Вести

Градска власт диже порезе грађанима

У саопштењу Демократске странке Чачак се тврди да је градска власт намерно заборавила да једино скупштинским одлукама донетим до 30.новембра.2015.годинеможе променити параметре за оперезивање грађана на имовину у 2016.години и тиме смањити њихова пореска издвајања.

Они тврде да је законска обавеза да се до наведеног рока донесу следеће одлуке и актови о

стопама пореза на имовину, одлука о одређивању броја зона и одређивању најопремљеније зоне,

акт о коефицијентима за непокретности у зонама као и акт о утврђивању просечне цене одговарајућих непокретности по зонама.

 

 

 

С обзиром да је рок 30.11.2015. године и да је крајње време заказивања седнице Скупштине града, демократе питају руководство града Чачка:

1. Да ли су стопе пореза на имовину стимулативне за грађане града Чачка или су оне повећане до максимално могућег нивоа?

2. Да ли је одлука о одређивању пет зона идеално донета тако да се не треба мењати и да ли су грађани у појединим улицама дискриминисани у односу на комшије преко пута?

3. Да ли су коефицијенти за непокретности у зонама најбоље одређени па такав акт не треба мењати?

4. Да ли су цене које су остварене у промету непокретности реалне и као такве представљају правилну основицу за утврђивање пореске обавезе?

,,Такође постављамо и питање градској власти да ли је разлог овакве пореске политике на локалном нивоу то што је влада знатно смањила трансферна средстава из Републике према граду Чачку па локална власт покушава да то надомести већим порезима на имовину грађана.

Сведоци смо да су у 2015.години постојале бројне аномалије код опрезивања грађана на које је у скупштинском раду указивала Демократска странка и да нам је градско руководство одговарало да ће се то у наредној години новим одлукама отклонити. Са оваквим радом односно нерадом те аномалије ће се у 2016.години само продубити” каже се између осталог у саопштењу чачанских демократа.

 

Опширније

Бојан Пајтић изразио саучешће због ужасне трагедије у Паризу

 

Председник Покрајинске владе Бојан Пајтић изразио је саучешће амбасадорки Француске у Србији Кристин Моро, поводом серије терористичких напада у Паризу.

"Изражавам дубоко саучешће због ужасне трагедије која се претходне ноћи догодила у Паризу. Нема речи којима би се могли изразити ужас и туга које данас сви осећамо. Грађани Француске нису сами у свом болу и страху", написао је Пајтић у телеграму саучешћа.

Он је додао да је у овом моменту тешко "наћи снаге за поглед унапред, али да због жртава овог страшног злочина треба усмерити све у изградњу бољег, саосећајнијег, толерантнијег и разумнијег друштва и света за све".

Зграда Покрајинске Владе ће бити осветљена у бојама заставе Француске, најавили су званичници.

 

 

Председник Демократске странке и председник Покрајинске владе Бојан Пајтић (www.vojvodina.gov.rs, архива)

Опширније

Политички противник ДС-а ће увек бити СНС, а не опозиција

 

Демократска странка изражава жаљење због чињенице да Борис Тадић сву енергију улаже у борбу против опозиционе Демократске странке, а не против неспособне и бахате власти.

Демократска странка на овакве и сличне нападе нема намеру да одговара јер ће наш политички противник, као највећој опозиционој странци, увек бити Српска напредна странка а не опозиција.

 

Демократска странка

Опширније

Европска комисија потврдила – у Србији нема владавине права

 

 

Извештај Европске комисије о Србији који је данас објављен у суштини је потврдио све оно што Демократска странка говори о Влади коју воде Александар Вучић и СНС – да у Србији нема владавине права, констатовао је да случајеве насиља на локалним изборима држава не решава и не спречава, да постоје притисци на медије, да није обезбеђена слобода говора, а да судови и тужилаштво нису независни и да на њих утичу министри.

 

Демократска странка

 


Међутим, извештаји грађана Србије на које нису утицала свакодневна замајавања премијера у појављивањима између ријалити програма изгледају далеко оштрије када се претворе у оцене:

Како грађани живе – оцена 1 – смањене плате, смањене пензије противно Уставу, али се запошљава страначка војска

Људска права и слободе – оцена 1 – пребијање политичких противника и притисци на неистомишљенике

Правна држава – оцена 1 – премијер најављује правоснажне пресуде, а министар полиције прети медијима и поручује тужилаштву шта би требало, а шта не би требало да ради

Медији – оцена 1 – притисци на медије који критикују власт свакодневни или кроз режимске медије или кроз директне изјаве носилаца највиших функција, као и кроз економске притиске

Економија – оцена 1 – никад мање инвестиција, никад већи дуг

Избегличка криза – оцена 2 – прелазну оцену Влада добила иако су грађани одмах реаговали за 5, а они за 1

Јасно је да је Влада Србије пала на испиту. То знају и премијер Александар Вучић и СНС. Питање је само колико ће дуго то прикривати лажним истраживањима јавног мњења и медијском блокадом опозиције и оних који мисле другачије.

Опширније

Кад у држави о свему одлучује један човек, то није добро ни за регион

 

Данашња конференција је посвећена солидарности, посвећена је сарадњи Западном Балкану. Сви ми на Западном Балкану имамо исту визију и идеју придруживања Европској унији. Дакле, везује нас заједничка будућност али многе од нас везује и заједничка прошлост, оценио је Бојан Пајтић, председник Демократске странке, отварајући конференцију "Изазови социјалдемократије на Западном Балкану" коју су организовали Демократска странка и Партија европских социјалиста.

Пајтић је истакао да је прошлост бивша Југославија, прошлост која јесте завршена на трауматичан начин, али истовремено прошлост која је са собом носила и неке позитивне тековине за које се и дан данас демократским средствима у нашим друштвима боримо.

- Универзална обезбеђеност, једнакост у здравству, образовању, у заштити деце, толеранција, мултикултуралност, антифашизам јесу неке тековине које су постојале у бившој Југославији којих не треба да се стидимо, које треба да бранимо и за које треба и убудуће да се залажемо. Многе од тих стандарда тек треба да достигнемо у новоформираним државама, нагласио је Пајтић.

Говорећи о избегличкој кризи, председник ДС је истакао да се у Европи врло често лицитира бројем избеглица односно квотама колико ће која земља да прими избеглица.

 

Конференција Изазови социјалдемократије на Западном Балкану у организацији Демократске странке и Партије европских социјалиста (Фото сервис ДС)

- Ми смо само у Србији угостили око девет стотина хиљада људи који су главом без обзира побегли из својих домова и то би било еквивалентно броју од 60 милиона избеглица које би дошле у ЕУ када бисмо упоредили број становника Србије и број становника Европске уније. Ми смо само у августу 1995. године имали ту несрећу да негде око 200 хиљада људи напусти домове у Хрватској, да дође у Србију и то би опет била еквивалентна ситуација у којој би 15 милиона људи у неколико недеља дошло у Европу из Северне Африке, са Блиског истока и то јесте један од разлога зашто се наши грађани, наше присталице, људи који подржавају европске интеграције, чуде када виде да у неким земљама Европе данас одговор на избегличку кризу јесте у подизању зидова, рекао је Пајтић.

Он је нагласио да ДС верује да подизање зидова не сме бити прихватљиво у 2015. години.
Конференција Изазови социјалдемократије на Западном Балкану у организацији Демократске странке и Партије европских социјалиста (Фото сервис ДС)
- Дубоко верујемо као земља кандидат за чланство у Европској унији да ће ти зидови бити само привремено решење и нешто чега ћемо ће сећати сви заједно поприлично нелагодно, рекао је Пајтић.

Он је навео да ће се ДС, као социјалдемократе залагати за принцип солидарности у региону, за заједничко решавање проблема незапослености, проблема сиромаштва и за заједничко залагање за процес уласка у Европску унију.

- Не би било добро да Србија отвори само поглавље 35 јер оно је суштински већ отворено, формално не, али суштински кроз разговоре са Приштином и са Европском унијом у месецима који су иза нас, оно је у суштини отворено и оно се дешава. Нама је потребно поглавље 23, поглавље 24, јер пут ка европским интеграцијама видимо као средство модернизације нашег друштва, као средство истинског реформисања у том смислу да Србија постане држава социјалне правде, држава слободних медија, држава слободних грађана. Без тога, Србија не може и неће бити подобна ни да постане део породице европских народа, подвукао је председник ДС.

Пајтић је навео да ДС жељно ишчекује извештај о напретку који већ неколико недеља касни.

- Уколико је тачно да он касни због тога што су у току преговори Европе са Турском о броју избеглица које ће у тој земљи бити примљене, мислим да ни то у суштини није добар сигнал. Европска унија мора бити заједница вредности, не заједница интереса. У том смислу, када говоримо о европским интеграцијама увек тражимо од представника Европског парламента, Европске комисије да буду објективни, да не глорификују резултате уколико резултата нема, да нам врло јасно скрену пажњу где су дефицити, а дефицити се јасно виде код владавине права, слободе медија, људских права. Морам да поменем те принципе, јер су они предуслов, "conditio sine qua non" постојања модерне државе у 21. веку, рекао је он.

Пајтић је навео да је један од суштинских задатака изградња правних држава у региону.

- У овој држави, познато је то, то не говори Демократска странка, то говоре Европска федерација новинара, то говори Human Rights Watch, то говоре многобројне међународне организације, нити постоји пуна слобода медија, нити се може говорити о владавини права, нити се може говорити о правној држави. Држава у којој више не постоји подела власти на законодавну, извршну и судску, него постоји само један човек, који год то човек био, који одлучује о свему, то не може бити ни позитивно ни конструктивно ни добро за једну државу. Јер уколико ваша будућност, однос са суседима, мир у региону, зависе од добре воље једног човека, а не од институција, не од система баланса контроле власти, не од поделе власти, тада се ником не пише добро. И то је само по себи изузетно лоше и изузетно негативно за цео регион, рекао је Пајтић.

 

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...поштен. Он у политици није због личне користи. Довољна награда му је што му људи верују и бирају га да их заступа у остваривању заједничких интереса.