Вести

Очигледна замена теза

Имајући у виду изјаву коју је медијима послао адвокат Никола Шијан, бранилац И.Г. који је раније приведен због сумње да је исписивао графите "Смрт Пајтићу" по Новом Саду, Демократској странци је недвосмислено јасно да је у питању хапшење особе искључиво због тога што, по сопственом признању, подржава писање графита "Лажеш Вучићу", чиме је Српска напредна странка још једном показала како институције ове земље злоупотребљава зарад своје будуће кампање за покрајинске изборе. 

Након оваквог спектакуларног открића доктора Стефановића, очекујемо и откриће да су активисти и кандидати Демократске странке сами себе у неколико наврата претукли на локалним изборима који су се одржавали широм Србије у претходне три године, да је наш активиста из Темерина сам себе киднаповао и одвео у просторије Српске напредне странке у Врбасу где је сам себи нанео телесне повреде, да су аутори сајта "Пешчаник" сами оборили свој сајт у моменту када је објавио текст о лажном докторату министра полиције, а новинари сами себе звали да интервенишу кад год је премијер био незадовољан садржајем њихових емисија.

 

Информативна служба Градског одбора Демократске странке Чачак

Опширније

Бојан Пајтић: Вучићевом режиму снага лежи у топузу

У друштву у којем се политички противници пребијају, поштени људи називају лоповима, а за политичким противницима расписују потернице на насловним странама режимских медија, не може бити ни демократије 

- Свако ко се усуди да критикује рад Владе коју води Вучић под неким је видом притиска, јер Вучић не трпи критику. А када је још реч о опозиционом лидеру, пожељно га је учинити издајником. То је иначе једини начин на који су политичку борбу видели они који су из радикалских шињела прешли у беле кошуље и почели да говоре како су ЕУ и помирење у региону потребни. Није довољно о томе само причати, морате да се и понашате толерантно и одговорно, наводи у разговору за "Данас" Бојан Пајтић, председник Покрајинске владе АП Војводине и лидер Демократске странке, упитан како коментарише критике на његов рачун због летовања у Хрватској и због чега се, према његовом мишљењу, томе придаје толики публицитет. 

Пајтић сматра да се "добровољни даваоци туђе крви из '90-их година више се не залажу јавно за то да за једног Србина треба убити сто муслимана, али будући да немају никаквог успеха у економији и вођењу државе, дижу шовинистичку атмосферу и поново играју на карту политичке злоупотребе несреће оних људи чијој су трагедији и сами немерљиво допринели у последњој деценији 20. века". 

Премијер Александар Вучић је на недавној конференцији за новинаре казао како "нема пара за брчкање", што је схваћено као алузија на Вас. Како тумачите поруке председника српске владе? 

- Не видим од чега би се Вучић одмарао, будући да је српска влада проглашена једном од десет најнеефикаснијих у свету, а премијер је тек у 42. години живота почео нешто да ради. Прво радно место му је место председника Владе. Ја сам за ових 11 година, колико сам на челу покрајинске владе, имао и успешну универзитетску каријеру и од позиције асистента дошао до звања универзитетског професора, па имам обавезу да као родитељ који ради даноноћно на два колосека већ више од десет година, проведем бар две недеље са породицом. 

Како оцењујете актуелну ситуацију на политичкој сцени Србије? 

- Пензије и плате су мање, нема инвестиција, сем ако инвестицијом не сматрате 22.000 евра капитала које су Арапи уложили у предузеће задужено за изградњу Београда на води. Вучић показује само податке које жели, а не дозвољава да се о економској политици води права дебата која би показала да је стање лошије него икада пре. Неистомишљенике и политичке противнике политике Владе провлаче кроз медијско блато, спроводе насиље на локалним изборима, насилно мењају вољу грађана. Заглавили су се у преговорима, не испуњавају Бриселски споразум. Односи у региону су погоршани, а атмосфера неподношљива управо захваљујући изјавама Вучића и осталих чланова Владе. Дакле, нису урадили ништа. 

Сада хоће да продају Телеком само да би то користили за покривање мањка у буџету, а усвојили су и закон о конверзији грађевинског земљишта којим се легализује пљачка и омогућава да се стотине милиона евра слију у џепове тајкуна и политичара на власти. Демократска странка на све то отворено указује и зато смо на мети таблоида, група које путују Србијом у црним џиповима као деведесетих. Само рата нема. Хвала Богу. 

Након што су се у Новом Саду појавили графити "Смрт Пајтићу", Српска напредна странка је издала саопштење у којем се истовремено осуђује говор мржње и на терет Вам се ставља "пљачка Развојне банке Војводине, покрајинских фондова, Фонда за капитална улагања, покрајинских робних резерви", те замера што "никада нисте на радном месту". Како гледате на такве потезе напредњака? 

- "Малоумник", "психопата", "силеџија", "лопов", "криминалац", "шеф злочиначког режима" - само су неки од термина којима су ме су функционери Вучићеве странке називали. Свако њихово саопштење препуно је мржње и представља позив на линч. Али, то је најмање мој лични проблем. Ad hominem обрачунавање, сатанизација и социјално убијање људи су политичке методе карактеристичне за организације које су у Европи последњи пут виђене тридесетих година 20. века. Ко год се из неког разлога не допада вођи или његовом пословном и политичком окружењу, може бити мета и жртва, независно од тога да ли је заштитник грађана, независни новинар, председник опозиционе странке или просто човек од интегритета који износи своје мишљење на улици, у продавници или на друштвеним мрежама.

Ако СНС жели да икада стекне поштовање пристојних људи у Србији, мораће из корена да мења и терминологију и методе. У друштву у којем се политички противници пребијају, поштени људи називају лоповима а за политичким противницима расписују потернице на насловним странама режимских медија, не може бити ни демократије. 

Како коментаришете најаве да ће СНС активирати изборне штабове на свим нивоима 1. септембра, како би се "база" припремила за излазак грађана на локалне изборе и покрајинске у Војводини? 

- Свака странка има право да се припрема за изборе на начин који јој то одговара. Али док ми правимо изборне тимове, за то време неке њихове присталице иду по Србији, прете, подмићују и пребијају по потреби. То нису услови у којима су могући фер избори. Вучићевом режиму снага лежи у топузу. 

Маја Гојковић је изјавила да је СНС "за поштено вођење Војводине", док је "ДС за 15 година показала да иза себе оставља само бројне афере", уз констатацију да постоји страх код демократа од тога да се избори распишу у децембру, "а не који месец или дан касније". Да ли, заиста, страхујете од одмеравања снага на изборима? 

- Молим вас, Маја Гојковић говори о аферама. Па њено чланство у СНС јој је једина заштита од истрага око уговора који је као градоначелница Новог Сада склопила и због кога је град био дужан да плати четири милиона евра, а Врховни касациони суд је у пресуди означио као кривца за насталу штету. И шта ради тужилац? Ништа. Али зато је члановима ДС унапред пресуђено у таблоидима да су лопови иако пресуда нема и не постоји начин да се људи одбране од хајке. Да парафразирам Бећковића, ово је земља у којој су пси пуштени, а камење везано. 

Страх од избора постоји код владајуће коалиције на републичком нивоу да људи неће издржати још једну зиму у држави коју СНС овако води. Вучић то зна, као што зна и да му нови Фекетићи ту неће помоћи. Зато најављује да диже плате и пензије, зато продаје Телеком. Да купи изборе. 

Шта ће чинити окосницу кампање демократа за покрајинске изборе? 

- Војвођани знају како радимо и ту никакве симулације "јогурт револуција" од стране СНС неће помоћи. Ми ћемо изаћи са оним што смо урадили и оним што намеравамо да урадимо, а они знају да не дајемо обећања олако. Не кажемо да ће струја бити јефтинија 12 одсто па она толико поскупи, не кажемо да ћемо последње дирати пензије па прво њих узмемо, не кажемо да ћемо градити станове за 386 евра по квадрату. Верујем да ће то грађани препознати. 

Настављамо серију митинга 

Који су планови ваше странке за "политичку јесен"? 

- Припрема програма који ћемо користити на локалним изборима из мноштва идеја које пристижу и које анализирамо. Наставак митинга по Србији, јер једном освојену светлост и слободу морамо да чувамо од мрака. И бранићемо је сваки дан. И све нас је више. И наши политички противници то знају. 

Опширније

Бојан Пајтић: Зна се ко тражи моју смрт

 

Зна се ко су људи који су писали "Смрт Пајтићу". Полиција их није спречавала да пишу, а неће их ни хапсити, каже за "Блиц" лидер Демократске странке Бојан Пајтић.

Те претеће поруке, које су пре неколико дана освануле по Новом Саду, шефа демократа не брину превише, али је јако забринут због претњи које су путем друштвених мрежа упућене његовој породици.

Како се осећате као мета кампање која се против Вас интензивно води ових дана?

- За себе не бринем. Али након претњи СНС ботова на друштвеним мрежама да ће ми заклати породицу, за то заиста бринем. Зато што знам за шта су способни људи који воде Србију. До јуче су само писали "Пајтић лопов" по плочницима око школе у коју иду моја деца, али и то им је било мало.

 

Шта је разлог за ту кампању и ко иза ње стоји?

- Разлог за кампању је јасан: знају да, за разлику од оних који воде Србију, имам и професију и звање, и покушавају да ме силом натерају да дигнем руке од политике и посветим се каријери универзитетског професора. Или макар да престанем да критикујем ову катастрофалну власт. Јер, да нема ДС, не би било алтернативе. Свиђало се неком или не, то је тако.

Зна се ко су режимски медији у Србији, а лажи како сам боравио у прескупом хотелу на Брионима и плаћао огромне рачуне у ресторанима служе за блаћење, сатанизацију и стварање слике о мени као о бахатом и богатом човеку. Ни то што су те информације лако проверљиве, ни то што ћу их тужити, њих не занима, јер не знају да истина постоји.

Да ли је полиција нешто урадила поводом графита "Смрт Пајтићу", да ли имате некаква сазнања?

- Немам. Неће смети да хапсе режимске ботове. Постоје на Твитеру слике тих акција и људи који су их спроводили. Полиција их није спречавала да пишу, неће их ни хапсити. Као што пре годину дана нису хапсили оне који су лепили плакате са истим текстом.

Да ли се бојите да ћете изгубити власт у Војводини?

- Не бојим се никога и ничег.

Мислите ли да су вам Чанак и Пастор лојални партнери? Очекујете ли да ће на јесен прећи на страну СНС?

- То је, ипак, питање за њих. Жао ми је што Лига није желела да учествује у протестима против СНС.

Код пријатеља у Хрватској

Да ли је паметан потез то што сте отишли на море у Хрватску у време обележавања 20 година "Олује"?

- Били смо код пријатеља у Истри, који су Срби из Хрватске. Међутим, и Срби тамо и Хрвати овде забринути су због ратоборне реторике на обе стране. Политичари који су деведесетих палили ватре па бежали чине то и данас преко леђа недужних и несрећних, све глумећи патриоте. Не знају да запосле људе, унапреде економију и граде, али знају да хушкају и руше.

 

Опширније

Miting DS-a 12. septembra u Nišu

 

Nakon što su pre 14 godina iz Niša krenuli masovni građanski protesti, prvi posle kojih je režim Slobodana Miloševića priznao izborni poraz, vrh Demokratske stranke planira da simbolično veliki protest organizuje u tom gradu.

Kao datum je određena subota, 12. septembar, mada još nisu poznati tačno vreme, ali ni lokacija.

Predsednik Gradskog odbora DS-a u Nišu Miodrag Stanković kaže da će svi detalji biti poznati u naredne 2 nedelje, nakon čega će i javnost biti obaveštena.

On dodaje da će skup najverovatnije biti održan pod sloganom "Osvetlimo Niš".

Demokratska stranka je poslednja dva velika okupljanja svojih članova i simpatizera u Nišu organizovala na različitim lokacijama.

Krajem aprila 2012, pred tadašnje lokalne izbore, okupili su se na trgu u centru grada, a pred prošlogodišnje parlamentarne izbore na malom trgu ispred Kalče.

 

Опширније

Вандалски, дивљачки и фашистички испади резултат политике СНС

 

Влада у сенци Демократске странке оштро је осудила нападе на лидера ДС Бојана Пајтића у Новом Саду, оцењујући да су такви "вандалски, дивљачки и фашистички испади" резултат политике Српске напредне странке.

Министар правде Владе у сенци Момчило Грубач рекао је да су говор мржње и позив на јавни линч у свим цивилизованим државама тешко кривично дело, нарочито кад је реч о личности која има важну државну функцију и која је избарана у демократском поступку.

Грубач је оценио и да су изјаве министра унутрашњих послова Небојше Стефановића и градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, након што су се појавили графити "Смрт Пајтићу", лицемерне, јер су дешавања у Новом Саду резултат њихове политике коју СНС води већ дуги низ година.

"Сад беремо плодове отровне биљке коју су засадили и дуго времена неговали", рекао је Грубач и истакао да од извињења и демантија нема ништа, већ да треба окренути нови лист и покренути политику толеранције.

Министарка одбране Владе у сенци Гордана Чомић, упитана за коментар поводом писања поједних медија о Бојану Пајтићу, рекла је да је одговор ДС на клеветање увек био јасан, односно да на мржњу никад нису одговарали мржњом, ни на насиље насиљем.

Она је навела да би Тужилаштво требало да се бави многим случајевима, и то не само када је реч о ДС и њеним функционерима и истакла да ће Демократска странка осудити свако насиље према било коме, јер то није политика.

Гордана Чомић је упитала и ко је одговоран за предлог Закона о продаји државних непокретности, ко су закупци и каква су сазнања председника Републике да се унапред припремала продаја непокретности.

 

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...предузимљив, зна како ће решити проблем. Да би то постигао, демократа је у току, интересује се и информише о свим начинима за решавање проблема.