Вести

Поскупљење струје - изневерено обећање СНС и нови удар на стандард грађана

Премијер Владе у сенци и лидер Демократске странке Бојан Пајтић изјавио је да је најављено поскупљење струје још једно од изневерених обећања актуелне власти и нови удар на стандард грађана. 

Пајтић је на конференцији за медије у седишту ДС навео да је СНС 10. августа 2011. "слагала" да ће струја бити 20 одсто јефтинија, а она у ствари поскупљује. 

"Говоре да је цена струје у Хрватској дупло већа, а заборављају да су и плате два пута веће него у Србији", навео је Пајтић истичући да ће поскупљење струје утицати и на повећање цене осталих животних намирница и на раст инфлације. 

Министар привреде Владе ДС у сенци Иван Стефановић рекао је да ће струја за просечно домаћинство у Србији поскупети за 4.000 динара годишње, те да се могу очекивати и додатни издаци за домаћинства кроз ланчана поскупљења. 

Он је навео да ће се поскупљење струје састојати од 7,5 одсто за акцизе, што иде у републички буџет, и 4,5 одсто за ЕПС. 

"Тих 7,5 одсто немају везе са побољшањем стања у ЕПС већ са пуњењем централног буџета, а с обзиром да месецима слушамо да је стање у буџету све боље, не разумемо чему онда поскупљење струје", навео је Стефановић. 

Он сматра и да је свако поскупљење струје пре реструктурирања и корпоративизације ЕПС-а "бацање новца у бунар" јер се не зна где ће тај новац отићи, односно да ли ће бити потрошен на партијске кадрове. 

Стефановић је рекао и да свакој евентуалној причи о поскупљењу струје треба да претходи либерализација тржишта за домаћинства и промена тарифног система, како би грађани сами могли да одлуче од кога ће куповати струју. 

 

Демократска странка Чачак

Опширније

ДС ће организовати антивладин митинг у Чачку

 

Демократска странка ће одржати антивладин митинг у Чачку јер су људи широм Србије незадовољни радом

актуелне власти, најавила је приликом посете том граду, портпарол те партије и посланик у републичкој Скупштини, Александра Јерков.

 

Према њеним речима ДС је ушла у озбиљан процес припреме програма те партије који подразумева да сви чланови странке могу да предлажу, дају своје идеје, сугестије и слично.

 

"Најважнији посао је договор око локалних избора који ће бити одржани на пролеће идуће, или чак можда и крајем ове године", навела је она. Према њеној оцени Чачак заслужује боље људе који ће га водити и који ће се залагати за грађане, а то су демократе. Јерков је најавила митинг у Зрењанину који ће се одржати 27. јуна, а за град на Морави није могла да прецизира датум.

 

"Када разговарамо са грађанима не тражимо од њих да верују ДС, као што им и кажемо да не верују режиму Александра Вучића, већ да сами процене коме треба да укажу поверење и да процене да ли данас у новчанику имају више новца него пре три године", рекла је она. Да ли им је лакше да школују децу, да ли им је лакше да плаћају рачуне, да своју породицу основно обезбеде или им је данас то теже, запитала је портпаролка ДС-а.

 

Она наводи да ДС нема могућости за велике кампање по медијима, јер, како оцењује, они нису отворени за било какву критичку мисао.

 

"Тако је наш једини начин да разговарамо једни са другима, и да након тога разговарамо са својим породицама, комшијама, колегама и генерално са људима са којима живимо", казала је Јерков.

 

Када су у питању локални избори, одбори сами одлучују о томе и они најбоље знају ко су ти људи са којима они могу да пруже грађанима оно што треба, и са ким у договору они могу да спроведу оне промене за које ће тражити подршку од грађана, истакла је она.

 

"Када је у питању централни ниво, ДС као свој једини задатак већ 25 година искључиво види то да се бори против једноумља, самовоље, власти једног човека, једне странке и ми ћемо на тој страни увек бити. Ко год жели да буде ту и више него добродошао", нагласила је она.

 

Када ДС организује митинге нико се не оптерећује тиме колико ће људи бити.

 

"Много нам је важније да су то једине прилике на којима може да се чује нешто, јер нико не организује митинге и протесте зато што има других начина нешто да каже. Улица је увек начин када нема других могућности. То што СНС мисли да је било око 900 људи заиста нас не оптерећује", рекла је она. Јерков је подсетила да су и 90-их година објављиване у медијима приче о “шачици” демонстраната и хулигана који се окупљају на улицама, па се на крају та “шачица” претворила у песницу која је поразила тадашњи режим.

 

"Једног аутократу смо већ победили, па макар и на улици. Нека тако буде и сада", закључила је Јерков.

 

Демократска странка Чачак

 

Опширније

Јерков: ДС остаје при захтеву за смену министарке пољопривреде

 

Према речима портпарола ДС, Александре Јерков, ова партија је донела одлуку да уђе у процес писања

новог програма који подразумева активно учешће њених чланова који ће предлагати своје идеје.

 

“Неки су то урадили, а неки ће тек да ураде. Борко Стефановић је једини који је јавно изнео свој манифест. Што се тиче његовог програма, не можемо да га коментаришемо, јер осим онога што је у медијима, нисмо имали прилике ни да га видимо. А из онога што нам је предочено, 80% тога већ постоји у програму ДС, а ових 20% је свакако нешто о чему треба разговарати” изјавила је Јерков.

 

Истрајаћемо у захтеву за смену министарке пољопривреде

 

“Када је у питању рад министарке пољопривреде, чију смо смену тражили, није само противградна заштита проблем, осим огромне штете која је нанета пољопривредницима. Мислим да је Србија једна међу ретким земљама где може да се деси да људи изгубе све што су имали због два града. Велики проблем је настао када су у питању сточарска и млекарска индустрија” рекла је Јерков и додала да је Влада чекала неколико недеља и месеци да учини оно што је требало урадити одмах.

 

“Споразум о стабилизацији и придруживању пружа могућност увођења блокаде на увоз млека из ЕУ. Када је ДС то предложила, Александар Вучић је то назвао криминалним споразумом. На крају је то Влада прихватила. Због свега тога сматрамо да министарка пољопривреде више нема никакав кредибилитет да обавља ту функцију на којој тренутно јесте”, нагласила је она.

 

Министар Вербић дугује објашњења о стопирању Закона о уџбеницима

 

Александра Јерков истиче да је она, као председница одбора за образовање, са осталим члановима помно пратила и учествовала у стварању Закона о уџбеницима.

 

“Након годину дана јавних расправа и саслушања, састанака са издавачима, родитељима, Саветима националних мањина,стручњацима,као и са свим могућим заинтересованим странама, на седници одбора министар Вербић нас је обавестио да Закона неће бити. Саопштио је да је то због неких притисака, али никада није објаснио о каквим се притисцима ради. Ми верујемо да је био дужан то да одради”, каже Јерков и наглашава да се јуче у медијима могла видети најава Министарства да ће се појачана верзија оног закона наћи пред посланицима.

 

“Нити смо чули због каквих притисака је закон повучен, нити смо знамо шта значи ова најава. Да ли то значи да је Министарство направило неки договор са вршиоцима притисака, па је сада он направљен тако да њима одговара? Министар Вербић дугује многе одговоре шта се са тим законом дешавало”, рекла је она и додала да је највећи проблем што закон у форми у којој је био предложен ни на који начин није побољшавао квалитет уџбеника, а то је једна од основних ствари која је нашим ђацима потребна.

 

Она сматра да се овај предлог закона доста бавио доступношћу уџбеницима када су у питању деца која се школују на језицима националних мањина, када су у питању деца са сметњама у равоју и да је на том пољу бољи од претходног.

 

“Када је у питању квалитет уџбеника, никаквог помака није било. И из свега што смо чули, а то није много, чини се да су приватни издавачи успели на неки начин да изврше притисак на Владу која је попустила. Било би лакше да нам је министар дао одговоре зашто је закон повучен, у чему су сада разлике, зашто се враћа и како је могуће да сада буде добар, али са обзиром на то да нисмо ништа од тога чули и да немамо прилике да га питамо, онда можемо само да нагађамо” истиче Јерков.

 

Демократска странка Чачак

Опширније

Александра Јерков у Дс Чачак

 

Поштовани пријатељи,


гост Демократске странке Чачак у четвртак,4.јуна.2015.године, са почетком у 18 часова, биће Александра Јерков, портпаролка Демократске странке, чланица председништва Дс, шефица Информативне службе Дс, посланица Демократске странке у Народној скупштини Републике Србије.

Видимо се !

                                                        

                                                                                  Ваша Демократска странка Чачак

 

Опширније

Протести док не видимо леђа Николићу и Вучићу

 

Председник Демократске странке Бојан Пајтић изјавио је у Крагујевцу, отварајући седницу Главног одбора ДС, да једино Демократска странка може да победи Српску напредну странку и Србији врати достојанство и углед који је некада имала.

Бојан Пајтић је поручио да је Србији доста понижења и безнађа.

"Чланови Демократске странке су последњих месеци под репресијом власти, а функционери на сталном удару медијске кампање", рекао је Пајтић.

Према његовим речима, оно што се дешавало на улицама, радним местима, изборима за савете месних заједница, била је показна вежба како владајући режим третира политичке противнике.

"Демократска странка носи искру слободе, јер се бори за све грађане Србије, а првенствено за права обесправљених", навео је он.

Пајтић наводи да се демократе такође боре за останак људи у Србији, јер свакога дана одавде оде много људи.

Он сматра да се политика у Србији свела на општу конфузију, заваравање и пласирање неистина, јер "председник државе и премијер имају две различите политике у вези са битним питањем ове земље односно њеног територијалног интегритета".

"У јавности имамо конфузију, а на међународној сцени влада запрепашћење због наше националне политике", оценио је Пајтић.

Он каже да се ДС као странка социјалдемократске оријентације бори пре свега за права обесправљених.

"Данас је Србија осма на свету по индексу беде, сваки други локал у градовима је затворен, а за непуне четири године нас је око 300.000 мање у Србији", рекао је он.

Лидер ДС сматра да је једно од најважнијих питања како младе и образоване људе задржати у земљи, вратити им наду да није све изгубљено и да постоји неко ко ће понудити решења.

"Људи не виде шансу да овај режим буде брзо оборен, али ми их демантујемо. Окупљања у Београду, Зајечару и данашње у Крагујевцу су вид отпора понижавању, економском и социјалном уништавању и ДС ће због тога наставити овакве скупове док не видимо леђа Томи Николићу и Александру Вучићу", рекао је Пајтић.

Предстојећи митинг у Крагујевцу је симболички важан, јер је у овом граду, тврди он, виђено како власт на силу поставља градоначелника, сина председника Републике који нема квалификације да води град.

Пајтић наводи да власт у Крагујевцу обећава Дизниленд, а не може да исплати плате. Тиме се, како је оценио, вређа интелигенција грађана, њихов здрав разум и износе тезе које немају везе са реалношћу.

"Ова власт се тако односи и према пољопривреди. Поред смањених плата и пензија чули смо апсурд да се не може спасити млекарска индустрија због ССП-а", рекао је он.

Пајтић каже да управо незнање доводи то тога да људи нису свесни да у члану 32 ССП-а постоји механизам за спас млекарске индустрије.

"Данас се Србија распродаје тајним договорима, испод жита на нетранспарентан начин, а о томе најбоље говори да власт која се позива на Европу нити је разуме нити зна како се понашају Европљани".

Бојан Пајтић је истакао да се ДС противи продаји пољопривредног земљишта странцима и најавио почетак предизборне кампање демократа.

Он је рекао да се ДС увелико спрема за предстојеће локалне изборе. После Зајечара и Београда, демократе са скупа у Крагујевцу поручују да ће наредних месеци водити кампању на локалу, и на тај начин пробити медијску блокаду.

Циљ нам је јачање Демократске странке, консолидовање сопствених редова и освајање власти на локалним и републичким изборима, закључио је председник Демократске странке на седници Главног одбора у Крагујевцу.

На седници Главног одбора ДС донета је одлука о склапању коалиционог споразума о заједничком политичком деловању са партијом "Заједно за Шумадију" некадашњег градоначелника Крагујевца Верољуба Стевановића.

Чланови Главног одбора изјаснили су се о пријему у чланство Групе грађана "Драгана Живановић, Рача".

Демократска странка Чачак

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...пристојан. Никада не вређа друге, без обзира на ситуацију у којој се нађе.