 

"Тиме би се избрисала прошлост, тиме би се он учинио прихватљивим, независно од онога што чини у Савамали, Радио-телевизији Војводине, на изборима. То би био диктатор по вољи Запада, јер би алтернатива био Шешељ и екстремна десница", поручио је Пајтић. 

"Нећемо то дозволити, нећемо дозволити Србију без алтернативе и нећемо престати да се боримо за слободу у Србији", истакао је председник ДС. 

Седница Главног одбора Демократске странке (Фото сервис ДС)"Ово је друштво диктаторско. Формално није диктатура, јер постоје Устав и закони, али они се газе. Ово је тоталитарно друштво, јер задире у све сфере приватног и јавног живота. Тоталитарно друштво нисмо формално јер нема идеологије, али јесте по методама и обиму угрожавања права у њој", упозорио је Пајтић. 

"Изборни циљ СНС био је да повећа број посланика у парламенту и да ДС уклони из политичког живота тиме што би онемогућио да ДС уђе у парламент", истакао је Пајтић и подсетио да се обавезао на повлачење уколико странка оствари лошији резултат него на прошлим парламентарним изборима. 

Према његовим речима, дошло је до цепања ДС и формирања Левице Србије три месеца пред изборе, није било равноправног медијског третмана, било је блокаде рачуна, као и инцидената, насиља, застрашивања и куповине гласова. 

"Осујетили смо план СНС да нас избаци из политичког живота и наставићемо нашу борбу за слободу, демократију и правну државу. Не можемо бити задовољни резултатима", додао је Пајтић. 

Седница Главног одбора Демократске странке (Фото сервис ДС)Бојан Пајтић је указао да је изборе обележила изборна крађа и да ће по формирању Скупштине Србије тражити формирање анкетног одбора да би се видело колико је, како се наводи, "бугарских возова прошло кроз Србију". 

Он је поменуо да је позвао челнике три листе, за које је Вучић у изборној ноћи рекао да нису прешле цензус, како би заједно повели борбу. 

"Нама би можда одговарало да те странке нису прешле цензус, али не можемо трговати принципима зарад својих интереса", истакао је Пајтић. 

"У изборној ноћи се догодила и Савамала", рекао је Пајтић и истакао да се "Александар Вучић усуђује да упореди хапшење Слободана Милошевића и Савамалу". 

"Усуђује се да пореди цивилизацији чин испуњавања међународне обавезе хапшења Слободана Милошевића, циљ испуњавања моралне и правне обавезе Србије да ухапси тиранина, са реализацијом сопственог приватног интереса у Савамали, угрожавањем здравља људи које је, не непосредно, али посредно довело до смрти човека", предочио је Пајтић. 

Седница Главног одбора Демократске странке (Фото сервис ДС)Пајтић је истакао и да је поносан на разлику коју је ДС чинила у третману покајинског јавног сервиса, у односу што ради, како је назвао, режим СНС. 

"Никада нисам позвао никога на јавном сервису да тражим да се објави нека вест, нити сам годинама био гост у дневнику у 17 или 22 сати", рекао је Пајтић. 

"Данас када се саставља нова Влада Србије", оценио је Пајтић, мандатар иде код Владимира Путина да му он сугерише састав владе. 

"Ми смо мали народ, али народ који заслужује достојанство, достојанственог премијера", поручио је лидер ДС. 

Пајтић је најавио да ће од чланова Главног одбора ДС затражити да избори у Демократској странци, које је заказао за 10. јул, буду непосредни. 

"Вучић говори како не би желео да СНС изгледа као ДС 2008. године. Па никад неће изгледати као ДС. Тамо председник странке издиктира састав потпредседника, а у ДС су увек људи имали право да се кандидују за све позиције и од воље гласача је зависило ко ће бити изабран", подсетио је Пајтић. 

Седница Главног одбора Демократске странке (Фото сервис ДС)"Никада није било суспензије демократије на начин на који он то чини и заиста никада неће личити на ДС, нека се не плаши, јер нема ни 'Д' од демократије у понашању, принципима и ономе што чини у држави и сопственој странци", напоменуо је лидер ДС. 

Ми, указао је Пајтић, непосредним изборима хоћемо да покажемо Србији да може много боље, другачије и демократскије. 

Бојан Пајтић је поручио члановима ДС да није њихова обавеза да обезбеде себи егзистенцију, већ за грађане Србије бољу, социјално одговорну државу. 

Странка мора да поведе рачуна о кадрирању, додао је он, да нам се не дешавају прелетања, коалиције у којима се не разликује принцип од користи "важнији ћар од програма". 

Пајтић је напоменуо да би на јесен требало одржати и радну скупштину, као и да се планира оснивање Клуба пријатеља демократије. 

Он је рекао да ДС мора бити отворена за повратак и долазак оних који су се разочарали у оно што је ДС чинила у прошлости, али нису напустили идеје и принципе за које се странка залаже. 

"Морамо јасно и гласно да кажемо да смо свесни тога да смо гласове које смо добили, добили на кредит. Морамо сваки тај глас поштовати, морамо га оправдати и не можемо га узети здраво за готово", закључио је Бојан Пајтић. 

Опширније

Вучић да врати мандат за састав Владе

Премијер Александар Вучић има снаге да смањи плате и пензије, има довољно снаге да узме пољопривредницима земљу, има снаге да краде на изборима, мења вољу грађана исказану на локалним изборима, да омогућава куму и уском кругу људи да се богате на рачун грађана. 

Демократска странка

Премијер "нема снаге" да утврди ко су наручиоци, а ко извршиоци рушења у Савамали, "нема снаге" за обрачун са хулиганима, "нема снаге" да прочита извештаје Заштитника грађана и новинарских удружења, "нема снаге" да заустави прогон и блаћење неистомишљеника. 

"Нема снаге" да заустави смене на РТВ, укидања емисија, "нема снаге" да прекине атмосферу страха коју свакодневно креира. 

Позивамо Вучића да смогне снаге и врати мандат за састав Владе председнику Србије како не би још четири године говорио како нема снаге да уради било шта што је у интересу грађана. 

Опширније

Пајтић: Не пада нам на памет да будемо у влади са СНС

Председник Демократске странке Бојан Пајтић изјавио је да је председнику Србије Томиславу Николићу на консултацијама о фомирању нове владе пренео експлицитан став да листи коју је предводио на изборима не пада на памет да буде у власти са Вучићевим режимом, који је понизио, застрашио и осиромашио Србију. 

Пајтић је изјавио да је Николићу рекао, између осталог, да је он омогућио Александру Вучићу да буде на власти и да тиме сноси део одговорности за крађу на претходним изборима, догађаје у Савамали и смене на РТВ, због чега, додао је, сматра да је важно да искаже свој став о "стварима које урушавају правни систем државе". 

Лидер ДС је пренео да је Николић рекао да данашњим консултацијама испуњава уставну обавезу да разговара са свим парламентарним странкама иако је било прагматично да разговара само са листом која има довољно да формира владу. 

Устав се мора поштовати, без обзира да ли су неке одредбе прагматичне или не, јер се у противном руши идеја правне државе, рекао је Пајтић. 

Бојан Пајтић и Верољуб Стевановић на консултацијама у Председништву Србије (ФоНет)

Бојан Пајтић је додао да је на питање Николића има ли доказа за изборну крађу, одговорио да их има прегршт, међу којима су преправљени записници, "бугарски воз", злоупотребе на КиМ и да ће због тога у парламетну тражити формирање анкетног одбора. 

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...предузимљив, зна како ће решити проблем. Да би то постигао, демократа је у току, интересује се и информише о свим начинима за решавање проблема.