Вести

Паjтић: ДС спремниjа него икад за изборе

ДС jе за предстоjеће изборе спремниjа него икад, поручио jе данас председник странке Боjан Паjтић, и позвао грађане да се придруже ДС у борби за слободниjу, достоjанствениjу и уређениjу земљу ДС jе за предстоjеће изборе спремниjа него икад, поручио jе данас председник странке Боjан Паjтић, и позвао грађане да се придруже ДС у борби за слободниjу, достоjанствениjу и уређениjу земљу. 

"Oнима коjи то не желе, препуштамо станове у Београду на води, радна места у Боингу, пословни простор у кулама...", рекао jе Паjтић на седници Главног одбора.

Лидер ДС и покраjински премиjер тврди да jе СНС у протеклих осам месеци изгубила петину бирача И да jе излазност њених бирача опала за цетвртину, те да се зато премиjер Србиjе И председник напредњака Aлександар Вучић одлучио за изборе. Aко од троjе грађана Србиjе на изборе изађе двоjе, Вучић jе историjа, веруjе Паjтић.

Oн jе рекао да се програм странке у наjкраћем своди на следеће: динамична тржишна привреда, снажна социjална држава, ефикасна jавна управа коjа jе слуга народу И владавина права. 

“Tаj програм ћемо реализовати након следећих избора, када ће ДС преузети власт, а Србиjа Вучића, Гашића, Бабића отићи у историjу. Oво jе питање опстанка слободне И пристоjне Србиjе”, рекао jе Паjтић.

У земљи коjу буде водила ДС све ће бити подређено грађанима, рекао jе и додао да СНС жели да влада грађанима. Додао jе да jе Србиjа данас “елдорадо” за ботове, незналице и нераднике.

“Ваљда смо нешто научили са Mилошевићем, Kоштуницом, Вучићем - да од вођа нема користи, они са временом постаjу полулуди од бахатости”, истакао jе лидер ДС. 

Slide

Ниjе тешко бити бољи од СНС, закључио jе Паjтић.

На дневном реду седнице ГO ДС, коjа jе почела минутом ћутања преминулом функционеру те странке Mомчилу Грубачу, су И усваjање Изборног програма ДС, Предлог етичког кодекса, одлука о висини чланарине и припрема за предстоjеће изборе.

Опширније

Пајтић: СНС изгубила петину бирача

Демократска странка од данас креће у битку за слободну, достојанствену и срећнију Србију, у којој су тренутно основне карактеристике живота страх и понижење зјавио је јуче председник те партије Бојан Пајтић. Он је, на седници Главног одбора ДС, рекао да је у протеклих осам месеци Српска напредна странка (СНС) изгубила петину бирача, а проценат излазности грађана на изборе је опао за четвртину, "и Александар Вучић то зна, зато је и расписао изборе, да зграби прилику да остане на власти до 2020. године".

 

"Ако од три грађанина Србије два изађу на изборе, Вучић и његова камарила су политичка историја ове земље, он је готов", поручио је Пајтић. Према његовим речима, Србији треба знање и уређен систем, јер је она данас "Елдорадо за ботове и незналице, земља у којој се дипломе купују, а знање баца под тепих. "Није идеја да будемо бољи од СНС, свако то може бити, наша идеја је да будемо бољи од ДС до 2012. године", објаснио је Пајтић, који је оценио да је ДС данас за изборе спремнија него икад, о чему говори атмосфера на њеним партијским скуповима широм Србије.

 

"Немамо другу алтернативу него да политика ’поштене и напредне Србије’ Бабића, Ристичевића, Гашића, Вучића, једном за свагда оде у историју. Ово није страначко питанње, ово је питање опстанка пристојне и демократске Србије", констатовао је он.

 

Како је истакао, ДС жели да након избора створи атмосферу функционисања државе у којој ће постојати амбијент служења, а не владања грађанима Србије, и то је највећа разлика између ДС и СНС, "огромна и непремостива, вековна". "Ми желимо да служимо грађанима Србије", поручио је Пајтић, и истакао да је народ 800 година крварио за Србију и да зато ДС нема намеру да дозволи "да је Вучић распрода и раскрчми", нити да допусти да наша деца и унуци одлазе из ње.

 

Пајтић је грађане позвао да се придруже ДС у борби за слободнију и срећнију Србију, а онима који то неће, "препушта станове од 380 евра по квадратном месту, посао у Боингу у Србији и пословне просторе у ’Београду на води’".

 

На почетку седнице Главног одбора ДС, која је после уводног излагања Пајтића затворена за јавност, дуготрајним аплаузом су поздрављени чланови тог тела који су били ухапшени у полицијској акцији "Резач", па су пуштени на слободу, а међу њима и бивши министар Слободан Милосављевић.

 

 

 

 

Опширније

Пајтић: Вучић губи власт ако грађани масовно изађу на изборе

 

Лидер Демократске странке Бојан Пајтић изјавио је да је премијер Србије Александар Вучић расписао изборе знајући да ће их 2018. године изгубити, а надајући се да ће у овој години на изборима победити.

"Међутим, ако на изборе изађе више од 65 одсто грађана, он губи власт. Зато ћемо учинити све да одзив на биралишта буде што масовнији", рекао је Пајтић у интервјуу за нови Њусвик (Newsweek).

Он је оценио да Вучић својом политиком "креира атмосферу страховладе, позивима на одмазду, заверама, претњама насиљем и самим насиљем".

Председник Демократске странке Бојан Пајтић (www.vojvodina.gov.rs, архива)"Али, док је то пре четири године људе плашило, сада је Вучић, који је таквом атмосфером желео да држи у приправности своје бираче, заправо почео да све оне апстиненте, беле листиће, уплашене, пристојне људе, опредељује да изађу на биралишта. Наша је обавеза да им понудимо да они гласају за нешто, а не против нечега. За наш програм смо спремни да им одговарамо, свесни да не смемо да пропустимо другу шансу коју су грађани спремни да нам пруже", казао је Пајтић.

На питање да ли је размишљао о некој нестраначкој личности која би могла да пробуди апстиненте, Пајтић је рекао да у Влади у сенци ДС постоје нестраначке личности.

Он је оценио да Вучић "уводи страховладу да би прикрио неспособност и незнање које свакодневно плаћају грађани".

Смањење смањења плата Вучић представљао као повећање

"Смањење смањења плата Вучић представља као повећање, задужује се шампионски колико се нису задуживали Тито, Милошевић, Коштуница и Тадић заједно", казао је Пајтић.

Нема сукоба у ДС-у

На питање до када ће трајати сукоби и расколи у ДС-у, Пајтић је рекао да сукоба нема.

"ДС је данас са својих једанаест одсто подршке и више од 150.000 чланова друга по снази партија у Србији и једина алтернатива режиму. Зато Вучић и његови аналитичари измишљају сукобе и расколе у ДС-у, а свим силама прикривају рат између Вучићеве, Николићеве и Михајловићкине струје у партији", казао је он.

Пајтић је навео да је бесмислица када противници ДС-а кажу да је Демократска странка владала 12 година и додао да је од 2004. године све време српска економија била у рукама Млађана Динкића, а не ДС-а.

На питање шта би другачије урадио од Вучића на спољном плану, Пајтић је казао да би на пример Бриселски споразум био боље испреговаран.

"Не бисмо се свађали са суседима. ДС не би правио војну параду усред сукоба у Украјини. Сврставање, макар и симболично, на било чију страну у конфликту у Украјини није било у складу са српским националним интересима. ДС не би слао посматраче у Доњецк, не би давао држављанство човеку са црне листе ЕУ", навео је он.

Инсистирамо на откривању позадине убиства Ђинђића

На питање зашто ДС не инсистира на расветљавању политичке позадине убиства Зорана Ђинђића, Пајтић је казао да инсистира, али да је јасно да се то неће решити док се власт не смени.

"Инсистирамо, али смо свесни да се ниједно непочинство људи који данас чине власт неће решити док ова власт не буде смењена. Било би наивно очекивати да ће они то да реше", казао је Бојан Пајтић.

 

Опширније

За ДС неприхватљив СДС

Демократска странка (ДС) је преломила и изабрала већину коалиционих партнера за предстојеће парламентарне изборе, међу којима није Социјалдемократска странка (СДС) Бориса Тадића, сазнаје Блиц.

Демократе ће одржати седницу Главног одбора у недељу и тада ће вероватно бити познати сви коалициони партнери с којима ће наступити како на ванредним парламентарним тако и на локалним и покрајинским изборима.

Међу партнерима нема СДС. Док у странци некадашњег лидера ДС и бившег председника Србије тврде да су пред демократе изашли са празним папиром без икаквих услова, у ДС кажу другачије.

"Услови које је Тадић поставио и његов однос за нас нису прихватљиви. Нико у ДС није за ту сарадњу", каже саговорник из врха ДС.

Демократе не могу да опросте Тадићу што их је издао у последњем тренутку пред изборе 2014, када је изашао из ДС и основао своју странку и повео добар део чланства са собом. Такође му замерају што је странку оставио у дуговима за кампање које је он водио и за које је узимао кредите. Коначно, Тадићев захтев да буде носилац заједничке изборне листе и кандидат за премијера за демократе је потпуно неприхватљив.

Свестан је Бојан Пајтић да ће му за добар резултат на локалу бити потребна сарадња са странкама које су регионално јаке.

"Дефинитивни договор је постигнут са Новом странком Зорана Живковића, као и са странкама Душана Петровића, Верољуба Стевановића и Бошка Ничића", открива извор Блица.

Контакти су остварени и са Странком демократске акције Сулејмана Угљанина, али још није постигнут коначан договор и питање је хоће ли сарадње уопште бити. То пре свега зависи од воље Угљанина да ублажи своју реторику и одустане од идеје аутономног Санџака.

 

Опширније

Избори као референдум !

 

Целокупна чачанска опозиција највероватније ће на једној листи изаћи на предстојећим локалним изборима у Чачку.У овом тренутку готово све опозиционе странке расположене су за ову опцију, а сагласност о томе већ су дали Двери, ДС и покрет Доста је било. Прве консултације већ су обављене.

На овај начин, сматрају опозиционари, створила би се референдумска атмосфера у граду. На једној страни, по том мишљењу, били би представници актуелне чачанске власти – НС, СНС и СПС,  а на другој сви они који би желели да се у Чачку након пуне две деценије догоде политичке промене.Dragan-Brajović

 

 

"Улог је огроман, а то је спас града. Зато смо и решили да се окупимо са циљем да срушимо власт која је у последњих 20 година уназадила Чачак. Ако заживи овај опозициони блок, а ја верујем да хоће, спремни смо да подржимо Бошка Обрадовића за градоначелника у овом стадијуму прелиминарних разговора и консултација. Очекујем да ће се све искристалисати до краја јануара" – каже први човек чачанских демократа Драган Брајовић.

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...искрени борац за социјалну правду. Свака неправда и свако угрожено право га одмах покрену на акцију. Његови суграђани сматрају га најбољим адвокатом својих интереса.