Вести

Бесплатна правна помоћ

 

Право на бесплатну помоћ имају сви грађани Чачка, без обзира да ли су чланови Демократске странке или не.  Услуге давања усмених правних савета корисницима, пружају се на основу усменог захтева, сваког дана од 11-13 часова у просторијама ГрО ДС Чачак, Краља Петра I 7/1, или заказивањем преко телефона 227-087 или путем е маила cacak@ds.org.rs.

Многи грађани не знају довољно добро која су њихова права, нити коме и на који начин да се обрате ако ова права угрожава сама држава, или нека (јавна или приватна) фирма. Зато, беслатна правна помоћ, у садејству са другим услугама и активностима ГрО ДС Чачак пружа грађанима користан и прекопотребан ресурс у односима, пре свега са државом.

Институције система у вези са чијим радом се пружа бесплатна правна помоћ су органи државне управе, локалне самоуправе, предузећа основана од стране локалне или централне власти, правна лица (најчешће приватна предузећа) којима су поверени јавни послови, те различите агенције, заводи, фондови и слично, укључујући медицинске установе и полицију.

Правну помоћ нисмо у могућности да пружимо за израду уставних жалби и тужби за потребе вођења спорова код основних, виших и привредних судова, као и Управног суда. Такође, грађанима не можемо пружити заступање пред судом.

Услуге бесплатне правне помоћи даваће чланови Ресорног одбора за право ГрО ДС Чачак, свака последња два петка у месецу.

Услуге бесплатне правне помоћи односе се на следеће области :

у општењу са државним органима, у општењу са омбудсманом и повереником за информације од јавног значаја, у општењу са јавним предузећима у општењу са Међународним судом правде у Стразбуру, у областима повраћаја имовине.

 

                                                       Информативна служба Градског одбора Демократске странке Чачак

Опширније

Чачански политичари на власти одлични глумци

Када смо мислили да је драма апсурда која исказује изгубљеност и страхове модерног човека обележивши двадесети век замењена неким другим позоришним правцима, политичари на власти у Чачку су нас својим представама намењених својим суграђанима, демантовали у томе. Показали су да су од свих обећања која су давали у току двадесет година вршења локалне власти, а нису их испунили, најближи ипак отварању позоришта. И то таквог у коме ће сами глумити.

Имали су прилику грађани Чачка да се увере у глумачке способности некадашњег градоначелника Велимира Илића у чувеним представама "Немам родјеног брата","Никада нисам био члан Комунистичке партије","Све што имам наследио сам од тате", до оне најчувеније "Крадуцкајте мало". Међутим када је отишао на већу сцену Велимир Илић оставио је добру екипу глумаца иза себе како у својој Новој Србији, познатој по јакој идеологији личних интереса, тако и у другим коалиционим партијама на локалном нивоу. Они су у међувремену стасавали у озбиљне глумце,облачили фина одела, пребацивали се са улоге на улоге, односно са функције на функцију, а све у циљу да заплет буде што јачи, односно превара народа што убедљивија.

Ових летњих дана уверисмо се да се и у локалном СПС-у улаже много у "даске које живот значе" или боље речено у "цигле које паре доносе". Показали су локалној сцени да они имају спремних и за режисере и за глумце, а сценарио у модерном локалном позоришту на чачански начин изгледа овако: прво се исценира сукоб и непријатељство, затим се сачека мало да народ односно публика то прихвати па онда финале гутања и прихватање подвале. Преведено на наше прилике све је то садржано у најновијем случају стамбеног насеља Калуђерице. За време прошлогодишњих поплава један наш привредник је физички напао градоначелника који је поднео пријаву, пријава је одбачена и ако је постојао сведок да би после тога град у трампи,не знамо чега и због чега и у чијој режији, том истом привреднику доделио атрактивну локацију у стамбеном насељу Калуђерице које постаје његово приватно власништво. Привредник доноси одлуку а Градска управа за Урбанизам, где је главни глумац из СПС-а, уредно му помаже у издавању дозволе за изградњу стамбеног објекта под коефицијентом градње који се не зна и на месту где ће нови објекат сметати већ постојећој згради.

Можемо се подсетити и неких раније одиграних представа као што је скорашњи случај изградње шопинг центра Стоп.Схоп. у Чачку где је у режији СНС и њиховог директора ЈП Градац град Чачак остао ускраћен за 360 хиљада Евра, а глумачка комисија из свих партија на власти доделила награду за режију не усвајајаћу извештај Анкетног одбора Скупштине града. Постоје индиције да је та награда имала и новчани део за све учеснике. Данас смо сведоци позоришне представе која се разиграва и улази у своје финале а радња се односи на фудбалски клуб Борац и доказивање кроз исту представу да град не може да финансира свој клуб. Епилог ће бити тај да се појављује спасилац у светлом лику бившег, а сада јако љутог спонзора који ће се одједном разљутити и купитии клуб и стадион за новац који ће бити доста мањи и од онога који је град у висини од 1,5 милиона Евра уложио у његово реновирање у последње три године. Вероватно ће после тога постати и почасни грађанин града Чачка. Такође се сећамо и исценираног сукоба између Велимира Илића и Драгана Ковачевића који се завршио наградом за Ковачевића у виду оснивања и изградње нове средње Прехрамбено-угоститељске школе у Чачку. Школа је изграђена модерно и са претеривањем, са већим бројем учионица од броја одељења школе и фискултурном салом у којој могу да се одигравају прволигашке утакмице. Кадрове је примао ко други него награђени Ковачевић, а усменим указом Велимира Илића одређен је и за доживотног директора.

Ова сазнања поделисмо са народом у нади да више неће дозволити одигравање оваквих нижеразредних представа у Чачку јер је овај град увек имао публику за велике и садржајне представе. Остаје само да грађани коначно схвате лицемерје њихове глуме и укину им право на то враћајући их у реалност и све тешкоће која она данас носи са собом.

Информативна служба Градског одбора Демократске странке Чачак

 

Опширније

Пајтић: Митинзи све до пада Вучићевог режима

 

Зрењанин је први град у Србији у коме је Српска напредна странка на силу преотела власт, довела неспособне аматере и довела до агоније овог града. Вучићев режим иде корак даље, они чине нешто што ниједна власт није чинила, они пољопривредно земљиште које је светиња дају у бесцење странцима, они отимају и Електровојводину, једно од најуспешнијих предузећа у покрајини, и не само да отимају него нас вређају образложењима да ће уместо ње отворити диспечерски центар са три секретарице у Новом Саду и тиме компензовати оно што су деценијама грађани покрајине стварали, истакао је Бојан Пајтић, председник Демократске странке, уочи митинга "Осветлимо Србију" у Зрењанину. 

- Ми смо након митинга у Београду обећали да нећемо престати са организовањем митинга док не срушимо Вучићев режим, због тога што је ова власт апсолутно штетна за стандард грађана Србије, због тога што је ова власт разорила сав систем у Србији, због тога што она укида демократију, смањује плате и пензије, продаје пољопривредно земљиште и у суштини је довела до тога да је Србија по свим показатељима најлошија земља у региону и осма по индексу беде на светској листи, нагласио је Пајтић. 

 

Демократска странка Чачак

Опширније

Влада у сенци: Вучић да преузме одговорност и оде у Сребреницу

Премијер Александар Вучић треба да преузме одговорност и оде у Поточаре и Сребреницу и поклони се жртвама тог ужасног злочина, изјавио је председник Владе у сенци Демократске странке Бојан Пајтић

На конференцији за медије у седишту ДС, Пајтић је рекао да Вучић треба да преузме одговорност и оде у Сребреницу, јер, како је навео, не прихватамо да више од осам милиона Срба буде колективно одговорно за злочин неколико злочинаца. 

Пајтић је рекао да не смемо да дозволимо да се трагична и јуначка историја српског народа замагли и обесмисли ужасним злочином који је починила шачица злочинаца у Сребреници 1995. 

Он је оценио и да се Влада Србије не сналази у отежаним међународним околностима и да то, како је навео, показује данашња конференција за новинаре Александра Вучића, који, како је рекао, није имао ниједан одговор на проблеме са којима се тренутно суочавамо. 

Бојан Пајтић је рекао да је најављена резолуција о Сребреници, тест за власти у Србији. 

"Став Владе у сенци ДС је да квалификација историјских догађаја као геноцидних треба да буде препуштена Међународном суду правде и не може бити предмет резолуције и политичких одлука", рекао је Пајтић. 

Лидер ДС-а је оценио да је проблем за међународну заједницу то што власт у Србији није показала истинску приврженост у суочавању са прошлошћу. 

Према његовим речима, да је 2010. године СНС гласала за декларацију о Сребреници, не бисмо се суочавали са резолуцијом коју припрема Велика Британија. 

Бојан Пајтић је изразио жаљење због најаве Мађарске да ће подићи ограду на граници са Србијом због прилива великог броја илегалних миграната, наводећи да је немогуће решавати проблеме подизањем зидова. 

Опширније

Пајтић: Због политике с краја 20. века, још нисмо у ЕУ

 

Председник Покрајинске владе Војводине Бојан Пајтић изјавио је да Србија још није део Европске уније због лоше политике с краја 20. века, која ју је конфронтирала са светом. 

Као и тада, и данас све зависи од нас, а не од ЕУ. Још много мора да се уради на питањима као што су владавина права, изградња демократских институција и слобода медија, рекао је Пајтић у разговору са делегацијом Посланичке групе пријатељства Француска-Србија Националне скупштине Француске, коју предводи Мартин Каријон Куврер

Бојан Пајтић је додао да је процес придруживања "можда и важнији" од самог чланства у ЕУ, јер се у том процесу, кроз усвајање европских стандарда, гради модерније и демократичније друштво. 

Мартин Каријон Курвер је казала да Војводина заузима важно место на путу интеграција Србије у ЕУ.

 

Демократска странка Чачак

Опширније

Адреса одбора

Демократа

...није тврдоглав. Пажљиво слуша аргументе и признаје грешке ако их почини.