Вести

Пајтић: Нећемо дозволити да Вучић уведе страховладу

Београд, 30. новембра 2015. 

Демократска странка најавила је да ће поднети кривичне пријаве против премијера Александра Вучића и министара Небојше Стефановића и Златибора Лончара јер су, како наводи ДС, током јучерашњег дана извршили више кривичних дела у циљу успостављања страховладе у Србији. 

Конференција за медије Демократске странке (Фото сервис ДС)


Председник Демократске странке Бојан Пајтић је на конференцији за медије рекао да је премијер јуче извршио кривична дела злоупотреба службеног положаја, трговина утицајем и самовлашће, те да је "кроз притиске, претње, фантомке и дуге цеви" покушао да успостави атмосферу страха и уведе страховладу. 

"То социолози називају цезаристичком диктатуром, а ми покушајем успостављања страховладе", рекао је Пајтић, који сматра да се све то чини зарад рејтинга и успостављања апсолутне власти. 

Председник ДС је рекао да су највиши државни функционери јуче показали да за њих не важе Устав и закони, те оценио да је премијер, уколико му се није допадало шта пишу једне дневне новине, могао да поднесе тужбу за клевету, што је и једино средство које је обичним грађанима на располагању. 

"Грађанима нису на располагању кордони, фантомке, дуге цеви кад их неко клевеће, већ подносе кривичну тужбу", рекао је Пајтић. 

Према његовим тврдњама, Вучић није имао законског основа да оде у полицију и да изјаву ако не постоји кривично дело, те је подсетио да омбудсман Саша Јанковић није имао законски основ да оде у полицију кад је у појединим новинама оптужен за убиство, као да то није могла да уради ни посланица и функционерка ДС Александра Јерков, која добија претње. 

Председник Демократске странке Бојан Пајтић у обраћању на конференцији за медије (Фото сервис ДС)


Пајтић је казао да је министар полиције Небојша Стефановић злоупотребио и понизио припаднике елитних јединица полиције, који су били сценографија током јучерашње конференције за новинаре, те да је извршио више кривичних дела, између осталог, угрожавање сигурности, спречавање службеног лица у вршењу службене радње, самовлашће, изазивање панике и нереда... 

Лидер ДС је рекао да ће Демократска странка тужилаштву поднети доказе о кривичним делима Вучића, Стефановића и Лончара, иако, како каже, знају да тужилаштво неће поступити по тој пријави. 

Бојан Пајтић је рекао и да, уколико је неко осматрао кућу премијера Вучића, треба да буде ухапшен, али да је неприхватљиво да се ствара атмосфера прогона политичких неистомишљеника и медија. 

"Вучић нема право да приватизује државу, а поготово нема право да изазива страх. Нећемо дозволити страховладу", поручио је Пајтић. 

Пајтић је рекао да је јуче угрожена и безбедност новинара Славише Лекића и Душана Машића, јер су у контексту државног удара помињани у емисији уживо на телевизији Пинк. 

Демократе наводе да је министар здравља Златибор Лончар јуче извршио кривично дело неовлашћено откривање тајне и изношење личних и породичних прилика. 

Опширније

Бојан Пајтић: Вратити достојанство грађанима Србије

Београд, 28. новембра 2015. 

Данас морамо да објавимо рат сиромаштву, морамо да објавимо рат беди јер се Србија налази у ситуацији која је изузетно тешка у социјалном, економском, политичком и културолошком смислу. Никада више чини ми се није било безнађа у нашем друштву и никада више млади људи нису одлазили из овога друштва, никада више није било оваквог тренда, да не одлазе, само дипломирају и заврше студије у двадесетим годинама, траже трбухом за крухом бољу перспективу у земљама Западне Европе, Америке, Аустралије, него то чине људи са својих тридесет, четрдесет, педесет чак и са шездеседак година живота. И то је тренд који треба да нас забрине јер Србија губи персонални супстрат, оно најумније, најобразованије, што може да повуче цело друштво назад или у одсуству свог супстрата, што је то друштво на ивици економске, социјалне, културне, политичке пропасти, нагласио је Бојан Пајтић, председник Демократске странке на дебати "Европска питања, српски одговори"

Дебата: Европска питања, српски одговори (Фото сервис ДС)Пајтић је навео да се слободно може рећи да је у изради изборног програма ДС, када се узму у обзир ове дебате, Ресорни одбори, Политички савет, Влада у сенци, Председништво странке, учествовало преко 300 људи, од тога око 80 доктора наука. 

Дебата: Европска питања, српски одговори (Фото сервис ДС)
- То показује да Демократска странка једина може да обухвати онај интелектуални капацитет у Србији који представља све оно што је најбоље, најквалитетније, најумније и може изнети један програм који приличи XXI веку. Ми не одустајемо од онога што су основна полазишта ДС још од самог оснивања, односно обнављања рада ДС. Демократизација, модернизација, европеизација српског друштва, то су основне потке сваког програма не само данас него и убудуће, истакао је Пајтић. 

Као идеје на којима се заснива изборни програм ДС он је навео враћање достојанства грађанима Србије, конкретније побољшавање стандарда грађанима Србије, враћање онога што је пензионерима отето. 

- Нећемо да прихватимо ни да се пољопривредницима одузима егзистенција, нећемо да прихватимо продају државног пољопривредног земљишта, то не чини ни једна рационална, одговорна, домаћинска држава, то не треба да чинимо ни ми. Враћамо достојанство средњој класи. Демократска странка у овом програму предлаже враћање достојанства и младим људима који заврше факултете и којима мора да се пружи прилика да се запосле у овој земљи. Демократска странка залагаће се кроз овај програм и за смањење пореза на основне животне намирнице, на лекове - навео је Пајтић. 

Председник ДС је навео да ће демократе тражити да се врати достојанство грађанима Србије, да се врати нада грађанима Србије. 

- То је оно што је неопходно. Нада и храброст су два епитета која сасвим сигурно најбоље осликавају нови изборни програм Демократске странке - закључио је Пајтић. 

 

Драгољуб Мићуновић, председник Политичког савета ДС, апеловао је да се дебате воде што чешће и да се организује што више састанака са грађанима. 

- Немојмо да будемо глуви за њихове страхоте! Постоји једна реч која је некима засметала јер је мало стара, вапај. Међутим, намерно је она ту. Немојмо да пролазимо поред људи који претурају по контејнерима да би пронашли неко парче хране и однели деци, или да мислимо да таквих људи нема, има их. Беда је невидљива свуда у свету. Када би се ти људи који се данас хране из контејнера организовали и ставили на себе паролу: "Хеј, браћо, нисмо мачке него људи, дајте да живимо", ви бисте се мало стресли, јер не видимо све те људе који се налазе у ужасним страхотама. Видимо цифре, 700.000 незапослених, 800.000 незапослених, али шта они једу ујутро, они немају никакву акумулацију у кући. Па шта му кажу деца и жена? Или он узме и убије жену и децу. Дакле, будимо у контакту са масама, то је кључно. На тај начин ми постајемо странка блиска народу, што јој по имену следи - да је то странка народа - Демократска странка. Ја у њу верујем. Некада историја има чврсте кораке, није лако скренути, постаће и Србија једнога дана демократска земља, у то чврсто верујем, оценио је Мићуновић. 

Наташа Вучковић, потпредседница ДС, оценила је да се оваквом врстом дебата долази до одговорног програма и демократизације странке. 

Дебата: Европска питања, српски одговори (Фото сервис ДС)
- Водимо дебате о отвореном друштву које су имале за циљ да окупе грађане и грађанке Србије, представнике разних удружења, удружења пољопривредника, предузетника, невладиних организација, а са циљем да кроз један отворени дијалог са њима дефинишемо оно што су кључни интереси и проблеми грађана и грађанка Србије данас како бисмо проверили и наша социјалдемократска опредељења, наше програмске одреднице и како бисмо на основу резултата тих дебата дошли до једног програма за наредне изборне процесе. Мислимо да смо много постигли кроз ове процесе, мислимо да смо овај програм поставили врло одговорно и да смо обезбедили једну промену на овај начин и унутар Демократске странке, да смо допринели једној већој демократизацији ДС и да оно што смо више пута рекли да је ДС уморна од лидера који су је до сада гушили својим превеликим личним програмима сада у стању да донесе један програм у интересу ДС и грађана Србије, нагласила је Вучковић. 

Опширније

Седница Главног одбора Демократске странке

Недеља, 29. новембар 2015. 

Седница Главног одбора Демократске странке биће одржана у недељу, 29. новембра 2015. године, са почетком у 12 часова, у Великој сали Градске општине Стари град, ул. Македонска бр. 42 у Београду. 

Предлог дневног реда седнице Главног одбора ДС је: 

1. Извештај о раду Странке између две седнице 
2. Усвајање Изборног програма Демократске странке 
3. Извештај о раду Извршног одбора 
4. Питања и предлози 

Демократска Странка

Опширније

Пајтић: Нема услова за фер изборе

Председник Демократске странке (ДС) Бојан Пајтић оценио је данас, у разговору са шефом Делегације ЕУ Мајклом Девенпортом, да у Србији не постоје услови за фер и демократске изборе.

 "Најважније питање које данас морамо себи и другима поставити је да ли у Србији данас постоје услови за фер и демократске изборе. Јасно је да они данас не постоје и ДС ће тражити подршку од свих својих европских партнера али и свих грађана Србије за достизање тих услова", рекао је Пајтић, а преноси ДС у саопштењу.
 
 
 

Пајтић је Девенпорту пренео став ДС да јбојан пајтице садашња ситуација у Србији плод "ненормалних услова" политичког дијалога и да је, као таква, неприхватљива са становишта европских вредности.

Он је Девенпорту захвалио за, како је навео, "објективан и искрен" Извештај Европске комисије о Србији за 2015. годину.

"Нарочито је нагласио значај забринутости ЕУ за стање медијских слобода које су детаљно елабориране у Извештају где се прецизно описују случајеви застрашивања, отпуштања па чак и пребијања новинара у Србији. Уз то, Извештај ЕУ је био у праву што се тиче финансијских притисака на новинаре и власнике медија", наводи се у саопштењу.

Опширније

Влада у сенци: Закон о озакоњењу намењен тајкунима

Министар грађевинарства Владе у сенци Демократске странке (ДС) Драгослав Шумарац најавио је да ће ДС поднети иницијативу Уставном суду Србије за оцену уставности закона о озакоњењу објеката, чије се усвајање очекује данас у Скупштини Србије. 

Шумарац је, на конференцији за медије у седишту ДС, рекао да је то још један закон какви су били лекс специјалис о Београду на води и куповини вила на Дедињу, намењен богатима и тајкунима. 

Није исто када неко сагради кућу од 200 квадрата за породицу после ратова у Југославији и Олује 1995. године, и вилу од 200 квадрата на Дедињу, Златибору или Копаонику, а онда плати исту таксу, оценио је Шумарац. 

Он је одбацио тврдње власти да је највише нелегалних објеката настало у периоду од 2000. до 2005. године, подсећајући да су 2003. године подношене кривичне пријаве за бесправну градњу и да је тада легализовано 550.000 објеката. 

Драгослав Шумарац је оценио да ће сви озакоњењи објекти бити уписани у катастар, али то не значи да ће бити и легализовани и да имају грађевинску и употребну дозволу. 

Он је оценио и да је овај закон неправда према свима који су легално зидали своје објекте и платили све таксе и надокнаде. 

Према његовим речима, закон се доноси у јавном интересу, а онда се у једном члану наводи да су јавни интерес и викендице и куће за одмор. 

Очигледно су викендице и куће председника државе поред Саве јавни интерес, рекао је Шумарац. 

Шутановац: Добра, али непотпуна вест 

Конференција за медије Владе у сенци Демократске странке (Фото сервис ДС) Бивши министар одбране Србије и народни посланик ДСДраган Шутановац изјавио је да је вест коју је донео генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг о контроли ваздушног простора за Србију веома важна, али непотпуна, јер држава није добила и релаксацију у копненој зони безбедности. 

Шутановац је, на конференцији за медије Владе у сенци ДС, подсетио да је Кумановским споразумом Србија изгубила суверенитет, не само на територији Косова и Метохије, већ и уз границу пет километара копнене и 25 километара ваздушне зоне. 

Вест коју је донео Столтенберг је изузетно важна, али поставља се питање зашто Србија није добила и релаксацију копнене зоне безбедности, посебно имајући у виду намеру косовских институција да формирају своју војску, упитао је Шутановац. 

Према његовим речима, присуство војске и полиције Србије у копненој зони безбедности је омогућено одлуком команданта Кфора, односно команданта Јужног крила НАТО из Напуља. 

Драган Шутановац је истакао да је на то упозоравао и када су потписивани бриселски споразуми и тада власт није адекватно заштитила интересе Србије када је изашла у сусрет међународној заједници везано за Косово и Метохију. 

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...пристојан. Никада не вређа друге, без обзира на ситуацију у којој се нађе.