Вести

Напади на Пајтића из страха режима

 

Охрабрен чињеницом да премијер и чланови Владе писање једног таблоида не сматрају неприхватљивим, уредник те писане ствари данас је отишао корак даље.

Он измишља боравак у хотелима у којима председник Демократске странке Бојан Пајтић никада није боравио и баснословне вечере које Пајтић никада није појео. Ни то није било довољно па је решио да свим тим лажима обележи и целу породицу Пајтић.

То ће морати да објашњава пред судовима.

А чињеницу да на то премијер и надлежни министри ћуте, они неће морати да објашњавају.
Грађани су схватили.

Очигледно је да је страх режима од пада рејтинга велики.

Очигледно је да баш због тога морају да се блате они који представљају алтернативу.

Очигледно је да грађани чују критике, али и решења која нуди ДС и да од тога страхују у Немањиној 11.

Очигледно је да нећемо стати.

 

 

Опширније

Još jedno poskupljenje za napaćeni narod

 

ds LOGOKada su građani Srbije pomislili da su im visoke letnje temperature jedini problem,  da su sva poskupljenja prošla, da su plate u javnom sektoru i penzije smanjene i da ih više ništa ne može iznenaditi od ove vlasti predvođene SNS-om,  usledilo je još jedno, moramo priznati najavljeno,  poskupljenje električne energije. Postavljamo sada pitanje šta je sledeće i šta će taj “trust mozgova” okupljenih oko SNS, bez ideje i vizije, smisliti za ovaj napaćeni narod.

 

 

Poskupljenje električne energije  od 1.avgusta je  12 procenata, od toga je pravo poskupljenje 4,5 procenata (prihod Elektroprivrede), a 7,5 procenata (prihod budžeta Srbije) je akciza na struju koja jednom uvedena  nikada više neće biti ukinuta. Akciza se uvodi na luksuz i  plaća se na kafu, cigarete, alkoholna pića, naftne derivate. Da li je struja luksuz pa akcizu treba uvoditi i na nju? To nam je Vlada SNS-a pripremila kao letnje iznenađenje, a posebno je pitanje gde će se trošiti novac od akcize. Nema dileme za obezbeđivanje vladavine SNS-a pa će dobar deo toga novca  biti potrošen  na kupovinu glasova za predstojeće lokalne izbore. Posebno je pitanje da li će ovo poskupljenje biti samo 12 procenata, jer ne zaboravimo da su pored akcize  tu i sledeći nameti: obračunska snaga, troškovi javnog snabdevača, naknada za povlašćene proizvođaće i na sve to PDV po stopi od 20 procenata. Stopa pravog poskupljenja će se videti tek kada dobijemo prve račune u septembru mesecu i  sigurni smo da će to poskupljenje biti  veće od 12 procenata kako je sada najavljeno. Ovo poskupljenje je direktan udar na građane Srbije, a indirektan udar kao posledica ovoga poskupljenja biće teško izračunati jer se cena električne energije  kalkuliše u svaki proizvod i uslugu.

 

Povećanje cene električne energije Vlada Srbije objašnjava potrebom da  na osnovu dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom  cena električne energije dostigne tržišni nivo. Očigledno je da MMF nije sugerisao uvođenje i  akcize na struju, već je to odluka Vlade Srbije na čelu sa premijerom Vučićem.

 

Što se tiče grada Čačka očekivali smo da će mnogobrojni kadrovi SNS-a koji su svoje  uhlebljenje, ničim zasluženo osim partijske pripadnosti našli u Elektrodistribuciji, objasniti građanima  kako da se nose sa novim poskupljenjem i koje mere da primene da bi smanjili troškove. Kao i uvek briga SNS za obične ljude  je izostala ali će sigurno neki od njih potrčati do lokalnih tajkuna i njima objasniti kako da im računi za struju budu što  manji.

 

 

 

Опширније

Градско веће касни за свим догађајима

 

Најновија седница Градског већа показала је да овај састав на челу са градоначелником ни после три године раданикако да крене у сусрет догађајима већ само гаси, и то доста неуспешно, већ "разбуктале пожаре", наводи се у саопштењу Градског одбора Демократске странке. У саопштењу се каже:

 

Време је потрошено, резултати су изостали, привреда не функционише и најквалитетнији млади људи напуштају град. Чачак живи и функционише у највећој мери од буџета, локалног и републичког, а у кавим су проблемима ти буџети свима је јасно. Степен зависности од таквих буџета је тако велики и забрињавајући да се поставља питање опстанка града. Да ли су грађани на изборима дали своје гласове за такво функционисање Градског већа и такво вођење града? Свакако да нису већ су очекивали да у Градско веће уђу најпаметнији и најспособнији у овом граду, креативни, радни, са личним, породичним и професионалним интегритетом, они који ће овај град вратити на оно место које је раније имао. Ко је крив што се то није десило? Без икакве сумње то су политичке странке на власти које су делегирали своје представнике у Градско веће. Да ли је то најбоље што су могли да ставе у функцију града и његовог напретка или су најбољи отпали јер су превагнула политичка мешетарења и породичне везе на рачун стручности? Било шта да је посреди то их не оправдава и не ослобађа одговорности за оно што је учињено, односно није учињено.

 

Сада смо сведоци да неки од градских већника покушавају да се ограде од рада Градског већа и ако су све време уредно седели у том већу и гласали за одлуке дајући легалност његовом рад. Желимо да верујемо да су ти преокрети искрени, настали као резултат сазревања и промишљених одлука, а не део политичке кампање и заузимање позиција пред предстојеће изборе.

 

Предлажемо да Градско веће закаже хитан састанак у вези са Законом о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору који је у процедури усвајања. Да се спроведе хитна анализа како ће се доношење тога закона одразити на Чачак, колико ће људи остати без посла и да се направи план како те људе запослити и превазићи новонасталу ситуацију. Веома је битно и да се утврде критеријуми како ће се отпуштати радници, да то не буде искључиво по партијској припадности. Сматрамо да би таквим активностима Градско веће и градоначелник показали одговорно понашање према грађанима који су им указали поверење на изборима и који од њих захтевају резултате.

 

 

Опширније

Влада у сенци: Ниво страних директних инвестиција дупло мањи Влада у сенци: Ниво страних директних инвестиција дупло мањи

Ниво страних директних инвестиција у последње четири године у Србији дупло је мањи него у време владе Демократске странке, саопштила је Влада у сенци ДС. 

Министар привреде Владе у сенци Иван Стефановић рекао је на конференцији за медије да је просек директних страних инвестиција у последње четири године 794 милиона евра на годишњем нивоу, док је закључно са 2011. годином био 1,5 милијарди евра. 

Страни инвеститори, рекао је Стефановић, као разлоге наводе политичку нестабилност и ризике, спору администрацију и лоше макроекономске показатеље. 

"На делу је и очигледна нестручност и неефикасност државних службеника који асистирају страним инвеститорима", рекао је Стефановић. 

Он је оценио да су субвенције за нова радна места потрошен и неефикасан модел за привлачење страних инвеститора. 

Др Иван Стефановић наводи да страни инвеститори који добијају новац по радном месту одлазе из земље чим истекне законски рок у којем морају да послују у Србији и да онда "свака рационална фирма тражи наредну земљу која би дала веће инвестиције и поновила субвенциони циклус". 

 

Стефановић је изнео предлоге Демократске странке за привлачење страних инвестиција, међу којима је и изједначавање, законски и у пракси, домаћег и страног инвеститора. 

Уместо субвенционисања нових радних места требало би увести пореске и фискалне стимулације за инвеститоре, тако што ће се смањивати одређене пореске обавезе и смањити број дажбина, рекао је Стефановић. 

Влада у сенци ДС предлаже и оснивање "суперагенције" која би се бавила свим корацима у пословању инвеститора, као и изградњу индустријских зона које би имале све услове пословања, како би се држава појавила као партнер инвеститорима кроз мањински власнички удео. 

Опширније

Подршка Новаку Ђоковићу

 

Градски одбор Демократрске странке Чачак одаје све почасти и признања најбољем тенисеру света Новаку Ђоковићу за освајање  grend slem титуле Вимблдон и даје му сву подршку за даљи рад. То је била витешка борба онаква каква доликује снажнима, онима који имају визију и циљеве, који се боре за себе и своју земљу, који су велики и достојанствени у победи и поразу. Сведоци смо ових дана да се многи локални одбори СНС такмиче у подршкама које шаљу премијеру Александру Вучићу дивећи се његовој храбрости и одлучности, а како смо мишљења да је Новакова храброст и одлучност донела много више Србији, Градски одбор ДС Чачак подршку упућује Нолету. То не значи да се одричемо свога премијера, али не разумемо зашто је морао да уради нешто у име Србије што је Борис Тадић урадио 2005. године. Да ли он сматра да је улога премијера већа и важнија од улоге председника државе или је ипак морао да се извини за политику коју је водио и заговарао деведестих година и која је под чудним околностима доживела нагли заокрет тек после избора 2012. године? Да ли је морао да неком већем и важнијем у светској политици доказује да није само променио капут већ и да је стварно променио политику као и начин размишљања? Да ли ће после овога уследити и признање Косова? Све су то питања на која чланови СНС иначе наше комшије и суграђани треба да потраже одговоре пре него што упуте изливе дивљења и улагивања, јер ће једино тако бити “напредни” у правом значењу те речи. До тада се ГрО ДС Чачак залаже да се дивимо Нолету и радујемо његовим успесима који су најбоља промоција Србије у свету. Напред Ноле!

 

Информативна служба ГрО ДС Чачак

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...поуздан. Кад обећа, он испуни. А у сваком случају, увек се јави и објасни шта се десило.