Вести

Тужна је земља у којој је народ сиротиња, а премијера хвале само банкари и ММФ

Лидер Демократске странке Бојан Пајтић изјавио је да би СНС хтела да ДС стално мења лидере и да "јури сопствени реп", али наглашава да демократе неће упасти у ту клопку. 

Он је у "Кажипрсту" ТВ Б92 навео да су сви они који постану лидери ДС-а у старту сатанизовани. 

"Кад год неко постане председник ДС-а, он је сатанизован. СНС би хтела да ми стално јуримо свој реп, да мењамо лидере, али ми нећемо упасти ту клопку". 

"Влада Србија је у овим данима заказала, што доводи до очајања наших грађана, Основне намирнице, уље и шећер су поскупели. Онемогућено је повећање плата чак и у приватном сектору. Живот је скупљи 30 до 40 одсто и то ће довести до великих социјалних проблема", сматра Пајтић. 

На констатацију да премијера Србије хвале током посете САД, Пајтић каже: 

"Увек ћете чути протоколарне похвале, али никада у последњих тридесетак година нисмо видели тако оштро протестно писмо какво су конгресмени САД упутили на рачун Александра Вучића", рекао је Пајтић додавши да је "политика садашње Владе катастрофална". 

"Катастрофална је политика и социјална и економска. Вучића само хвале банкари и ММФ, а каква је то земља у којој су срећни само банкари, а народ је сиротиња. То је несрећна земља", нагласио је лидер ДС. 

Док сам ја председник ДС, нема коалиције са СНС 

Он је истакао да је од почетка против коалиција са Српском напредном странком на било ком нивоу и да су ту препоруку усвојили сви. 

Бојан Пајтић је нагласио да Демократска странка неће улазити ни у какве коалиције са Српском напредном странком док је он на челу демократа. 

"Ја сам предложио да се раскину локалне коалиције са СНС и око тог питања није постојала дилема. Главни одбор је једногласно одлучио да се те коалиције раскину и док сам ја председник ДС, никаквих коалиција са СНС неће бити", казао је Пајтић гостујући на Б92. 

"И Лазаревац и Барајево и део Велике Плане... изашао је из власти са СНС и не желимо са њима да сарађујемо. Нанели су толико зло и штете народу да не желимо да будемо у коалицији са њима. Иако је то био мој предлог на Председништву странке, који је једногласно усвојен, у медијима се то не може видети". 

Лидер ДС-а каже да је задовољан када људи имају храбрости да се појаве на митингу Демократске странке. 

"Ја сам веома задовољан када неколико хиљада људи у Нишу сме да изађе на митинг ДС-а. Шта мислите да ли људи из јавног сектора смеју да дођу на наш митинг?", упитао је Пајтић. 

О таласу избеглица којима је Војводина последња станица пред улаз у земље ЕУ, Пајтић каже да је Покрајинска влада обезбедила све да се ти људи осећају достојанствено и да добију помоћ која им је у том тренутку потребна. 

"У обавези смо и као родитељи и као људи да помогнемо тој деци и тим људима: Не може да се предвиди колики ће број избеглица са Блиског истока још доћи у нашу земљу, али ми ћемо давати све од себе да им помогнемо", навео је Бојан Пајтић. Председник Демократске странке Бојан Пајтић у емисији Кажипрст на ТВ Б92 (Фото: www.b92.net, архива)

Опширније

Влада у сенци ДС: Вучић да се јавно изјасни о насиљу СНС-а

Нови Сад, 18. септембра 2015. 

Влада у сенци Демократске странке (ДС) позвала је премијера Александра Вучића да се јавно одреди према насиљу које, тврде демократе, у друштву спроводи Српска напредна странка (СНС). 

"Позивамо премијера Вучића да се јавно определи у односу на насиље које спроводе врх његове Српске напредне странке, као и чланови СНС", изјавио је новинарима министар унутрашњих послова Владе у сенци ДСДраган Шутановац, после седнице те владе одржане у Новом Саду. 

Влада у сенци, којој је председавао њен председник и лидер ДС-а Бојан Пајтић, одржала је седницу у Новом Саду због тога што су, како је истакнуто, пре три дана напредњаци онемогућили чланове руководства новосадског одбора ДС-а да одрже конференцију за новинаре на Тргу слободе. 

Драган Шутановац је подсетио да је тим поводом ДС поднела кривичне пријаве против свих идентификованих особа које су спречиле одржавање мирне прес конференције и нагласио да ће демократе и у Одбору Скупштине Србије за одбрану и унутрашње послове иницирати смену одговорних у МУП-у, који нису адекватно реаговали поводом догађаја 15. септембра у Новом Саду. 

Конференција за медије Владе у сенци Демократске странке у Новом Саду (Фото: Градски одбор ДС Нови Сад) "Уколико је Влада Србије истински посвећена европским вредностима и уколико је Србија заиста на европском путу, онда је дужност премијера Вучића да учини све да онемогући насиље и да спречи своје партијске кербере да путем насиља врше политички и сваки други прогон људи који другачије мисле и говоре", нагласио је Шутановац. 

Конференција за медије Владе у сенци Демократске странке у Новом Саду (Фото: Градски одбор ДС Нови Сад) Он је додао и то да ће тражити одговоре надлежних не само поводом тог догађаја у Новом Саду него и у вези са сличним дешавањима насиља у Врбасу, Мионици и другим местима јер, како је навео, "неко мисли да силом може да прекраја вољу грађана и да малтретира грађане". 

Шутановац је рекао и да је у Србији уочљив пораст насиља "с циљем да се спречи свака слобода говора па чак и мишљења" и додао да "политичко насиље данас у Србији има подршку државног врха и врха СНС-а". 

Председник новосадских демократа Вељко Крстоношић је након седнице Владе у сенци, одржане у просторијама Градског одбора ДС-а, изјавио новинарима да су демократе пре три дана желеле грађанима да укажу на "катастрофално стање у којем се Нови Сад нашао у претходне три године". 

"У тој намери су били онемогућени од чланова СНС-а који су били предвођени најближим сарадницима градоначелника Милоша Вучевића", рекао је Крстоношић. 

 

 

 

Опширније

СНС није партија, то је један човек коме сви слепо верују

Демократска странка не жели коалицију са СНС, јер је то партија која је додатно задужила Србију, повећала порезе, а притом смањила плате и пензије, рекао је председник Градског одбора ДС у Чачку, Драган Брајовић.

 

„Наставићемо да се боримо против власти једног човека, једноумља и политике, свега онога што Српска напредна странка спроводи. Она није партија, то је један човек коме сви слепо верују“, казао је он.

Он је подсетио да ће Градски одбор Демократске странке у Чачку у наредном периоду представљати нови чланови који ће креирати политику ове странке на локалном нивоу, а житељи овог града моћи ће да их упознају и одлуче да ли ће им указати поверење.

Брајовић је позвао странке да објаве чланове својих градских одбора како би се видело ко учествује у раду на локалном нивоу, а ко се крије иза лидера партија који су у Београду.

„Неке политичке организације функционишу само по наређењима из престонице, друге још увек нису изабрале своје органе. Демократска странка имам континуитет и идеологију, као и своја начела за која се залаже“, сматра он прецизирајући да на локалу у случају избора предизборних коалиција неће бити, док ће постизборне зависити од резултата.

Што се Социјалдемократске партије, Брајовић је истакао да са њеним члановима неће  бити разговоре о коалицији пред изборе, иако су идеолошки блиски.

Председник ГрО ДС Драган Брајовић је нагласио да се град на Морави постепено гаси и губи квалитете који су га некад красили.

„Сви морамо да покушамо да спасимо Чачак. Ми ћемо то покушати кроз борбу за боље и праведније друштво и правну државу, али смо свесни да је циљ далеко са влашћу коју предводи СНС и на локалном и републичком нивоу“, каже Брајовић додајући да су се одређени стандарди наметнули током две деценије једне исте власти у овом граду, а да је њена последица то што данас лоши ђаци држе предавања професорима и што најпаметнији одлазе, јер у свом родном месту не могу да нађу посао.

 

Затворен базен од 30 милиона динара или 10 милиона евра

 

Већ годинама се покреће питање како је могуће да Чачак, као један од 24 града у Републици Србији нема затворен базен.

„На седници Скупштине предложили смо решење овог проблема. Сматрамо да постоје могућности да се он изгради у Техничкој школи, јер је сличан подухват остварен у Ваљеву и таква инвестиција би износила између 25 и 30 милиона динара. Међутим, градска власт је одбила наш предлог највероватније због релативно ниског износа улагања, јер они маштају о пројекту чија би вредност била 10 милиона евра“, рекао је Брајовић.

Приоритети градске власти - улагање у сеоске школе или у запошљавање?

 

„Демократска странка ће се залагати да се у Чачку ураде оне ствари за које није потребан новац, попут поштовања одлука локалног парламента које су обавезујуће, како за Чачане, тако и за оне које чине власт у овом граду. Првенствено мислим на одлуку о оснивању Фонда за оболелу децу и локални акциони план за млад“, каже потпредседник ГрО ДС Мирјана Миленковић-Таловић наглашавајући да се оне, нажалост, не поштују.

Она је прецизирала да ће демократе захтевати и поштено спровођење конкурса за директоре јавних предузећа и установа, смењивање оних који на јавним функцијама не поштују правила, као и да рад локалне самоуправе постане транспарентан за грађане.

 „Упитајмо наше суграђане шта су приоритети у овом граду – да ли чачанска власт треба да подиже кредит од милион евра да би градила сеоске школе или да ли исти треба да уложи у индустријску зону? Је ли било потребно претплатити Дом војске који сада нико не користи или је требало улагати у нова радна места“, рекла је Миленковић-Таловић.

Чачак је инвестиционо мртав град

 Према речима председника Извршног одбора Драгана Вучетића светла будућности коју Влада прогнозира за своје грађане кроз годину или две није остварљива јер буџетски дефицит није мањи услед повећања прихода од пореза, накнада и примања, већ због смањења пензија, плате и трансферних средства ка општинама и градовима.

„За првих шест месеци примања и приходи града Чачка износила су милијарду и 288 милиона динара, а ако то упоредимо са истим периодом из 2013. године када су били  милијарду и 530 милиона, видимо да је дошло до умањења од 242 милиона динара односно 19% које је за последицу имало укидање инвестиционих активности“, прецизирао је Вучетић наглашавајући да је град на Морави инвестиционо мртав јер нема озбиљних страних улагања од 2007. године.

 Он је подсетио да су инвестиције које се спроводе недовољне да запосле армију грађана који немају посао.

„Туристичка организација Чачак је 15. септембра имала дуговања у висини од 605 хиљада динара, односно 14 неизмирених трансакција, док дуг Дом здравља износи 2 милиона динара то јест 43. Те установе ризикују да им рачуни буду блокирани, јер је законом прописана обавеза да трансакције које оне преузимају морају бити измирене у року од 45 дана, што оне нису учиниле“, нагласио је он.

 

 

 

Демократе ће подржати добру причу за град Чачак, али њу не прича локална власт

Председник ГрО ДС Драган Брајовић истакао је да ће ова партија подржати сваку причу која ће допринети ка бољој атмосфери у Чачку, без обзира чија је, али да садашња локална власт не доприноси светлој будућности овог града.

„У граду на Морави постоји само политичко запошљавање, иако је СНС говорила да тога неће доћи. Ја не знам да се неко овде запослио, а да није члан те странке или неке друге која је у коалицији са њима. Најбољи пример тога је избор директора јавних предузећа“, рекао је Брајовић.

Он је навео да ће се и у будућности демократе борити за департизацију и легалне конкурсе због младих људи који не желе да се учлане у некој од партија да би добили посао.

 „Кључни проблем у Чачку је начин на који се наши суграђани запошљавају. Зашто сви немају исту шансу као и она особа која се налази у некој политичкој организацији?“, рекао је Брајовић.

                                                 Информативна служба Градског одбора Демократске странке Чачак

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Опширније

Фашизам на Међународни дан демократије

Они који су пре три године силом отели власт у Новом Саду сада силом покушавају да ућуткају све оне који указују на њихову неспособност, бахатост, нестручност и незнање због којих Нови Сад већ три године пропада.

На дан када је пре три године куповином и застрашивањем одборника, претњама и уценама као трећепласирана на изборима отела власт, Српска напредна странка окупила је неколико стотина својих активиста запослених у новосадским јавним предузећима и градској управи предвођених шефом кабинета градоначелника Александром Петровићем и физички насрнула на неколико људи из Градског одбора ДС Нови Сад који су на Тргу слободе држали конференцију за новинаре која је била уредно најављена и пријављена полицији.

Активисти СНС физички насрћу на чланове Градског одбора ДС Нови Сад (Фото: Градски одбор ДС Нови Сад) Има симболике у томе што се право лице Српске напредне странке и потреба да силом ућуткају свакога ко се усуди да говори против режима Александра Вучића показало баш на Међународни дан демократије. Још веће симболике има у томе што полиција није реаговала нити спречила овај инцидент иако Српска напредна странка није пријавила никакав скуп.

Највеће симболике има у томе што они који су силом дошли на власт, сада силом покушавају да се на њој одрже.

Грађани знају да се насилно ућуткивање оних који мисле другачије зове фашизам. Српска напредна странка мора да зна да и Новосађани и други грађани Србије врло добро знају како да се против фашизма и фашиста боре.

 

                                                      Информативна служба Градског одбора Демократске странке Чачак

 

Опширније

СНС државу претворила у параду глупости и неморала

 

Ниш, 12. септембра 2015.

Председник Демократске странке др Бојан Пајтић је на митингу "Осветлимо Србију" у Нишу пред неколико хиљада грађана критиковао оне који воде Србију оптуживши их да су целу земљу претворили у тужан и бедан ријалити у ком грађани могу да бирају: Фарма, Парови, Велики брат, 48 сати Вучић, и не зна се шта више заглупљује и шта је горе.

Он је оптужио Српску напредну странку да је целу земљу претворила у параду глупости и неморала зато да би Влада Србије изгледала као скуп подношљивих људи, јер она само тако и може да изгледа као скуп подношљивих људи.

"Обасипају нас аферама, ријалити грозотама, простаклуцима и и чине то зато да би они изгледали колико-толико пристојни, јер ако се пореде данас овде са вама, никада то не могу изгледати и никада тако не могу изгледати.

Претворили су Србију у ријалити и као у сваком ријалитију и у овом ријалитију доминирају простаклук, беда и шљам. На челу је Велики брат који стално даје неке задатке који ви морате да извршите и да притом стрепите да ли вас неко гледа, и ко вас слуша, и да стрепите за свој посао, и да стрепите за своје најближе, и да стрепите да ли ћете сутра имати нешто у фрижидеру, и да при том будете срећни ако вас Велики брат није избацио из куће, и да будете срећни ако вам синови и кћери сами нису напустили кућу јер не желе да живе ријалити, желе да живе живот", поручио је Бојан Пајтић.

 

Информативна служба Градског одбора Демократске странке Чачак

 

Опширније

Адреса одбора

Демократа

...није тврдоглав. Пажљиво слуша аргументе и признаје грешке ако их почини.