Вести

ДС тражи смену Гашића и кривични поступак против Малог

Демократска странка затражила је смену министра одбране Братислава Гашића због одлуке Војног дисциплинског суда у вези са падом хеликоптера, али и покретање кривичног поступка против градоначелника Београда Синише Малог због бројних афера које се везују за његово име. 

Лидер ДС Бојан Пајтић рекао је након седнице Владе у сенци ДС, да се за Малог везује вишЈедан од разлога за такав поступак је, према речима Пајтића, што је Мали био директор или власник најмање две оф-шор компаније на Девичанским острвима у време док је обављао јавну функцију, а што није пријавио надлежним органима. е кривичних дела, због чега ДС тражи да тужилаштво предузме кривични поступак против њега. 

Пајтић тврди да је Мали такође имао пресудну улогу у приватизацији Беопетрола, а да је након функције коју је имао у Агенцији за приватизацију био директор у Лукоилу, који је и приватизовао Беопетрол. 

"Неколико година после тога је у име директора Лукоила инвестирао пет милиона евра у куповину 24 стана у Бугарској. То упућује на сумњу да та приватизација није била исправна", рекао је Пајтић. 

Он је навео још један случај у којем се помиње име Малог – поклањање десет хектара грађевинског земљишта од компаније која је приватизовала Алфапротеин. 

Председник Демократске странке Бојан Пајтић на конференцији након седнице Владе у сенци ДС (Фото сервис ДС)

 

 

Опширније

Пајтић: Положај радника неприхватљив

Социјална политика Владе Србије је неприхватљива и због тога мора да се мења из темеља. Мора да се обезбеди, као у европским земљама, обавеза послодаваца да деле профит са запосленима. Мора да се обезбеди прогресивно опорезивање, дакле да штедња буде категорија чије ће трошкове сносити пре свега најбогатији. Мора се обезбедити да се повећа минимална цена и скандалозно је то што Влада Србије није дозволила повећање минималне цене рада пре неколико дана, оценио је Бојан Пајтић, председник Демократске странке и премијер Покрајинске владе на конференцији "Социјална Европа – између визије и стварности"

Бојан Пајтић, председник Демократске странке и премијер Покрајинске владе на конференцији Социјална Европа – између визије и стварности (Фото: Youtube)


Пајтић је оценио да поред неприхватљиве економске политике власт на челу са господином Вучићем покушава да створи мит о лењим Србима, о земљи у којој наводно само један човек вредно ради и зато треба за све да се пита. 

- То не само да није тачно него и наши и међународни подаци говоре да су Срби народ који највише времена проводи на радном месту, 40 до 49 сати, дакле и изнад онога што је законски максимум. Због тога што је Закон о раду донет на штету радника, донет је без консултација са синдикатима, а истовремено имамо процес у коме се смањују плате, у коме се смањује стандард, у коме се повећавају трошкови живота, навео је председник ДС и додао да су овакви скупови изузетно значајни због прилике да се разговара о искуствима других држава Европске уније, али и синдиката у Србији. 

Опширније

Пајтић: Истражити пословање Николе Петровића и Синише Малог

Изненађен сам да се надлежне институције не бавеприслушкивањем, али је добро да се баве случајем рекетирања. Јасно је потпуно да док год је ова власт, докле год је овај режим на власти неће бити утврђена права истина, неће, сасвим сигурно, господин Небојша Стефановић и господин Александар Вучић признати да је било уцењивања страних инвеститора, али је важно да су документи ту, да су докази достављени, рекао је Бојан Пајтић, председник Демократске странке, након информативног разговора у полицији. 

- Кад се промени власт, одговорни ће ићи у затвор и кривично одговарати, ту нема никакве дилеме и од тога ми нећемо одустати ни у наредним данима. Важно је да су докази достављени, важно је да докази постоје у надлежним институцијама, када се промени власт, тада ће бити кривичне одговорности. Дакле, све време тврдим то, знам да у овом тренутку не можемо очекивати да се господин Никола Петровић, господин Мали или било ко из режима нађе пред тужилаштвом или на суду, али ће се наћи када се промени режим, ту нема никакве дилеме - рекао је Пајтић. 

Председник ДС је истакао да на полиграф пристаје да иде заједно са премијером Вучићем у било коју међународну институцију. 

- Овако, пошто је полиграф у Министарству унутрашњих послова и његов садржај и његову анализу врши господин Срефановић, онда и обавештавање јавности спроводи господин Стефановић. И свако ко мисли да би господин Стрефановић изашао и рекао "опозиција је у праву, кум Александра Вучића је рекетирао стране инвеститоре", "кум Александра Вучића лаже", тај или је глуп или се прави глуп. Дакле, немојте да се шалимо и да мислимо да би Стефановић признао да је кум Александра Вучића рекетирао инвеституре или да су они лагали да је опозиција била у праву. У том смислу дао сам доказе, ти докази су чврсти и уколико се институције буду бавиле тим доказима они ће довести до кривичног прогона оних коју су одговорни. Не очекујем да се то деси за време ове Владе и ове власти, али врло брзо ће се власт мењати па ће се показати да они који су кршили закон треба да иду затвор. Немој да будемо наивни, понављам још једном, свако ко мисли да ће Стефановић изаћи и рећи "Никола Петровић лаже", "Никола Петровић је рекетирао", "опозиција је у праву", тај или је глуп или се прави глуп. Јер би то значило да Стефановић и Вучић и сви морају да поднесу оставке и да оду из политичког живота. Људи, то се неће десити, немојте да будемо наивни, треба да верујемо кози да нам чува купус, то није реалност стварно - оценио је он. Председник Демократске странке и председник Покрајинске владе Војводине Бојан Пајтић у обраћању медијима (Фото сервис ДС) Пајтић је навео и да је тражио од полиције и тужилаштва да се утврди веза између фирми на Девичанским острвима на које је господин Никола Петровић фиктивно пренео власништво над хидроцентралама, конкретно седам хидроцентрала у Србији, и фирме на Девичанским острвима господина Синише Малог, градоначелника Београда, преко које је за пет милиона евра купио 24 луксузна апартмана у Бугарској. Очигледно окружење, кумови, најближи сарадници и пријатељи Александра Вучића имају конзорцијум на Девичанским острвима на којима се фирме отварају или да би се прикрио прави власник или да би се извршило прање новца, и то је нешто што сваког озбиљног човека може само да забрине. Инсистирао сам да се утврде околности овог случаја, као и да се утврде околности случаја због чега је рекетирана фирма Континентал винд партнерс. Госпођа Лидија Удовички као сестра потпредседнице републичке владе нема ниједан разлог да ту владу оспорава на било који начин, нема ниједан разлог да то чини пошто се не бави ни политиком нити живи у овој земљи. Очито је било уцењивања и рекетирања и све доказе о томе сам дао надлежним институцијама. Дакле, поред доказа о уцењивању и рекетирању, дао сам и доказе о фирмама на Девичанским острвима и очекујем да полиција и тужилаштво утврде све о фирмама на Девичанским острвима, како господина Николе Петровића, тако и фирми господина Синише Малог - рекао је Пајтић. 

Он је навео да је поднео доказе који се односе на званична документа Министарства финансија, Министарства грађевине и урбанизма, јавног предузећа ЕМС, покрајинских институција, америчке компаније, а да је притом приложио и изводе која се односе на предузећа на Девичанским острвима. - И о тим Девичанским острвима ћемо јако још много причати, много ће се тога чути. Ја немам никакву дилему да је компанија Континентал винд партнерс била уцењивана, била рекетирана, не само због тога што не видим ни један разлог због кога би госпођа Удовички то измислила него због тога што се показује да је ЕМС имао комплетан и у потпуности другачији третман у односу на ову компанију него у односу на било коју другу компанију. Дакле ова компанија је била потпуно другачије третирана него друге компаније, министарства и све надлежне институције су тврдиле да та инвестиција може да се наставља, само ЕМС је инсистирао да не може, што је било супротно не само ставовима министарстава који су изнад јавних предузећа него је било супротно и дотадашњим у односу на рецимо Ветро парк Кладово или Фијат - рекао је Пајтић. 

Говорећи о ставу премијера Србије да није време за ванредне изборе, Пајтић наводи да време и место на коме је премијер говорио о томе да ли ће бити ванредних избора или неће бити ванредних избора говори колико имамо озбиљних власти, колико та власт државу доживљава озбиљно. Заиста, тема избора очито служи за замајавање јавности, за прикривање афера власти, за прикривање лоше економске, социјалне ситуације у земљи, за прикривање оно што се дешава у институцијама, за прикривање лошег стандарда грађана, за смањење плата и пензија, у том смислу нисам ни очекивао озбиљан и одговоран приступ господина Вучића и Владе на ову тему. И још једном понављам, та тема јесте служила за замајавање јавности као што је и већина тема које пласирају службе за замајавање јавности. Живимо у некој врсти ријалити програма, не само у оним званичним ријалити програмима него и у односу на Владу која чини све да државу учини што мање озбиљном да би се могла отварати предузећа на Девичанским острвима и да би се иза завесе могле дешавати коруптивне радње - закључио је Пајтић. 

Опширније

Драган Брајовић " Гласаћемо за смену директора ЈП Градац "

 

ДС је прва критиковала рад директора ЈП Градац. Сам избор директора Јовановића није био доследан политици коју је СНС заговарала пре избора, ванпартијско постављење, иснтитуција конкурса. То се ништа није поштовало, већ је он постављен на захтев једног дела СНС. Ми то нисмо подржавали од старта а потом нисмо подржавали његов рад. Гласаћемо за смену јер сматрамо да је прекорачио своја овлашћења у неколико случајева где је град претрпео штету. Да ли ту има кривичне одговрности не можемо да причамо.

 

Поставићемо питање одговорности свих оних који су учествовали у постављању Небојше Јовановића. Морамо променити систем и начин избора директора, поручио је први човек чачанских демократа Драган Брајовић.

Опширније

Понашање државног врха неодговорно, о КиМ расправљати у парламенту

Оквир за преговоре о поглављу 35 је очекиван и то је Влада морала да зна када је потписала Бриселски споразум, изјавила је потпредседница Демократске странке и министарка спољних послова Владе у сенци Наташа Вучковић и оценила да је понашање државног врха "неодговорно и недопустиво" јер се, како каже, ствара атмосфера против преговора са ЕУ. 

Вучковићева је на конференцији за медије након седнице Владе у сенци рекла да зато ДС поново тражи да се о политици према Косову и Метохији разговара у парламенту. 

"Не разумемо понашање Владе Србије другачије него као стварање атмосфере како би се постигли неки резултати на унутрашњополитичком плану", рекла је потпредседница Вучковић.

Она је у том контексту споменула и председника Томислава Николића за чије изјаве је рекла да воде ка дестабилизацији земље. 

"Неодговорно је да Влада пребацује одговорност на грађане а да није спремна да се о политици према Косову разговара у Скупштини", рекла је Вучковић. 

Говорећи о плаформи коју је припремила ЕУ за отварање поглавља 35, Вучковић каже да је такав след догађаја очекиван, с обзиром на оно што је Влада урадила у односу на Бриселски споразум и све споразуме које је потписала укључујући и Споразум о Заједници српских општина. 

Конференција за медије Владе у сенци Демократске странке (Фото сервис ДС)Према њеним речима, ЕК је саставила документ о поглављу 35 и послала земљама чланицама на допуну, а Србија има могућност да реагује, што ДС и очекује. 

Она је оценила да би за Владу било најбоље да разговор о свим овим важним питањима пресели у парламент, уместо што то ради само у медијима. 

Тако би, како каже, било јасније шта је политика Владе и грађани би били боље обавештени, а тек потом би се могло очекивати да на изборима или на неки други начин одлучују о овим питањима. 

"Наше питање је чега се плаши Влада, с обзиром да не жели да разговара у парламенту о Бриселском споразуму и поглављу 35, да ли се плаши разлика у својим редовима или се плаши опозиције за коју се зна да је суштински гласала за Бриселски споразум", рекла је Вучковић. 

Наташа Вучковић је поновила да би ДС, да је којим случајем потписала споразум са Приштином о ЗСО, као што је то урадила Влада, била означена као неко ко је признао независност Косова. Конференција за медије Владе у сенци Демократске странке (Фото сервис ДС)

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...искрени борац за социјалну правду. Свака неправда и свако угрожено право га одмах покрену на акцију. Његови суграђани сматрају га најбољим адвокатом својих интереса.