Вести

Буџет није пао, али снег јесте

 

Када су грађани Чачка очекивали да ће од локалне власти бар једном за разлику од претходних двадесет година добити новогодишњу поруку да су отворили нову фабрику и запослили хиљаду радника или нови факултет и Универзитет или нешто томе слично, стигла је порука да буџет није пао јер је кворум обезбеђен. Вољом владајуће већине и ударцима по ушима неких непослушних одборника из централе тренутно најпопуларније странке,СНС, кворум је обезбеђен, али трећег дана 2016.године пао је снег и поново указао на расуло у владајућој коалицији.

Заказала је локална власт али и републичка оличена у лику и делу премијера Вучића. Прошлогодишњи јунак из Фекетића није успео ове године да организује путаре и рашчисти снег на регионалним путевима.


Сада је сасвим јасно да недостатак новца више не може бити изговор локалне власти за нерад и лоше резултате јер буџет је усвојен и средства опредељена за одржавање путева и чишћење снега, а посао додељен локалним јавним предузећима. Шта ће сада бити оправдање градоначелника, његовог помоћника за инфраструктуру и директора локалних јавних предузећа? Порески обвезници могу само да нагађају а доста тога су већ чули у поплавама, противградној заштити, суши, пожарима. Резултати су увек изостајали, а локална власт је показивала да није стручна ни способна да се бори са тим проблемима и да их решава. Много је лакше изградити неки објекат од новца истих тих пореских обвезника и сликати се на отварању за рад куповине гласова на изборима.


Више се не може сакрити нестручност, неспособност и неорганизованост власти јер резултати су катастрофални, порески обвезници све више оптерећени и лошије се живи. И поред свега, локална власт је једино заинтересована како да обезбеди кворум, корупцијом и митом, куповином одборника директно или уз помоћ локалних тајкуна.


Зато драги суграђани, не дозволите да вам живот троше глупи а дрски, неспособни а сервилини, зли а упорни. Избори су веома близу, немојте пропустити шансу да креирате своју будућност јер ова власт то сигурно неће урадити за вас, наводи се у саопштењу ГрО Демократске странке.

 

Информативна служба Градског одбора Демократске странке Чачак

Опширније

Понудићемо опозиционим странкама договор о сарадњи

Председник Демократске странке Бојан Пајтић изјавио је да ће ДС до краја јануара понудити свим опозиционим странкама проевропске оријентације да потпишу договор о предизборној сарадњи који би подразумевао и обавезу да након избора не улазе у коалицију са Српском напредном странком. 

Председник Демократске странке Бојан Пајтић (Фото: Блиц)

"Ми ћемо у јануару понудити сарадњу свим опозиционим странкама проевропске оријентације, уз потписивање заједничке декларације о борби за социјално одговорну, правну, праведну и демократску државу. Потписивање би подразумевало и заједничку обавезу да после избора нико не иде у коалицију са (Александром) Вучићем", рекао је Пајтић за дневни лист "Блиц". 

Према његовим речима, ДС тим предлогом жели да покаже да су јој "будућност земље и принципи неупоредиво важнији од било какве функције". 

"Тако нешто очекују наши бирачи и ДС ће прва јавно потписати такав документ", казао је Бојан Пајтић. 

Опширније

У новој години Србија мора да врати грађанима достојанство и наду

Београд, 31. децембра 2015. 

Интервју Бојана Пајтића за "Блиц" 

ДС је друга странка по снази у Србији, шта год да новине објављују. И није ствар у томе да ми поправљамо рејтинг, него да средњи слој престане да кажњава себе и не излази на изборе. 

Демократе су свесне чиме су разочарале грађане, и то се неће поновити, поручио је лидер Демократске странке Бојан Пајтић за "Блиц". 

Председник Демократске странке Бојан Пајтић (Фото сервис ДС, архива)

- Зато је јако важно да грађани схвате да апатијом и летаргијом једино сами себи одузимају наду и достојанство. Хајде да прекинемо тај мазохизам и да режиму покажемо да је четири пута више противника него присталица СНС, као што сва истраживања показују. 

Како ДС улази у 2016. годину? 

- Јача, бескомпромиснија и јединственија. Имамо нови програм, на којем је радило много образованих и искусних људи. Право је питање улази ли Србија у нову годину јача или слабија. Нажалост, Србија у 2016. годину улази на коленима: на леђима носи скоро 11 милијарди евра новог дуга, стандард грађана је срозан, а слободе и права грађана су на најнижем нивоу. Терор популизма, бахатости и незнања расте из дана у дан. У новој години Србија мора да врати грађанима достојанство и наду. 

Шта је ваш кец у рукаву? 

- Кец у рукаву је метафора за назадовање ове државе. Сви су очекивали да Милошевић извади неког кеца из рукава, потом од Коштунице да преко ноћи преокрене ситуацију. Вучићев кец из рукава су фамозни страни инвеститори који ће одједном да претворе Србију у Дизниленд. Кец из рукава је – превара у игри. Нама су потребна јасна правила игре која ће важити за све. Србија мора да схвати да је вођа с кецом у рукаву само опсенарство и варање. 

Да ли очекујете парламентарне изборе? 

- Све се свело на очекивања. Ништа више није извесно. То је зато што нема правила игре. Све зависи од хира једног човека. Јадно и бедно. 

НОВОГОДИШЊЕ ЖЕЉЕ 

Александру Вучићу – Да му Деда Мраз објасни да нико на свету није спровео реформе ако га интелектуалци презиру, а средњи слој бојкотује. 
Борису Тадићу – Да му Деда Мраз донесе оно што му је највише потребно, одлучност и јасну доследност. 
Бориславу Стефановићу – Да схвати да Деда Мраз не постоји. 

Опширније

Бојан Пајтић: Победом над Вучићем разбићемо страх у Србији

Београд, 31. децембра 2015. 

Интервју Бојана Пајтића за "Курир" 

Бојан Пајтић
 је вођа опозиционе Демократске странке, доктор правних наука. Рођен је у Сенти, у породици православног свештеника, говори енглески и мађарски, ожењен је Весном и има два сина – Андреја и Стефана. И то звучи сасвим добро. 

С друге стране, изгледа да је на челу никад слабијег ДС, да треба да крене у борбу у којој има мало саучесника, и да се његов глас слабо чује. 

Шта Вам недостаје да стварно будете опозиција? 

- Духовито питање, али не фали нам ништа. 


Председник Демократске странке Бојан Пајтић (Фото: Курир)
Сигурни сте? 

- Имамо нове људе, доносимо програм који ће обезбедити подршку слојевима становништва пониженим и осиромашеним због власти Александра Вучића. План је да пензионерима вратимо отето, да млади добију запослење и сиромашни веће плате тако што ћемо обезбедити пореске олакшице оним предузетницима који боље плаћају раднике и направити оквир у коме ће људи отварати нове компаније. 

Чекајте, није још почела кампања. 

- Знамо које смо грешке правили, али немамо намеру да их понављамо. Нећемо у четвртој години Вучићевог мандата, због нечега што су чинили људи из ДС, а нису више с нама, пренебрегнути чињеницу да је ова власт довела до три пута нижег нивоа страних инвестиција, до осиромашења, медијске цензуре, суспензије људских права. 

То знамо, него да чујемо које су то биле ваше грешке. 

- Било је грешака у реконструисању правосудног система и у томе што је 2003. донет закон о приватизацији који је био либералнији него што би ДС то себи смела да дозволи као социјалдемократска партија. Није се довољно водило рачуна ни о заштити постојећих радних места ни о заштити капитала компанија које су приватизовале предузећа. Те грешке смо видели и немамо намеру да тражимо изговоре због тога што људи који су грешили више нису у Демократској странци, већ негде другде. 

 

Ту оправдања нема. 

- Наравно. То што је Синиша Мали спроводио спорне приватизације, или они који су спроводили реформу правосуђа, а данас су у неким другим опозиционим и владајућим странкама, није нешто на шта бисмо се позивали. 

Откуд општи утисак да ДС никад није био слабији? 

- То је погрешан утисак, ни деведесетих нисмо били јачи, ако говоримо о рејтингу. Сада смо нешто око 11 одсто, а деведесетих је све време рејтинг био нижи. Сад смо странка коју режим жели да уништи и нису бирали средства да нас медијски сатанизују, да нас цепају, да нам затварају људе без правног основа, да нас пребијају. Али и даље смо најјача опозициона странка. Почетком 2000. године имали смо много нижи рејтинг него сада, а у октобру смо срушили Милошевића. 

Не говоримо само о рејтингу, него о односу људи према ДС као некадашњој перјаници опозиције у Србији. 

- Ово што сада говорите је исто што сам слушао у јануару 2000. Тада су исто причали, да је опозиција никад слабија, да не постоји, да не може победити Милошевића, и само је ДС од свих опозиционих странака прелазила цензус, и то једва... А крајем године смо победили СПС. 

Када би требало да победите Вучића? 

- Када распише ванредне парламентарне изборе, тада нам се пружа прва прилика. 

Ко ће га победити? 

- Народ Србије, јер је понижен, осећа се као да су га издали. Народ је имао озбиљна очекивања од овог режима, који се свео на то да Вучић и његови кумови рекетирају компаније, поклањају делове Београда и најбоље пољопривредно земљиште својим "пословним" партнерима, гуше медије, на демагошки начин продукују неке кризе, а највећи проблем је што сеју страх по Србији. Паралелно с победом над Вучићем, ићи ће и разбијање тог страха. 

Ми смо у програмском, интелектуалном, инфраструктурном смислу странка која је много боља од СНС. Скоро свако може да буде бољи од СНС, али наш задатак је да будемо бољи у односу на ДС до 2012. Наш циљ је да будемо много бољи него што смо били када смо имали одговорност, а није проблем бити бољи од Томе Николића, Стефановића, Гашића, Вучића, Вулина и осталих... 

Често сте јунак афера, да не набрајам, неће стати све... 

- Све те људе који су то бесмислено пласирали сам тужио. Не дозвољавам да ме блате. Ако нечим могу да се похвалим то је да сам поштено радио свој посао, да нисам нити узео нити тражио ни један једини динар. Из политике хоћу да изнесем чист образ. Пре свега због своје породице сам тужио те које су пласирали разне гадости и покушавају да трују не само моје породично окружење, страначко и професионално, него и јавност у Србији. Начин на који се они обрачунавају са својим политичким противницима је изразито примитиван и вређа укус сваког иоле пристојног грађанина. 

Верујем Вам, сад кад погледам, јасно је да не идете у соларијум, доста сте бледи. 

- Не идем, далеко сам ја од соларијума. 

Како сте поднели то што је Борко Стефановић напустио ДС? 

- Он је мој бивши студент. Волео бих да није отишао, иако странка ту у инфраструктурном смислу није ништа изгубила – од 161 одбора, колико их имамо, ниједан није пошао за њим, али било би ми драже да није отишао. У борби против овог режима сваки човек је драгоцен. Имамо 150.000 чланова, а он је био један од талентованијих. 

Како Вам делује политичко уједињење Чедомира Јовановића и Бориса Тадића? 

- То је брак из нужде. Нема ту ничег спорног, њихова је процена да ће тим сабирањем добити довољно гласова да у једном тренутку пређу цензус. 

Нису вам конкуренција? 

- Не! Не размишљамо о њима, него о овом режиму. Идеја нам није да побеђујемо Тадића и Чеду Јовановића већ Вучића. У јануару ћемо позвати све проевропске опозиционе странке да се окупимо око декларације која би, поред дефинисања основних политичких циљева – социјално одговорне државе, правне и демократске, имала и ставку да се у будућем савезу налазе странке које се обавезују да неће ући у било какву коалициону сарадњу с Вучићем после избора. 

И ви ћете им веровати – ево потписали смо декларацију и мајке ми нећемо сарађивати са СНС? 

- Па, сад... Радикали су се заклињали и Цркви, па смо видели да им то није много значило јер су на крају издали и Цркву и Шешеља. У Србији ништа није гаранција, али човек се држи за реч. Или нешто што је потписао. 

Сад играм на Вашу искреност: Да ли има неко у СНС кога бисте похвалили? 

- Био сам скептичан према Јадранки Јоксимовић, која је била уредница у Великој Србији, па задужена за европске интеграције, али ипак не могу да јој оспорим да је министарка која ради свој посао и не гради своју позицију на пљувању опозиције, на вређању политичких противника. Она покушава да изгради свој рејтниг, и у јавности и у Влади, на ономе што су њене обавезе. 

Шта Вам је лични план за ову годину? 

- Они су некако подређени професионалним. Ипак, настојаћу да све слободно време посветим својој деци. Чини ми се да сам им сада најпотребнији. Настојаћу да више будем отац ове године него што сам био претходне. 

О књигама 

КАКО НАС ЈЕ ОПИСАО ЦВАЈГ 

Шта читате? 

- Свашта. Тренутно "Јучерашњи свет" Штефана Цвајга, његово аутобиографско дело, које говори о Аустрији пре, за време и после Другог светског рата. Интересантно је како описује механизме успостављања апсолутистичке власти, који су врло слични овоме што се данас дешава у Србији. Читам домаћу и страну стручну литературу, јер са колегама пишем уџбеник. Увек читам по пет-шест књига, мало белетристике и много стручне литературе. 

Анализа 

ДЕПРЕСИВНА СРБИЈА 

Јел Војводина депресивна? 

- Јесте, слично је као и у целој Србији. Депресивно је што покрајинска администрација нема практично више никакве механизме утицаја на макроекономску ситуацију. Додатно смо осујећени и ускраћени за једно пет милијарди у буџету, тако да су средства којима располажемо минорна, и врло је тешко санирати чињеницу да је Вучићев режим довео до тога да је сада стандард грађана у Србији знатно мањи него пре три године, а задужење државе повећано за седам милијарди евра. Ако ова власт остане још коју годину, доживећемо судбину Грчке. 

Опширније

Пајтић: Најновија хапшења су фарса и политички прогон

 

Председник Демократске странке Бојан Пајтић изјавио је испред Специјалног суда у Београду да су синоћна хапшења фарса и да представљају политички прогон. "До сада је било ухапшено 97 чланова ДС-а, на десетине оптужница је одбачено, а донете су само четири пресуде, и то све ослобађајуће. У синоћњем хапшењу реч је о политичком прогону", рекао је Пајтић на конференцији за новинаре одржаној пошто је министар полиције Небојша Стефановић саопштио да је у највећој акцији до сада ухапшено 80 људи који су буџет оштетили за 100 милиона евра, а међу којима је и бивши министар Слободан Милосављевић, функционер ДС-а.

Лидер демократа рекао је да је влада Александра Вучића изузетно штетна за земљу и да ће трошак хапшења и подизање оптужница, за које верује да ће бити одбачене, сносити грађани.

"Овај режим дубоко је штеточински, огрезао у корупцији, и обрачунава се сваким ко размишља другачије", казао је председник владе Војводине.

Председник Демократске странке Бојан Пајтић у обраћању медијима испред зграде Специјалног суда у Београду (Фото сервис ДС) "Хапшења су хајка у којој се људи хапсе под светлима рефлектора, а ослобађају тихо, само да би профитирала Српска напредна странка", оценио је Пајтић.

 

Према његовим речима, ДС ће се сада још жешће борити против режима Александра Вучића и "против оних који говоре о корупцији а који су најкорумпиранији". Пајтић је додао да о њиховој корупцији сведоче и чланови СНС-а.

Демократе се хапсе да би се "забашурила" чињеница да је ослобођен шверцер цигарета Станко Суботић Цане и да је Михаљ Кертес прешао у СНС.

Према његовим речима, "циљ хапшења је био да се ДС утера у позицију осталих опозиционих странака", које су начелно опозиција, а хвале потезе Вучића.

 

Упитан шта очекује након најаве министра Стефановића да ће бити још хапшења, Пајтић је рекао да очекује да ће следећи пут међу ухапшенима бити и представници неких мањих владајућих странака, како би показали да се не хапси само ДС.

Опширније

Адреса одбора

Демократа

...није тврдоглав. Пажљиво слуша аргументе и признаје грешке ако их почини.