Вести

Афера са Дачићем артиљеријска припрема за парламентарне изборе

Афера око Ивице Дачића је артиљеријска припрема за парламентарне изборе, оценио је председник Демократске странке.

Он сматра да су се снимци на којима лидер социјалиста разговара са особама које се доводе у везу са организованим криминалом појавили захваљујући некоме из државних институција, и да то није могла учинити опозиција. ан Пајтић

"Српска напредна странка и господин Вучић су морали знати за овакве снимке и очито се ради о артиљеријској припреми за парламентарне изборе, јер у супротном нема смисла објављивање таквих снимака када већ годинама такви снимци нису објављени. Због тога сам убеђен да улазимо у изборе", рекао је Пајтић новинарима на Палићу. 

 

Он је додао да ДС у изборе улази као странка која је "једина проевропска, неспорна и релевантна опозиција" која може угрозити позиције власти. 

 

 

 

Опширније

Нема разлога за еуфорију власти

 

Влада Србије нема разлога за еуфорију поводом извештаја Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ), оценила је Демократска странка, наводећи да постоје бројни проблеми које власт прикрива, "спинованом сликом" извештаја ММФ-а.

На конференцији за медије после седнице Владе Демократске странке у сенци, министар финансија те владе Србољуб Антић рекао је да нема "ничег спектакуларног" у извештају ММФ-а о посети Србији, и да је "тешко разумети еуфорију која постоји у Влади Србије".

Како је навео, ово је била друга од 12 договорених посета ММФ-а, а Србија је за сада прошла само једну ревизију.

"Влада Србије треба да разуме да фискална консолидација није трка на 100 метара, него маратон", рекао је Антић, наводећи да је позитиван ефекат извештаја ММФ-а то што се сазнало да је прави дефицит буџета 60 милиона евра већи него што је Министарство финансија покушало да прикаже.

Он је додао да ће дефицит у августу бити око 25 милијарди динара, односно биће 60 одсто већи од укупног дефицита за првих шест месеци, оцењујући да тај катастрофалан податак показује да је извршење буџета проблем.

Антић је рекао да се власт обавезала да ће смањити плате и пензије и замрзнути их на две године, а да се већ сада прича о повећању, док у документу ММФ-а уопште се не помиње да је о повећању плата и пензија било речи.

Др Србољуб Антић је додао да се мора зауставити "пљачка пензионера" и да им се ниво пензија врати на ниво пре смањења, наводећи да ДС очекује да ће и Уставни суд донети такву одлуку, по иницијативи ДС-а за оцену њене уставности.

Министар привреде Владе у сенци Иван Стефановић рекао је да је јавни дуг 24 милијарде евра, да је то близу 74 одсто БДП, а да је нарастао девет милијарди евра за време мандата садашње власти.

Стефановић је рекао и да је годишња цена камата премашила милијарду евра, наводећи да је то дупло више него што су се камате плаћале у последњој години владавине Демократске странке и веће него у Грчкој, која има скоро три пута већи јавни дуг од Србије.

Др Иван Стефановић је рекао да ће цена камате расти брзим темпом и износиће исто колико се уштеди на умањењу плата и пензија. Како је навео, БДП стагнира, директне стране инвестиције су за 50 одсто ниже у четири године садашње власти, него у односу на последње четири године власти ДС, просечна плата је међу најнижима у Европи, а за време садашње власти, увећан је број незапослених за 40.000.

Опширније

Има ли краја понижавању просветара?

 

Изјава Александре Јерков, народне посланице ДС и председнице Одбора за образовање Народне скупштине Републике Србије:

Осим тога што школску годину они који обављају најважнији посао у нашој држави – уче нашу децу – започињу са платама које су мање од плата спремачица у јавним предузећима, наставници су изложени и бескрајном понижавању и шиканирању од стране министра просвете Срђана Вербића који је у року од шест месеци изашао са пет различитих процена колико ће људи у просвети остати без посла, чиме се наставља његово противзаконито малтретирање просветара помоћу ког је и окончан штрајк просветних радника.

Након што је министар просвете у првој Вучићевој Влади Томислав Јовановић изјављивао да у просвети нико није вишак, министар просвете у трећој Вучићевој Влади најпре је у марту 2015. године изјавио да у просвети има 10.000 запослених вишка, у јулу да их је 1.000, а јуче да их је 4.000, али и да сам увиђа "нелогичност" тога што је истовремено и расписан конкурс за попуњавање 12.000 упражњених радних места.

Министар Срђан Вербић је својим страначким колегама из Српске напредне странке требало да сугерише да на лецима које су јуче делили деци испред школа напишу да њихови наставници имају плату 36.000 динара, да им министар свакога дана прети отказима, а да је режим Александра Вучића објавио листу за отпуштање наставника, али не и листу закупаца луксузних вила ДИПОС-а које су биле намењене за поклон пријатељима и пословним сарадницима Српске напредне странке.

Опширније

Драго нам је што се Вучић забавља

 

 

Демократској странци је драго што Александар Вучић и други функционери Српске напредне странке налазе разлога за смех и забаву док грађанима прете отказима, смањују плате и пензије, задужују земљу за 8 милијарди евра, повећавају порезе грађанима и поклањају земљу тајкунима. Сасвим сигурно су једини у овој земљи који имају разлог да се смеју.

 

Опширније

Пајтић: Демократска странка од данас у кампањи, кандидујем се за премијера

Председник Демократске странке Бојан Пајтић поручио је да је ДС од данас у изборној кампањи и најавио да ће се кандидовати за републичког премијера у случају ванредних парламентарних избора.

Пајтић је на седници главног одбора ДС у Смедеревској Паланци рекао да се странка спрема за локалне и покрајинске изборе, који ће, како је оценио бити почетком године.

Пајтић је поручио да ће се кандидовати за премијера, те да ће током кампање бити на челу свих изборних штабова. "Кандидујем се за председника републичке владе, а не покрајинске", поручио је он.

Лидер демократа је рекао да "поздравља размишљање Александра Вучића да поднесе оставку и распише ванредне парламентарне изборе". "Сви подаци говоре да је Влада Србије неспособна да води државу и то јој се обија о главу", рекао је он.

 


Седница Главног одбора Демократске странке (Фото ДС Смедеревска Паланка)

Пајтић је нагласио да ДС данас улази у кампању, те да то раде јер "немају могућности да кроз медије изнесу ставове". "Морамо у непосредном разговору да објаснимо грађанима да имамо потенцијал, храбрости и снаге да сменимо овај режим и да преузмемо одговорност да управљамо Србијом", поручио је Пајтић. Он је рекао да је циљ ДС да у кампањи убеди људе да Демократска странка није "мање зло", већ да је успела да буде боља и од саме себе у односу на период док је била на власти.

Коментаришући написе у медијима да опозиција формира нови ДОС, Пајтић је поручио да му то не пада на памет и да ДС неће правити никакву "Франкенштајн коалицију". "Нећемо антиевропске странке, нити оне које имају много различите програме од ДС-а. Франкенштајн коалицију нећемо, него ону која ће имати потенцијал, снагу, углед и знање да смени режим", рекао је он.

Према његовим речима, циљ ДС је да изведе на биралишта све које би гласали за Демократску странку а не смеју. "Процене су да је таквих око 30 одсто. СНС подржава 40 одсто људи на 40 одсто излазности, а то је петина грађана", рекао је лидер ДС.

Говорећи о коалицијама са СНС у појединим општинама, Пајтић је рекао да Председништво ДС никад није одбило раскидање тих коалиција и позвао да се оне коалиције ДС-СНС које су остале — раскину.


Седница Главног одбора Демократске странке (Фото ДС Смедеревска Паланка)Пајтић је рекао да ће Србија имати користи од постигнутих споразума у Бриселу, само уколико се наставе преговори са ЕУ и отворе поглавља. Пајтић је на седници Главног одбора ДС у Смедеревској Паланци рекао да је атмосфера славља "којом исијава режим" непримерена и не одговара реалној слици.

Он је поседњи споразум назвао горком пилулом коју је прогутала српска делегација. Према његовим речима, Заједница српских општина није ништа више од збира општина и има надлежности и протоколарна овлашћења. "Ако Бриселски споразум буде повод који ће влада да искористи да се прекине застој у ЕУ интеграцијама, то може да буде једина позитивна чињеница у односу на преговоре", рекао је Пајтић.

Пајтић је навео да процес ЕУ интеграција стоји више од годину дана, а да ће, уколико се поред поглавља 35, које се односи на Косово и Метохију, отворе и поглавља 23 и 24, нешто битно бити померено са мртве тачке. Пајтић је указао да би, да је такав споразум потписао неко из ДС, он био проглашен за издајника који је признао Косово. Према његовим речима, Србија се у последњем споразуму помиње једино у делу у којем је наведено да може финансијски да подржи ЗСО, а и то је, како је казао, формалност.

Опширније

Адреса одбора

Демократа

...цени стручност, прецизност и професионалност. Није аљкав, нити склон јавашлуку.