Вести

Мењају Статут града да би се докопали власти!

Нова владајућа већина у Чачку промениће Статут града како би се задовољили апетити свих странака које су наступиле у коалицији са СНС.

Према информацијама до којих је дошао наш портал, СНС, Покрет социјалиста (ПС), СДП и ПУПС озбиљно размишљају да председник Скупштине града убудуће има два уместо једног помоћника, а градоначелник ће највероватније имати чак пет помоћника! Овакво проширење неће бити могуће без промене Статута града. Подсетимо, у протекла два мандата градоначелници су имали по три помоћника.

У кулоарима се као главни кандидати за помоћника председника парламента помињу Милорад Јевђовић из ПУПС-а и лидер чачанског одбора ПС Владимир Радисавчевић.

– Огромна је јагма за функције унутар коалиције. Сви сматрају да им следује део колача након изборне победе и желе да искористе тренутак да се докопају било ког сегмента власти – рекао нам је извор из коалиције око СНС.

Неке странке су већ ’’ставиле шапу’’ на поједина јавна предузећа, па се тако може чути да је Љајићева СДП озбиљно заинтересована за Туристичку организацију Чачка, тражећи уз то и неколико радних места за своје кадрове у јавним предузећима и установама града.

У петак ће бити одржан још један састанак званичника СНС са делегацијама СПС и ГГ др Александра Радојевића. Очекује се да ће након тих консултација бити видљивије контуре будуће композиције локалне власти у Чачку.

Опширније

Честитка поводом Дана Европе и Дана победе над фашизмом

Демократска странка честита грађанима Дан Европе и Дан победе над фашизмом. Србија никад не сме заборавити жртве које су њени грађани поднели у борби против фашизма и никада не сме да релативизује чињеницу да се у Другом светском рату борила на страни победника и да се супротставила највећем злу које је Европа видела.

Демократска странка

Негујући ове антифашистичке вредности, поштујући људска права, негујући равноправност, солидарност и демократију, Србија ће увек бити део Европе, припадаће породици европских демократских земаља и са тог пута никада не сме скренути.

Демократска странка се већ 26 година бори да Србија постане европска, демократска, модерна земља и наставиће да то ради и у будућности.

Опширније

Пајтић: Избори у ДС биће непосредни

Данас је, поред мене, домаћин славе Марина Дејановић, потпредседница Градског одбора ДС Ниш. По први пут је жена домаћин славе што са собом носи симболику јер је веома важно учешће жена у свим друштвеним процесима. Ми смо данас из Ниша упутили више порука које говоре о томе да ДС има капацитет да мења друштво и односе у њему и да мења начин на који ће се одвијати и друштвени и политички процеси у друштву, изјавио је Бојан Пајтић, председник Демократске странке, приликом обележавања страначке славе у Нишу. 

Обележавање славе Демократске странке у Нишу (Фото: YT/DS)
Он је нагласио да ће због тога изборна скупштина ДС бити организована на непосредан начин тако што ће чланство имати право да гласа а не делегати. 

- По томе се Демократска странка разликује од других странака јер желимо да демократија буде непосредна и општа, да чланови имају право да кажу шта мисле о својој странци, шта мисле о странци на локалном, регионалном, централном нивоу... То произилази из Статута ДС по коме 6 месеци после избора мора бити страначка скупштина, објаснио је он. 

Председник ДС је навео да режим покушава да спинује преко својих медија, да од нечега што је статут, што је ред ствари, што се формално увек дешава у ДС, прави некаква прича. 

- Нема некакве приче, све амбиције су природне, људи су амбициозни и треба да буду абициозни, а ми ћемо процес избора одржавати у консултацијама са Председништвом. Термин избора и одржавање скупштине биће прецизирани у консултацијама на Председништву странке, рекао је Пајтић. 

Он је подвукао да је најважнија порука да ће избори бити непосредни. 

- Само странка која је у стању себе да демократизује стално – биће у стању да демократизује цело друштво, закључио је Бојан Пајтић. 

Опширније

Пајтић: Бранимо ваше гласове и наду да Србија може бити пристојна држава

Лидер Демократске странке Бојан Пајтић поручио је на протесту опозиције испред седишта Републичке изборне комисије у Београду да ако један човек није слободан у Србији – онда нико није слободан. 

Бојан Пајтић: Бранимо ваше гласове и наду да Србија може бити пристојна држава (Фото сервис ДС)

Поручујемо Вучићу, Николићу, Бабићу, Ристичевићу... да су цензус прошли и коалиција ДСС-Двери и СДС-ЛДП-ЛСВ и све странке које су на бини зато што су то грађани хтели а не зато што је то хтео РИК или Вучић. 

Он је подсетио да је у недељу увече чуо да је намера власти да испод цензуса спусти те две листе али и листу покрета Доста је било због чега је позвао лидере тих странака, након чега су одлучили да иду у РИК да се боре за сваки глас. 

Бојан Пајтић је истакао да је СНС покрао изборе и додао да је закључено, на основу увида у бирачки материјал, да је за Вучића гласао чак и човек од 144 године. 

"Ви сте власт, ова држава не припада Вучићу, већ вама", поручио је грађанима Пајтић и навео да је Вучић слуга а не господар грађана и да то треба да схвати он али и, како је навео, остали бахати људи који воде Србију. 

Лидер демократа је истакао да се на данашњем протесту не боре се мандате већ за децу и унуке свих грађана. "Имали смо два диктатора у задњих 20 година, не сме се то више дозволити". 

Бранимо ваше гласове и вашу наду да Србија може бити пристојна држава, нагласио је Пајтић. 

"Тражимо смену председника РИК-а, смену директора Завода за статистику... Нису заслужили да часно оду, покренућемо кривичну одговорност за крађу гласова и нека не мисле они који су крали да неће одговарати зато што су сад на власти – мењаће се власт у овој земљи колико следеће године на председничким изборима!" 

Овај протест показује да нема више страха у Србији, штитићемо сваког грађанина, закључио је Бојан Пајтић. 

Опозиционе странке одржале су протест у центру Београда на коме је било неколико хиљада људи. Лидери опозиције су поновили да су избори покрадени и затражили оставке председника РИК-а и директора Завода за статистику и обећали грађанима да ће се борити за сваки њихов глас. 

Опширније

Чачани поново гласали за изборну превару !

Свесни да ће многи ово саопштење протумачити као гнев оних који су испод цензуса на локалним изборима па имају право да се буне, не желећи да се осврћемо на такве коментаре а у жељи да увек будемо у служби грађана сматрамо као своју обавезу да дамо виђење изборног циклуса и поновимо доста тога против чега смо се борили током свог рада.

 

Наши суграђани ds LOGOсу се опет на изборима инатили сами себи гласајући по принципу: Не знам за кога ћу да гласам али знам за кога нећу. Указивали смо да је инат лош слуга, да никада нашем народу није донео ништа добро, а да је пркос позитиван и позивали грађане да буду пркосни према онима који су смањили плате и пензије, повећали све порезе, младе људе отерали у печалбу. Указивали смо да много власти у рукама погрешних људи, са мало знања, лошим намерама и болесном заљубљеношћу у једног човека и једну странку води друштво у диктатуру. Чачани су политички став градили на основу информација које су добијали са јавних сервиса и неких приватних медија који су их бомбардовали сликама једног човека и његове живописне биографије без дана озбиљног радног стажа, представљајући га као једино решење за све проблеме. Заборавили су да је СНС дошла на власт 2012. године градећи политику против Европске уније, за очување Косова као дела Србије. Све су то окренули када су освојили власт и сада су наши грађани дали велику подршку тој политичкој превари и на републичком и на локалном нивоу. Све што почива на превари неће дати добре резултате и ови избори су били шанса да се то прекине или бар успостави равнотежа, али вољом грађана до тога није дошло. Имамо пример политичке преваре са формирањем Нове Србије и где је то довело град после 20 година.

У Чачку смо указивали на опасност давања гласова малим странкама и групама грађана основаних месец дана пред изборе са листама на којима се налазе људи непознати у јавном животу, без озбиљних радних и животних референци. Такодје смо указивали да је неозбиљно гласати за неке странке које постоје на републичком нивоу а у Чачку немају локалне организације већ их представљају појединци са непознатим циљевима, као и за оне који су до самих избора били у власти па онда кренули да се представљају као опозиција. Указивали смо и на опасност политичког експеримента да се месец дана пред изборе вољом Александара Вучића поставља носилац листе Српске напредне странке на локалним изборима која је 4 године била у власти и није била способна да формира свој градски одбор. Грађани су гласали за Александра Вучића а не за своје суграђане који су били на тој листи. За очекивати је да политику на локалу неће водити људи са те листе него Александар Вучић. Да ли ће народни посланици из Чачка засупати интересе града или интересе СНС-а?

Све смо то рекли и ништа нисмо променили. Ове наше поруке као и рад у Скупштини града и јавном животу града нису допрли до наших суграђана, нису поверовали људима са листе Демократске странке који живе у овом граду, имају свој лични и професионални интегритет који су хтели да ставе у функцију града. Наравно ту је и Демократска странка испољила своје слабости на локалном нивоу које ћемо анализирати и поправљати али нећемо одустати од борбе против власти једног човека и једне странке и борбе за успешнији, културнији и образованији Чачак.

Захваљујемо се свим грађанима који су дали подршку Демократској странци на локалним изборима, локалним медијима на коректној сарадњи и користимо прилику да свим грађанима православне вероисповести честитамо наступајући Васкрс.

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...поуздан. Кад обећа, он испуни. А у сваком случају, увек се јави и објасни шта се десило.