Вести

Пајтић: Паметни више не смеју да попуштају

 

Иако истраживања показују да ће на априлским изборима бити мало неизвесности и да напредњаци имају велику предност, на дан када је председник Србије Томислав Николић и званично расписао изборе лидер Демократске странке Бојан Пајтић је оптимиста.

Председник ДС-а и покрајински премијер, после потписивања изборне коалиције с неколико партија и регионалних покрета, објашњава да СНС подржава четвртина укупног броја бирача, што је мање него што их је имао Слободан Милошевић кад је отишао са власти. У интервјуу "Политици" он каже да резултати избора зависе од излазности и уверава нас да што више људи изађе на биралишта и СНС неће освојити 126 мандата.

"Ако погледате листу СНС-а за изборе, видећете да на њој има најмање чланова ове партије. С оваком листом, у новом парламенту неће бити ни 85 чланова СНС-а. У том босанском лонцу налазе се и противници и заговорници НАТО-а и амерички ђаци и највећи русофили и ултралевица и крајња десница, презимена с потерница и свашта на гомили. То је таква папазјанија каква није запамћена у политичком животу Србије", каже Пајтић.

Зашто би грађани гласали за Демократску странку?

- Зато што паметни више не смеју да попуштају. Власт Вучића, Вулина, Гашића и Ристичевића дубоко је неправедна према грађанима који живе од свог рада и знања и према онима који плаћају рачуне на време. Политика режима је катастрофална: радници Србије подводе се сумњивим инвеститорима за бедне паре, пољопривредницима се одузима земља и смањују субвенције, а мала и средња предузећа потпуно су занемарена. ДС врло добро зна шта и колико дугује грађанима који су веровали у нормалну Србију. Ми те грађане молимо да нам помогну да им тај дуг вратимо. Ови избори су последњи воз за праведну Србију.

Тешко је поверовати да ће неко гласати за ДС само на основу тога што сте признали грешке и на основу ваших обећања да нећете радити на исти начин. Зашто та искуства нисте применили у раду војвођанске владе?

- Јесмо, и те како. Ми смо у војвођанској влади применили транспарентност у раду и то мора бити императив. Још од 2004. године сви грађани могу преко интернета да провере како ради покрајинска администрација и да сазнају где је отишао сваки њихов динар, ко је добио на неком тендеру и зашто - све с аргументацијом. Ова генерација политичара мора увести принцип апсолутне и потпуне транспарентности, који треба да важи од локалне до републичке власти, као што је то у Шведској, Немачкој или Француској. Ми смо сиромашно друштво, али то не значи да не можемо да будемо праведно друштво.

Вама и Покрајинској влади на терет се ставља да сте злоупотребили новац за изградњу дома за незбринуту децу у Новом Бечеју?

- Ми у Војводини имамо 850.000 књиговодствених трансакција годишње. Напредњаци су извадили једну и траже од мене да им на то одговорим.

Логично је да то траже јер сте ви председник војвођанске владе.

- Распитао сам се о чему је реч и рекли су ми да извођач радова касни у обнови и да они желе да за иста средства за тај посао заврше радове, али да им не дозвољавају представници локалне самоуправе из СНС-а. Они из политичких разлога блокирају тај пројекат да би после могли да кажу да крадемо од деце и то звучи ужасно и није тачно.

У протекле две године Ви сте шампион у оптужбама које износе представници власти за корупцију...

- Ја сам шампион у тужбама које сам против функционера СНС-а поднео суду због клевете. У животу нисам направио ни саобраћајни прекршај и да сам умешан у било шта што ми се приписује, одавно бих био у затвору. За четири године прегледали су сваки папир који су желели.

Ви сте на власти у Војводини скоро 12 година, колико је Србијом владао Милошевић. Оптужују Вас да су за време Вашег мандата грађани Војводине осиромашили.

- У кампањи ћу показати напредњацима дебелу књигу о томе шта смо све у Војводини саградили и направили. Они грађанима неће имати шта да покажу и због тога се служе клеветама. Нисте ваљда мислили да ће они понудити стратегију развоја Војводине?

Неки Ваши партијски другови предлагали су да поднесете оставку на место премијера Војводине да бисте могли да кажете да сте у опозицији, јер управљати покрајином је значајна полуга власти, друга по важности у Србији...

- Мене је отац васпитао да кад нешто започнем - то и завршим.

Али сте зато тражили да Влада Александра Вучића поднесе оставку после нешто више од годину дана рада. Зар то нису различити аршини?

- Влада Србије на чијем је челу Вучић није способна да води државу. Крупне и највеће грешке направљене су у економији. Ми не подржавамо смањење плата и пензија и залажемо се да се новац улаже у инвестиције и да се подстиче потрошња. Стезање каиша српску привреду гура у рецесију и све већу беду. Вучић уводи страховладу да би прикрио неспособност владе на чијем је челу. У ситуацији смо сталног ванредног стања, дреке и галаме, у чему се СНС идеално сналази и иде се на изборе да се не би грађанима положили рачуни.

Премијер мора грађанима да положи рачуне.

Влада Србије за свој рад добија похвале и од ММФ-а за најнижи дефицит у последњих неколико година...

- Влада се хвали најнижим дефицитом оствареним на грбачи пензионера и потпуним одсуством инвестиција, а не кажу да су годину дана пре тога управо они направили највећи дефицит у Европи. Војвођанска влада је сваке године Скупштини подносила завршни рачун, а владе Вучића и Дачића то нису урадиле ниједном. Треба коначно ставити тачку на тајне уговоре и они морају бити доступни свима, као што је то случај с "Ер Србијом".

Премијер Вучић каже да су обелодањени сви уговори који су потписани с "Ер Србијом"...

- То је делимично тачно. Објављена су два уговора, али су од очију јавности остала сакривена три уговора од којих је онај о улагањима најважнији. Залажемо се да се обелодане уговори о "Железари Смедерево", о "Београду на води"... Процењује се да штета по државу од тих уговора износи око 900 милијарди динара, јер су они очигледно коруптивни.

Чије ту то процене?

- То су процене стручњака.

Колико су оне тачне?

- Прилично. Даћу вам пример споразума око "Ер Србије", где смо ми пре нешто више од годину дана установили да ће држава Србија уложити 660 милиона евра у новцу, имовини и потраживањима и да ће арапски инвеститор уложити највише 100 милиона евра, као зајам који ће отплаћивати држава Србија. Власт је тада рекла да је то нетачно, да бисмо пре три недеље добили извештај да је у евро била тачна наша процена колико ће у нову фирму улагати грађани Србије.

Председник Демократске странке Бојан Пајтић (ФоНет, архива)Зар није први такав споразум о стратешком улагању био с "Фијатом", а склопила га је влада којом је руководио ДС. Ако сте против тога да се склапају тајни уговори, зашто је влада у којој сте ви били главни прва склопила такав уговор?

- Та одлука није била добра и залажемо се да држава прво обелодани уговор са "Фијатом", а одмах после и све уговоре који су напредњаци до сада склапали, од "Ер Србије" до "Београда на води". Тачка.

Држава Србија има уговорну обавезу да тај уговор не објављује у целини. Лако је то сада рећи из опозиције...

- Ако је то велики интерес јавности, онда тај уговор треба обелоданити. Зашто друге државе нису склапале исте врсте уговора с великим компанијама, него само Србија? Откуд идеја да се новцем наших пореских обвезника располаже тајно и да нико не положи рачун? То нема везе с прокламованом европском политиком Александра Вучића.

Ви тврдите да Александар Вучић није Eвропејац?

Апсолутно сам сигуран да је Вучић лажни Eвропејац и лажни модерниста. Све што он чини супротно је интересима Србије.

Којим аргументима поткрепљујете то што кажете?

- Вучић је због договора с ММФ-ом отео пензије, додељује земљу тајкунима и пријатељима. Није европски пут кад ангажујеш Тонија Блера за саветника. Кад Вучић добије похвалу од међународне заједнице, то је искључиво зато што повлађује њиховим спољнополитичким интересима.

Да ли бисте потписали Бриселски споразум?

- Ми смо гласали за Бриселски споразум и то није спорно, али европске интеграције нису само то. Премијер је загадио јавни дискурс и уништава могућност дијалога.

Шта конкретно замерате Вучићевој власти?

- Да се разумемо: не морам ја грађанима Србије да објашњавам колико је овај режим штетан по њих. Три четвртине бирача то врло добро зна. Не добијају се избори тако што си против нечега, него зато што имаш решења. Бојим се да, ако овај режим остане још четири године, нико више неће имати решења за Србију.

У чему би се разликовала економска политика од оне коју води Влада Србије?

Ослобађање од пореза као прву неопходну подршку оним инвеститорима који запошљавају младе, јер је више од половине незапослених млађе од 30 година. Послодавац који исплаћује више зараде плаћао би мањи порез. Правити политику у пољопривреди с пољопривредницима и њиховим удружењима, а у привреди с малим и средњим предузећима.

Да ли бисте укинули субвенције од 10.000 евра за радно место?

- ДС се залаже да се укине систем субвенција на основу кога су страни инвеститори добијали и више од 10.000 евра за једно радно место и то је прва мера коју бисмо изгласали. Данас имате ситуацију да држава плаћа и по 28.000 евра за једно радно место и простом математиком испада да - кад инвеститору поклоните земљиште, халу и седмогодишњу плату радника - држава финансира тог инвеститора. Страни инвеститори доћи ће кад виде да у Србији постоји ефикасна владавина права и да закони подједнако важе и за портира и за директора, и за курира и за министра.

Зашто су пропали преговори с Борисом Тадићем и Чедомиром Јовановићем о заједничком наступу на изборима?

- Излазимо на две листе зато што ћемо тако и они и ми освојити више гласова.

А зашто сте онда десетак дана разговарали кад нисте имали намеру да будете на истој листи?

- Странке које су демократске и треба да разговарају. Цивилизован и пристојан разговор никад никоме није донео штету.

А како коментаришете твитове из ЛДП-а да је договор постигнут и око расподеле мандата?

- Ништа није договорено. Није било никакве сујете, нити ултиматума било кога од учесника састанка. Закључили смо да је у овом тренутку најбоље да свако иде са својом листом.

Како ће вас грађани озбиљно схватити кад ни сами не може да се окупите око заједничке идеје да на изборима смените владајућу коалицију?

- Овај режим ће овог пролећа бити смењен. Ја сам сигуран у то.

Како планирате да финансирате кампању кад је рачун ДС-а у блокади?

- Блокаду сам наследио и блокаду ћу отклонити. Свака странка по закону има потпуно засебан изборни рачун који није повезан са рачуном странке. Кампања ће бити концентрисана на непосредну комуникацију и на разговоре с грађанима Србије, који су нам главни коалициони савезник.

Опширније

ДС поднела изборну листу; Пајтић: Избори су чин одбране достојанства грађана

 

Демократска странка поднела је Републичкој изборној комисији изборну листу "За праведну Србију – Демократска странка", а носилац и први на листи лидер демократа Бојан Пајтић поручио је да ће грађани Србије изаћи на изборе и да ће то бити чин одбране њиховог самопоштовања и достојанства.

ДС поднела изборну листу За праведну Србију – Демократска странка (Фото ФоНет)Бојан Пајтић је рекао је да ДС на ванредним изборима наступа под слоганом "Живети сада" и истакао да паметни више не смеју да се склањају и да се више не може дозволити да садашња власт понижава грађане.

Он је поручио да су грађани Србије у протекле четири године, откако је на власти Српска напредна странка, понижени и осиромашени.

Пајтић је у изјави новинарима испред Скупштине Србије рекао да је неправда обележила период власти Александра Вучића и истакао да је највећа неправда учињена пензионерима, којима су смањена примања.

Демократска странка је сакупила 11.844 потписа за подношење листе за шта се тражило 10.000 потписа. Ванредни парламентарни избори заказани су за 24. април 2016.

Опширније

Пајтић: Две колоне у интересу грађана и за спас Србије

 

Председник Демократске странке Бојан Пајтић изјавио је да је ДС сконцентрисана на то да се смени владајући режим и да решава проблеме грађана, а не на квоте и мандате, јер је Србија осиромашена и понижена.

Председник Демократске странке Бојан Пајтић (Фото сервис ДС, архива)"Веома је важно да свим грађанима Србије буде јасно да смо ми сконцентрисани на то да се смени владајући режим, да смо сконцентрисани на то да решавамо проблеме грађана, и да није важно ко има колику квоту, ко има колико мандата, ко на који начин партиципира на некој будућој листи, то је потпуно секундарно, нас брину само интереси грађана", рекао је Пајтић поводом одлуке да ДС не иде на истој листи са СДС и ЛДП на изборе.

Лидер ДС је истакао да је Србија седма најбеднија економија на свету, од 140 земаља, да смо 140. кад је у питању одлив мозгова, те да је ситуација изузетно драматична.

"Због тога смо донели одлуку да обезбедимо могућност свим грађанима који желе да гласају да имају за кога да гласају. Да гласају програмски, да гласају у што већем броју и да што више људи изађе на изборе, а постојање такозване две колоне омогућава да изађу сви они који су незадовољни, а то је већа могућност да се режим победи", закључио је Пајтић.

Опширније

Опозиција у Чачку окупљена око Демократске странке

 

 

Први човек чачанских демократа Драган Брајовић такође каже да није дошло до стварања заједничке листе опозиције, наводећи да ће се до краја седмице знати како ће странка наступити на изборима.

– На нивоу Чачка постојала је прича да се опозиција уједини и да представљамо алтернативу странкама на власти које већ дуго неуспешно воде град. Није дошло до остваривања те референдумске приче и на изборе идемо у најмање две колоне. ДС има разговоре са осталим странкама демократског блока а како ће се они завршити видећемо. Ако све то не буде реализовано ДС ће ићи сама на изборе и са онима који деле наше вредносне ставове.

 

Опширније

Питање Александру Вучићу

Демократска странка поново поставља иста питања:

1. Због чега Влада Србије, по угледу на Владу Војводине, не објави апсолутно све податке о трошењу буџетских средстава?

2. Да ли су тачне процене да само 20 тајних уговора режима Александра Вучића наноси штету од 997 милијарди динара?

3. Због чега је Министарство привреде тајном прогласило све уговоре о избору и ангажовању страних менаџера у Железари Смедерево које грађани плаћају 340.000 евра месечно и у којој земљи ти људи плаћају порез?

4. Због чега су три кључна уговора о Ер Србији и даље тајна, како послује компанија чије су обавезе 190 милиона евра веће од вредности имовине и у којој држави порез плаћа њен директор који има плату 20.000 евра?

Демократска странка

 

5. Због чега су и даље државна тајна пословање кума премијера и његових фирми са Девичанских острва?

6. Због чега су тајни уговори о продаји 60.000 хектара најплодније земље у Војводини и због чега је тајна да је, уместо инвестиција, ова земља стављена под хипотеку?

7. Због чега је тајна чак и јавни дуг Србије, који према Министарству финансија износи 75,5 одсто БДП, по Фискалном савету 76,2, а по Светској банци 87,4 одсто БДП?

8. Због чега Фискални савет у сваком мишљењу о финансијским законима каже да Влада Србије крије број незапослених и лажно представља број запослених?

9. Због чега је ЕПС купио најскупље акције црногорског електропреносног система у децембру, а не у фебруару када им је цена драстично пала?

Напредњаци, ових питања има много. Толико је приватних дилова које плаћају осиромашени грађани Србије, толико је тајних уговора од којих корист има само неколицина људи из врха ваше странке, да можемо да питамо сваки дан.

А ви можете да вређате, мрзите, клевећете, питате грађане ко штити овог или оног функционера Демократске странке због тобожњих крађа. Та питања поставите Вучићу, а, када вам одговори, питајте га да објави ове уговоре.

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...поштен. Он у политици није због личне користи. Довољна награда му је што му људи верују и бирају га да их заступа у остваривању заједничких интереса.