Вести

Пајтић: Хоћемо слободну Србију

 

Крагујевац, 30. маја 2015.

 

"Србији се догодило оно најгоре. Њом владају незналице. Зато морамо да кажемо какву Србију хоћемо - ону у којој владају неписмене незналице, фалсификатори и плагијатори или ону која поштује своје професоре, поштује своје учитеље, која не туче своје професоре, као што се то догодило са Сашом Миленићем у Крагујевцу, него их држи као мало воде на длану", рекао је Бојан Пајтић, председник Демократске странке на митингу опозиције "Осветли Србију" у Крагујевцу.

"Хоћемо ли ову Србију која награђује тајкуне и пљачка сиромашне или ону која смањује социјалне разлике и која прогресивно опорезује? Хоћемо ли ону Србију која смањује плате и пљачка пензионере или ону која подстиче потрошњу и инвестиције у инфраструктуру? Да ли смо за ону Србију у којој трговци увозе млеко, а сељаци своје просипају или за ону која штити своје произвођаче? Да ли смо за ону Србију у којој се продаје земља бедуинима, отима фармерима или за ону која штити своје пољопривреднике?", запитао је Пајтић.
 
Он је оценио да се се мора рећи да ли су грађани "за ову Србију у којој се лаж нуди као истина и срамота као достојанство или за ону која зна да дефинише и да чува своје националне интересе".
 
"Јесмо ли за ону Србију која гуши своје медије или ону која подстиче слободу изражавања? За ону Србију која се продаје иза затворених врата или ону у којој Србија нема цену? За Крагујевац Радомиров у коме људи губе посао, немају да исплате плате, а он обећава Дизниленд или Крагујевац Верков, Крагујевац знања искуства и мудрости који запошљава људе?", рекао је Пајтић.
 
Председник ДС је навео да је само у Фијату, за време градоначелниковања Стевановића и Владе Демократске странке, запослено више од 3.500 људи.
 
"Данас кажу да ће људи изгубити посао у Крагујевцу у разним предузећима. Враћа се период када је Крагујевац називан долином глади захваљујући коме? Захваљујући Александру Вучићу и захваљујући његовом режиму и његовој власти", рекао је Пајтић.
 
Он је истакао да грађани знају какву Србију хоће.
 
"Хоћемо Србију у којој постоји партнерство рада и капитала и социјални договор, у којој постоји социјална економија, у којој постоји тржиште које поштује сваког појединца, демократску Србију у којој се поштују независне институције и независни медији", навео је председник ДС.
 
Пајтић је навео да грађани хоће слободну Србију, а да је данашњи режим слуга капитала и похлепе.
 
"Ми ћемо бити слуге народа и социјално одговорне државе. Нема више лево и десно, данас у Србији, нажалост има само горе и доле. Тамо горе их је све мање, а овде доле је све горе. Хоће Србију да поделе на један одсто и деведесет девет одсто. Нећемо то дозволити. Већ сад је СНС приватна странка Вође и његових пословних партнера. Нећемо дозволити да и Србија постане приватна држава Вође и његових пословних партнера. Зато смо овде", закључио је Пајтић.

Демократска странка Чачак

 

Опширније

Информације о одласку на митинг Демократске странке у Крагујевцу

 

Демократска странка 30.маја са почетком у 19 часова у Крагујевцу, организује велики митинг против Владе Александра Вучића.Митинге смо започели као отпор режиму који предводе људи против којих смо се борили деведесетих. а који су данас поново на власти.

Ако вам је доста празних обећања да ће нам за неколико година бити боље, смањења плата и пензија и штедње на терет најсиромашнијих, страначког запошљавања и бахатости, Медијске цензуре, политичких хапшења и пребијања, свакодневних ситуација у којима се вређа интелигенција градана ... Придружите нам се !


Све информације о одласку на митинг Демократске странке у Крагујевцу, можете да добијете у просторијама Гро ДС, улица Краља Петра И 7/1, или путем портала хттп://www.cacak.дс.орг.рс/, као и путем званичних Facebook i Twitter налога Демократске странке Чачак.
 
Видимо се!
 
                                                     
Информативна служба Градског одбора Демократске странке Чачак

Опширније

Митинг Демократске странке у Крагујевцу

 

„Позивамо грађане Србије и грађане Крагујевца да протестују против нестручне и штеточинске власти коју предводи Радомир Николић и коалиција у Крагујевцу. Ми смо са наших конфереција свакодневно упућивали позиве грађанима, критиковали назадовање града од доласка на власт СНС-а и њихових коалиционих партнера. Поред прљавих улица, препуних контејнера, гашења спорта и недоласка инвеститора, сада реагујемо због гашења регионалног центра ЕПС-а у Крагујевца и пресељења регионалног центра ЈП „Пошта Србије“ у Јагодину. Један регионални центар се гаси, док се други пребацује у Јагодину. Сада ће корист од уплаћених рачуна Крагујевчана кроз трансферна средства републике имати Јагодина. Ми нећемо седети скрштених руку. Због тога ћемо на првој наредној седници Скупштине града поднети предлог закључка који ће бити обавезујући за градоначелника и градску власт и тражити да употребе сва правна и политичка средства да не дозволе сеобу ових регионалних центара из Крагујевца. Чуди нас како председник Извршног одбора најјаче политичке организације Србије, која има апсолутну власт у Скупштини Србије, може дозволити да изгуби регионални центар Једноставно мислимо да овај поступак води даљем назадовању Крагујевца и због тога позивамо грађане Крагујевца на велики грађански протест 30. маја код Крста”

„Ми желимо да параполицијске снаге престану да крстаре Србијом. Зато позивамо све оне који су на претходним изборима остали код куће, али и оне који су гласали за СНС, да дођу на велики грађански протест у Крагујевцу 30. маја код Крста.“

 

Опширније

“Nedelja socijaldemokratije”

Fondacija Friedrich Ebert organizuje regionalnu letnju školu socijaldemokratskih vrednosti i političkih veština “Nedelja socijaldemokratije”. Letnja škola je namenjena političkim, sindikalnim i NGO aktivistima/kinjama iz regiona Zapadnog Balkana, uzrasta od 18 do 25 godina. “Nedelja socijaldemokratije 2015″ će biti održana od 28. juna do 5. jula 2015. na Avali kod Beograda. Konkurs za prijem učesnika i učesnica otvoren je do 1. juna 2015. Troškove smeštaja, ishrane i rada u kampu, kao i putne troškove, snose organizatori škole.

 

Deseta regionalna letnja škola socijaldemokratskih vrednosti i političkih veština “Nedelja socijaldemokratije 2015″, u organizaciji Fondacije Friedrich Ebert, biće održana od 28. juna do 5. jula 2015. godine na Avali kod Beograda. Kamp NSD nalazi se u prirodi, a polaznici i polaznice biće smešteni u šatorima. Škola će okupiti 100 učesnika i učesnica iz regiona Zapadnog Balkana.

Letnja škola “NSD 2015″ je namenjena političkim, sindikalnim i NVO aktivistima/kinjama uzrasta od 18 do 25 godina, u cilju osnaživanja mladih za politički aktivizam kroz izgradnju kapaciteta i povezivanje sa svojim vršnjacima iz regije.

Ukoliko ste željni novih znanja i druženja, društveno ste aktivni i otvorenog ste duha, biće nam zadovoljstvo da budete učesnik ili učesnica “Nedelje socijaldemokratije 2015″!

Teme kojima ćemo se baviti su:

  • Socijaldemokratija, vrednosti; solidarnost, integracije, regionalna saradnja; tranzicija, kontrola vlasti, sloboda medija, govor mržnje; visoko obrazovanje;
  • Ljudska i manjinska prava; ekonomske mere države blagostanja; politike održivog razvoja; izborni sistemi i razvoj političkih partija; uloga organizacija civilnog društva u razvoju predloga praktičnih politika; odnos crkve i države;
  • Veštine komunikacije i javnog nastupa, timski rad, online aktivizam i kampanje javnog zagovaranja, građanski aktivizam, finansiranje regionalnih projekata, rešavanje konflikata, nenasilna komunikacija i liderske veštine.

Učesnicima i učesnicama koji uspešno prođu kompletan program obuke biće dodeljeni sertifikati o završenoj političkoj školi Fondacije Friedrich Ebert.

“Nedelja socijaldemokratije” (NSD) je letnja škola na kojoj učestvuju članovi i članice omladina socijaldemokratskih stranaka i mladi aktivisti i aktivistkinje nevladinih organizacija, sindikata, studentskih organizacija. Cilj “Nedelje socijaldemokratije” je okupljanje budućih lidera i liderki iz regiona, promovisanje ideja i vrednosti socijaldemokratije među mladima, kao i obuka u praktičnoj primeni političkih veština.

Projekat, kroz koji je prošlo gotovo hiljadu učesnika i učesnica, započet je letnjim kampom u Grabovu (2006), a nastavio se u Zemunu (2007), na Paliću (2008), u Bačkom Monoštoru (2009), Bogovađi (2010), Boljevcima (2011), Paliću (2012) i Avali (2013. i 2014).

Način konkurisanja:

Ako si zainteresovan/a za učešće na “NSD 2015″ potrebno je da do 1. juna 2015. popuniš formular na sajtu www.nedeljasocijaldemokratije.com.

O izboru za učešće na školi bićeš obavešten/a do 10. juna 2015. godine.

NAČIN SELEKCIJE:

– U obzir će biti uzete samo kompletirane prijave;

– Prilikom selekcije biće poštovana načela ravnopravnosti, ravnomerne zastupljenosti i jednakih šansi;

– Postoji mogućnost organizovanja intervjua sa kandidatima/kinjama.

Odluka o primljenim učesnicima/cama biće poznata najkasnije do 10. juna 2015.

Za više informacija obratite nam se putem e-maila nedeljasocijaldemokratije2015@gmail.com

NAPOMENA:

Troškove smeštaja, ishrane i rada u kampu, kao i putne troškove, snose organizatori škole.

PRIDRUŽITE NAM SE!

Pridružite nam se na društvenim mrežama i podelite sa svojim prijateljima poziv za učešće na “Nedelji socijaldemokratije 2015″:

www.facebook.com/weekofsd       www.twitter.com/weekofsd           www.youtube.com/weekofsd

Organizacioni tim NSD

 

                                                                                                                                       Demokratska stranka Čačak

 

 

Опширније

Влада у сенци: Министар Небојша Стефановић да поднесе оставку

 

Влада у сенци Демократске странке позвала је министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића да поднесе оставку јер је, како наводе, склон узурпацији надлежности суда и тужилаштва и у више наврата је прекршио Устав.

На конференцији за медије после седнице Владе у сенци, министар задужен за правосуђе у тој влади Момчило Грубач рекао је да Стефановић упорно уверава јавност да он одлучује да ли ће се отворити кривична истрага или покренути кривични поступак поводом смрти Предрага Гојковића у стану омбудсмана Саше Јанковића пре 22 године, о чему, наводи, одлучује тужилаштво.

Грубач је навео да Стефановић без нових доказа тврди да је сумњив тај случај, квалификован као самоубиство, и позива на ревизију одлука правосудних органа чиме, како наводи даље, крши принцип поделе власти.

Он је рекао да се Стефановић служи политичким триковима и да је показао да не разуме довољно задатак полиције и не уме да објасни на који начин је изнет досије о самоубиству у стану омбудсмана и достављен једном таблоиду.

"Стефановић је политички инструментализован јер није успео да раздвоји страначку функцију послушника од државне функције", рекао је Грубач, наводећи да је Стефановић покретач незабележене кампање против независних тела.

Министар просвете Владе у сенци Миодраг Стојковић упитао је ко стоји иза лобирања и одакле је притисак због којег је министар просвете Срђан Вербић повукао из скупштинске процедуре важан закон о уџбеницима.

Он је рекао да се министар жалио да му лобирање издавача смета, наводећи да је то веома важан закон с обзиром да је годишње тржиште уџбеника вредно од 80 до 150 милиона евра, да у Србији има 80 издавача и да та, како је рекао, "џунгла" мора да се среди.

Пајтић: Рехабилитација спин власти да се забашуре проблеми

Лидер Демократске странке Бојан Пајтић оценио је да је одлука о рехабилитацији Драгољуба Михаиловића "спин власти" како би се пажња јавности усмерила на нешто што је питање прошлости и историје.

Пајтић је на конференцији за медије после седнице Владе у сенци рекао да је та одлука "природна последица чињенице да се на челу државе налази Томислав Николић, човек који се није одрекао статуса четничког војводе".

Он је рекао да је председников саветник Оливер Антић активно учествовао у иницијативи да се донесе одлука о рехабилитацији.

"Ми смо странка која баштини антифашистичке вредности, залаже се за владавину права. Ова одлука и инсистирање да се донесе сад је спин власти да се кроз поновне поделе на четнике и партизане после 70 година забашури чињеница да је Србија гладна, да су независне институције развлашћене, да не постоји слобода медија, а корупција никад није била већа", рекао је Пајтић.

Бојан Пајтић је додао да се та тема користи да се замени теза и пажња јавности усмери на нешто што је питање прошлости и историје.

 

Демократска странка Чачак

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...поуздан. Кад обећа, он испуни. А у сваком случају, увек се јави и објасни шта се десило.