Вести

На данашњи дан изабрана је влада др Зорана Ђинђића

Др Зоран Ђинђић (1952-2003)На данашњи дан, 25. јануара 2001. године, изабрана је влада првог демократског премијера Србије и председника Демократске странке др Зорана Ђинђића.

 

За првог демократског премијера Србије дан формирања владе био је почетак процеса демократизације друштва и коренитих економских и социјалних реформи.

"Стање које затичемо драматично је лоше. Задатак који ми данас преузимамо као наслеђе претходних десет година веома је тежак, изазови су веома велики, али и шанса да се упишемо у историју као генерација која је једну земљу поново вратила на њен прави пут, таОн је тада поручио да је Србија после 5. октобра "поново узела судбину у своје руке" и да је његова влада "добила мандат за промене од народа на улицама Србије". шанса је такође веома велика", рекао је Ђинђић у експозеу представљеном у Скупштини Србије."Оног дана када заборавимо то и помислимо да смо добили мандат да владамо и управљамо, тога дана смо изгубили", рекао је Ђинђић посланицима републичког парламента.

Др Зоран Ђинђић је убијен 12. марта 2003. испред зграде Владе Републике Србије, зато што је покушао да Србију ослободи прошлости и одведе је у будућност.

Прва демократска влада после петооктобарских промена 2000, коју је водио Зоран Ђинђић, неповратно је повела Србију демократским и европским путем. Демократска странка од тог пута неће одустати.

 

 

 

 

Опширније

Бојан Пајтић: Најважнији задатак – смена режима Александра Вучића

 

Обраћање предПето, модел изласка на изборе биће договорен на наредном састанку.седника Демократске странке Бојана Пајтића након састанка опозиционих странака, покрета и синдиката у седишту ДС:

На састанку опозиционих странака, покрета и синдиката, који је одржан у Демократској странци, представници ових организација усагласили су се око неколико кључних ствари када су у питању актуелна ситуација у Србији, могућности и видови будуће сарадње и учешће у предстојећој кампањи.

Прво, окупили смо се да бисмо поразили режим АлекСрбија данас има недемократску, ауторитарну и насилну власт која свакога. Састанак опозиционих странака у седишту Демократске странке (Фото сервис ДС) Друго, сви учесници састанка инсистираће на томе да се створе услови за фер и поштене изборе на којима ће грађани моћи да гласају ослобођени од свих врста притисака, након кампање у којој ће сви учесници на изборима бити равномерно заступљени у медијима. Борићемо се за остварење тих циљева.

Треће, учесници састанка ће успоставити сарадњу и координисану опозициону активност у парламентима свих нивоа власти, медијима и свим случајевима када ће од тога имати корист грађани Србије.

Четврто, формираће се тело које ће политички и оперативно координисати заједничке активности странака, синдиката и покрета који су учествовали на данашњем састанку.

Пето, модел изласка на изборе биће договорен на наредном састанку.

 

 

 

Опширније

Вучићева оставка одлична вест за грађане!

 

Демократска странка сматра да је одлука Александра Вучића да поднесе оставку на место председника Владе Србије добра вест за све грађане.

Ванредни парламентарни избори ће показати и Александру Вучићу и његовом режиму да грађани неће ћутати док им се смањују плате, отимају пензије, повећавају порези и цене, да неће мирно гледати како се само они на власти богате, како од својих смањених плата плаћају приватне пословне договоре провучене кроз тајне уговоре и да неће пристати на ућуткивање критике, страховладу и уништавање институција.Демократска странка ће на изборе изаћи са програмом којим ће показати да се реформе могу спроводити и нова радна места отварати без смањивања плата, без штедње на грађанима, без ућуткивања критике и без злоупотребе власти.

Човек који говори како је "пре годину и девет месеци затекао државу пред банкротом" вероватно мисли на оно што је сам оставио у периоду своје власти од 2012. до 2014. године. Човек који, када каже "да не жели поглед у прошлост", мисли само на сопствену прошлост док туђу, фалсификовану прошлост, већ четири године користи као изговор за сопствену неспособност, сада очекује од грађана још једну шансу "да се отараси мангупа у својим редовима". Вероватно зато што прва четири пута није умео добро да их изабере, а сада, пети пут, то ће урадити баш како треба.

Једини проблем је што је Александар Вучић већ толико пута у претходне четири године обмануо грађане, да нема право ни од кога да тражи да му икада више верује.

Опширније

“Можеш како хоћеш али не можеш колико хоћеш: Локални избори 2016 “

 

Поводом одлуке председника Скупштине града Чачка да на дневном реду локалног парламента 25.јануара неће бити захтев опозиционих одборника

ds LOGO

 

 

да се покрене поступак смене градоначелника, његовог заменика и председника Скупштине града, Градски одбор Демократске странке у Чачку издаје следеће саопштење:

 

Демократе су реаговале после изјаве председника Скупштине града да наредној седници неће бити захтев опозиционих одборника да се покрене поступак смене градоначелника, његовог заменика и председника Скупштине.

 

Одбијање захтева за смену свих носиоца власти у Чачку је само још један доказ како функционише градска власт већ дужи временски период, самовољом и бахатошћу представника локалне власти који се стављају изнад свих законских и моралних начела, потпуно нормалним за демократске процедуре, у које се толику заклињу, саопштио је градски одбор Демократске странке (ДС).

 

Ставом да је велики дневни ред за прву наредну седницу 25. јануара”, када би требало да се разматрају програми рада јавних установа, председник Скупштине града је прекорачио сва своја овлашћења, саопштила је ДС, и још једном потврдио да је највернији чувар локалне власти, која системски уништава наш град две деценије.

 

ДС сматра да иза великодушне понуде да опозициони одборници сами закажу седницу стоји вероватно договорени сценарио са делом одборника власти који је подржавао ову иницијативу и још једна политичка трговина у режији мајстора локалних политичких марифетлука у лику председника Скупштине града.

 

Остаје да видимо морал и част поменутих одборника власти који су подржавали смену и при томе се закилињали да им је интерес грађана Чачка на првом месту а да су зарад тога спремни да се супроставе и великом премијеру ако је потребно“, пише у саопштењу.

 

Иницијативом за смену носиоца локалне власти, Демократска странка у Чачку је указала да је за веома тешко стање у граду искључив кривац иста партијска „номенклатура“ чији су резултати свима видљиви ниједна инвестиција, ниједно ново отворено ново радно место, страначко запошљавање на терет буџета и грађана Чачка, масовни одласци младих, приватни сектор оптерећен бројним локалним наметима.

 

ДС је позвала председника Скупштине града Чачка да иницијативу одборника опозиције уврсти на дневни ред наредне седнице и тако испоштује све законске процедуре како би се на крају мандата „најнеспособније локалне власти утврдили засртрашујуће лоши резултати, чије последице сви осећамо“.

 

Опширније

Храбар је свако ко подржава ДС у оваквим временима

Београд, 6. јануара 2016. 

Интервју Бојана Пајтића за "Данас" 

Постали смо тврдо језгро демократске Србије. Човек који је одлучио да подржава ДС у оваквим временима је храбар човек. Сви знају да је потенцијал Демократске странке у Војводини око 20 одсто подршке. Међутим, нажалост, уз сву медијску блокаду и насиље режима, не можемо сами да победимо на покрајинском изборима. Зато је потребан савез за покрајинске изборе, каже у разговору за "Данас" Бојан Пајтић, председник Демократске странке и премијер Војводине. 

Чиме поткрепљујете тврдњу да је опозиција у медијској блокади? 

- То тврде Европска комисија, Европска федерација новинара, а голим оком виде и грађани. Демократска странка свакодневно критикује лоше потезе Владе и нуди решења за њих али се то не чује у најчитанијим дневницима и најгледанијим информативним емисијама. Зато обилазимо Србију и представљамо програм грађанима у директном контакту, а да РТС као јавни сервис то ниједном није пренео, али зато власт има неограничена гостовања у свим емисијама. Да не причамо о томе да је немогуће водити дебату са представницима странака владајуће коалиције који или упућују увреде или учествују у емисијама са аналитичарима али не и политичким противницима. Ево, Вучић избегава дуел са мном као лидером најјаче опозиционе партије... 

Да ли заиста верујете и како можете да тврдите да су ухапшени функционери ДС у потпуности невини? 

- И сам Томислав Николић се побунио због начина на који су хапшени људи пре неколико дана. Никада нисам тврдио да су сви ухапшени у потпуности невини, али ме досадашња пракса уверава у то да у већини случајева јесте тако. Поштовање претпоставке невиности је нешто што не постоји за режим Александра Вучића. Они неког политичког противника или неистомишљеника ухапсе, неосновано дуго држе у притвору, провуку кроз блато срамотних оптужби својих таблоидних службених гласника. После таквог поступка сваком човеку је већ пресуђено. Две године водили су поступак против Борислава Новаковића који је обустављен због непостојања кривичног дела, али је он у таблоидима у међувремену обележен. 

Верујем да судови раде свој посао, али такође верујем и да власт злоупотребљава полицију и тужилаштво за обрачун са неистомишљеницима. Од свих поступака који су под маском борбе против корупције вођени против 97 припадника ДС, имате четири ослобађајуће пресуде, више десетина одбачених оптужница и неколико обустављених поступака због непостојања кривичне одговорности. ДС је увек била за борбу против корупције, али ово што Вучићев режим ради очигледно обесмишљава ту борбу. Цену овог политичког театра платиће, нажалост, грађани Србије, јер када тужбе неосновано хапшених дођу на наплату, стићи ће на наплату буџету Србије. 

Да ли Вас је неко и ко од страних дипломата са којима сте разговарали подржао у томе да нема фер и демократских услова за одржавање избора? Иако је имала примедби, Европска комисија у свом извештају то није написала. 

- Није тачно да Европска комисија то није написала. Навели су да нису спроведени процеси за осуду случајева насиља на локалним изборима, навели су да не постоји владавина права, да власт утиче на тужиоце и полицију, а да атмосфера у Србији не ствара основ за пуно упражњавање слободе мишљења. Да ли то Вама изгледа као атмосфера у којој су могући фер и поштени избори? 

Како то да су ЛДП и могуће СДС у Војводини прихватљиви за сарадњу када сте раније говорили да су цензус коалиција и Вучићева опозиција? 

- Понудићу свим проевропским опозиционим странкама споразум о социјално одговорној, праведној, правној и демократској Србији. Важан део тог споразума биће обавезивање свих потписника да после избора не уђу у коалицију с Вучићем. Та клаузула је неопходна да бисмо показали да нису сви исти и да функције не могу бити прече од принципа. Ми више немамо права на грешке и грешке чинити нећемо. ДС ће прва потписати такву обавезу. 

Шта ће бити са том могућом сарадњом на покрајинским изборима ако ЛДП и СДС не потпишу документ који најављујете, а који ће од странака тражити да се јасно изјасне да нема коалиције са СНС? 

- Такав споразум односи се и на покрајински ниво. 

Значи тражићете писано обећање да посланици ЛДП и СДС неће са СНС после избора, тј. да неће са заједничке листе излазити и правити друге договоре у Скупштини Војводине? 

- Хоћемо. 

Зашто су вам савези у Војводини потребни, зар ДС не може сама да пређе цензус? 

- Шалите се? Сви знају да је потенцијал ДС у Војводини око 20 одсто подршке. Међутим, нажалост, уз сву медијску блокаду и насиље режима, не можемо сами да победимо на покрајинским изборима. Зато савез. 

Како ће савез са ЛДП и СДС утицати на "меке" бираче ДС? 

- Мислим да је све што нам је овај режим урадио протекле четири године учинило снажнијим, солидарнијим и активнијим како наше чланове тако и бираче. Постали смо тврдо језгро демократске Србије. Човек који је одлучио да подржава ДС у оваквим временима је храбар човек. Нема ту меких бирача. То је питање за неке друге странке. 

Раније сте говорили да немате шта да причате са Тадићем, да ли се ситуација променила? 

- Тадић је изашао из ДС на један начин који нас је све запрепастио и разочарао. Али због тога ја не могу да доводим у питање демократске процесе у земљи. Све што можемо је да повучемо линију и кажемо нема сарадње са Вучићем. Онај ко је спреман да се јавно и писмено обавеже да му је сарадња са режимом неприхватљива, квалификовао се за разговор са нама. 

Тражите да се проевропске странке изјасне да неће у коалицију са СНС. Да ли то значи да би СПС био прихватљив за постизборну коалицију? 

- Ми имамо обавезу да, уколико добијемо подршку разочараних демократских бирача, на изборима победимо и СНС и СПС. 

Да ли ћете Ви бити кандидат за покрајинског премијера ако не буде било парламентарних избора? 

- Председник Демократске странке, за сада друге странке у земљи по снази и величини, по природи ствари је кандидат за председника Владе Србије. ДС има много компетентних људи који су омогућили да Војводина буде далеко боље место за живот од неких других делова Србије. Упркос томе што покрајинске институције добијају само 700 динара месечно по глави становника за све програме у области привреде, пољопривреде, здравства, образовања, науке, културе, спорта, успели смо да готово половину страних инвестиција које су дошле у Србију доведемо на територију Војводине и да као најбоља европска регија за привлачење страних инвестиција добијемо признања од Фајненшл тајмса и Владе Уједињених Арапских Емирата. 

Данас у Покрајини има више од 100.000 незапослених мање него онда када сам први пут биран на ову позицију, а од фондова прекограничне сарадње намењених Србији, 90 одсто је стигло Војводини. У области науке и технолошког развоја, кроз програм ФП7, више је средстава привукла Војводина него Бугарска, која је земља чланица ЕУ. Изградили смо Ургентни центар у Новом Саду и Поликлинику Дечје болнице, десетине фискултурних сала у местима по Војводини, а водоводну мрежу у десетинама насељених места. 

Председник Демократске странке Бојан Пајтић (Фото сервис ДС, архива)Ко ће бити кандидат ДС за градоначелника Новог Сада? 

- Сваки наш кандидат је од тренутка најаве кандидатуре мета сатанизације режимских новина и телевизија. Зато нисмо пре времена изашли са именима кандидата за челне функције у градовима и општинама у Србији. 

Чини се да се Влада у сенци ДС није наметнула својим идејама за другачије решавање актуелних питања. Како то коментаришете? 

- Само вам се чини. Чуди ме да имате такав утисак, чак и британски лабуристи који су нас позвали на заједничку седницу две владе у сенци, британске и наше, схватају колики је значај ове нове институције у нашем политичком систему. Влада у сенци је трн у оку власти и премијеру па зато стално увредама покушавају да прикрију да заправо нису у стању да одговоре на захтеве људи који су стручни у својим областима. Чланови Владе у сенци ДС изашли су у јавност са читавим низом законских предлога и уставних иницијатива, а учествовали су и предлозима у стварању изборног програма и заједно са ресорним одборима странке помажу у раду посланичког клуба. Дакле, далеко је од онога што Вам се чини. Ту тезу би радо да наметне Вучичев режим, али она не пролази. 

Опширније

Адреса одбора

Демократа

...цени стручност, прецизност и професионалност. Није аљкав, нити склон јавашлуку.