Вести

СНС никада неће бити демократска као што је ДС

Лидер Демократске странке Бојан Пајтић поручио је премијеру Србије и председнику Српске напредне странке (СНС) Александру Вучићу да се не плаши јер СНС никада неће бити као ДС, која не октроише потпредседнике као што је то учинио Вучић. 

Бојан Пајтић је на седници Главног одбора Демократске странке оценио да је потребно уништити ДС да би тиме Вучић за себе "приграбио" европску легитимацију, да би био једини институционални заговорник европске идеје. 

"Тиме би се избрисала прошлост, тиме би се он учинио прихватљивим, независно од онога што чини у Савамали, Радио-телевизији Војводине, на изборима. То би био диктатор по вољи Запада, јер би алтернатива био Шешељ и екстремна десница", поручио је Пајтић. 

"Нећемо то дозволити, нећемо дозволити Србију без алтернативе и нећемо престати да се боримо за слободу у Србији", истакао је председник ДС. 

Седница Главног одбора Демократске странке (Фото сервис ДС)"Ово је друштво диктаторско. Формално није диктатура, јер постоје Устав и закони, али они се газе. Ово је тоталитарно друштво, јер задире у све сфере приватног и јавног живота. Тоталитарно друштво нисмо формално јер нема идеологије, али јесте по методама и обиму угрожавања права у њој", упозорио је Пајтић. 

"Изборни циљ СНС био је да повећа број посланика у парламенту и да ДС уклони из политичког живота тиме што би онемогућио да ДС уђе у парламент", истакао је Пајтић и подсетио да се обавезао на повлачење уколико странка оствари лошији резултат него на прошлим парламентарним изборима. 

Према његовим речима, дошло је до цепања ДС и формирања Левице Србије три месеца пред изборе, није било равноправног медијског третмана, било је блокаде рачуна, као и инцидената, насиља, застрашивања и куповине гласова. 

"Осујетили смо план СНС да нас избаци из политичког живота и наставићемо нашу борбу за слободу, демократију и правну државу. Не можемо бити задовољни резултатима", додао је Пајтић. 

Седница Главног одбора Демократске странке (Фото сервис ДС)Бојан Пајтић је указао да је изборе обележила изборна крађа и да ће по формирању Скупштине Србије тражити формирање анкетног одбора да би се видело колико је, како се наводи, "бугарских возова прошло кроз Србију". 

Он је поменуо да је позвао челнике три листе, за које је Вучић у изборној ноћи рекао да нису прешле цензус, како би заједно повели борбу. 

"Нама би можда одговарало да те странке нису прешле цензус, али не можемо трговати принципима зарад својих интереса", истакао је Пајтић. 

"У изборној ноћи се догодила и Савамала", рекао је Пајтић и истакао да се "Александар Вучић усуђује да упореди хапшење Слободана Милошевића и Савамалу". 

"Усуђује се да пореди цивилизацији чин испуњавања међународне обавезе хапшења Слободана Милошевића, циљ испуњавања моралне и правне обавезе Србије да ухапси тиранина, са реализацијом сопственог приватног интереса у Савамали, угрожавањем здравља људи које је, не непосредно, али посредно довело до смрти човека", предочио је Пајтић. 

Седница Главног одбора Демократске странке (Фото сервис ДС)Пајтић је истакао и да је поносан на разлику коју је ДС чинила у третману покајинског јавног сервиса, у односу што ради, како је назвао, режим СНС. 

"Никада нисам позвао никога на јавном сервису да тражим да се објави нека вест, нити сам годинама био гост у дневнику у 17 или 22 сати", рекао је Пајтић. 

"Данас када се саставља нова Влада Србије", оценио је Пајтић, мандатар иде код Владимира Путина да му он сугерише састав владе. 

"Ми смо мали народ, али народ који заслужује достојанство, достојанственог премијера", поручио је лидер ДС. 

Пајтић је најавио да ће од чланова Главног одбора ДС затражити да избори у Демократској странци, које је заказао за 10. јул, буду непосредни. 

"Вучић говори како не би желео да СНС изгледа као ДС 2008. године. Па никад неће изгледати као ДС. Тамо председник странке издиктира састав потпредседника, а у ДС су увек људи имали право да се кандидују за све позиције и од воље гласача је зависило ко ће бити изабран", подсетио је Пајтић. 

Седница Главног одбора Демократске странке (Фото сервис ДС)"Никада није било суспензије демократије на начин на који он то чини и заиста никада неће личити на ДС, нека се не плаши, јер нема ни 'Д' од демократије у понашању, принципима и ономе што чини у држави и сопственој странци", напоменуо је лидер ДС. 

Ми, указао је Пајтић, непосредним изборима хоћемо да покажемо Србији да може много боље, другачије и демократскије. 

Бојан Пајтић је поручио члановима ДС да није њихова обавеза да обезбеде себи егзистенцију, већ за грађане Србије бољу, социјално одговорну државу. 

Странка мора да поведе рачуна о кадрирању, додао је он, да нам се не дешавају прелетања, коалиције у којима се не разликује принцип од користи "важнији ћар од програма". 

Пајтић је напоменуо да би на јесен требало одржати и радну скупштину, као и да се планира оснивање Клуба пријатеља демократије. 

Он је рекао да ДС мора бити отворена за повратак и долазак оних који су се разочарали у оно што је ДС чинила у прошлости, али нису напустили идеје и принципе за које се странка залаже. 

"Морамо јасно и гласно да кажемо да смо свесни тога да смо гласове које смо добили, добили на кредит. Морамо сваки тај глас поштовати, морамо га оправдати и не можемо га узети здраво за готово", закључио је Бојан Пајтић. 

Адреса одбора

Демократа је

...предузимљив, зна како ће решити проблем. Да би то постигао, демократа је у току, интересује се и информише о свим начинима за решавање проблема.