Вести

Пајтић: ДС ће увек бити у првим редовима одбране воље грађана

Председник Демократске странке (ДС) Бојан Пајтић изјавио је да ће опозиционе странке бранити изборну вољу грађана и да неће дозволити да листа ДСС-Двери и листа СДС-ЛДП-ЛСВ буду ван парламента, а да с друге стране имају подршку грађана. 

"Ми ћемо се оштро супротставити крађи избора која се очигледно догодила, не само кроз систем 'бугарског воза', него и на великом броју бирачких места на Косову и Метохији, што ћемо доказати. По записницима се види, у односу на број листића који су пребројани, број гласова Српске напредне странке (СНС) је на више бирачких места много већи у записницима, него у самим џаковима, тако да је било много крађе, куповине гласова, процес није легитиман, ни кампања није била фер и поштена", казао је Пајтић агенцији Бета. 

Он је рекао да је малверзација са изборним резултатима "очигледно било" и због тога што су се приговори, за које се тврди да су послати на дан избора, појавили тек у среду. 

Бојан Пајтић: ДС ће увек бити у првим редовима одбране воље грађана (ФоНет, архива)

"Стигли су препорученом поштом. Да су послати у недељу они би стигли у понедељак, јер препоручена пошта путује највише 24 сата. Јасно је да је било манипулација и у пошти и у служби која прима пошту и у том смислу ћемо покренути неке кривичне поступке и тражити да се утврди одговорност и (Јована) Кркобабића као директора ПТТ-а и оних који заводе пошту у Скупштини Србије", казао је Пајтић. 

Упитан шта ће ДС радити ако листе ДСС-Двери, као и СДС-ЛДП-ЛСВ према коначним резултатима не пређу цензус, Пајтић је казао да ће се Демократска странка солидарисати на сваки начин, да ће позивати и учествовати на протестима. 

"Сигурно се нећемо помирити са тим. Понашаћемо се као 1996. и 1997. године. Коначно, ово јесте врло слична ситуација. Бранићемо вољу грађана апсолутно, без обзира на политичке разлике са тим странкама. Ово је питање очувања слободе, гласова, демократије и људских права. ДС ће увек бити у првим редовима борбе за очување права оних који су угрожени у овом тренутку. Данас су угрожени ДСС и СДС, сутра ће бити угрожен неко други. Солидарност мора постојати јер без солидарности, без принципијелног става и подршке не можемо ићи даље као друштво", рекао је Пајтић. 

Бојан Пајтић је додао да СНС, због тога што има 27 мандата мање него у прошлом сазиву, покушава да релативизује резултате осталих странака, нарочито оних које се налазе око цензуса. 

"Отуда потреба да се неко на силу баци испод цензуса. Отуда су могли да за један дан преброје 97 одсто гласова а треба им три дана да преброје 1,5 или два одсто. Све то показује колико је режим нервозан", рекао је Пајтић. 

Упитан да ли ће ДС бојкотовати присуство скупштинским седницама уколико те две листе не пређу цензус, Пајтић је казао да ће "користити различите методе и парламентарне и ванпарламентарне борбе". 

Он је додао да се Демократска странка противи и понављању избора на 15 бирачких места и да инсистира да се "призна изборна воља грађана, која је јасна и недвосмислена". 

Пајтић је оценио да је одлазак представника опозиције у Републичку изборну комисију током изборне ноћи била "легитимна акција опозиције која је желела да сазна истину", а не притисак на РИК. 

"Цео дан је јавност обмањивана како су најмање две листе испод цензуса. Наши подаци су говорили да то није тачно и нисмо желели да дозволимо да Александар Вучић (председник СНС), зато што је изгубио 27 посланика у парламенту обара опозиционе листе и понаша се како хоће и манипулише изборном вољом грађана", казао је Бојан Пајтић. 

Опширније

Милун Тодоровић тужио свој град и државу ?!

 

Поводом јавно документованих и валидних докумената о тужби фирме Ауто Чачак против града Чачка и Републике Србије у износу од 380 милиона динара(3 милиона Евра), Градски одбор Демократске странке у Чачку издаје следеће саопштење :

Обистиниле су се тврдње Градског одбора Демократске странке у Чачку да је кандидат Српске напредне странке за градоначелника Чачка Милун Тодоровић тренутно запослен у предузећу Ауто Чачак у ствари кандидат крупног капитала   који преко њега  желе да заштите своје богатство и  приватизују само оно што им недостаје – локалну власт у Чачку. Колико воли град и земљу о чему  је толико говорио у протeклих 30 дана најбоље сведочи пример да је тужио сопствену земљу и град, па грађани треба да поставе логично питање какав ће бити градоначелник града кога је тужио.  Да ли ће прво наплатити тужбу предузећа које заступа или ће решавати горуће проблеме града који су многобројни?

На постављено питање привредницима  Чачка да ли су подржали Милуна Тодоровића, његовог газду или Александра Вучића нисмо добили одговор.  Суштина је у томе  да су у својој подршци најмање мислили на грађане а више на своје комбинације и обавезе према највећем од њих од  кога зависи и њихов опстанак. Да је другачије они би пре годину или две незадовољни ситуацијом у граду кандидовали свог представника и припремили га да учествује у изборној трци.    

Поставља се и питање зашто су представници Нове Србије и  СПС-а  ћутали до сада о томе и тек у финишу изборне треке проговорили. Све указује да је представницима локалне власти најмање стало до грађана, а да су више посвећени својим личним и партијским комбинацијама.

Зато драги суграђани, сви на изборе у недељу. Избор је једноставан – или град локалних тајкуна и његових сателит странака или Чачана.

Ваша Демократска странка Чачак

Опширније

Србија и Чачак немају времена за чекање !

Наводећи да се у Србији и Чачку из године у годину живи све лошије, а да Александра Вучиће и СНС једино инетересује опстанак на власти, Драган Брајовић, председник чачанског оранка ДС је Чачане позвао да поверење у недељу 24. априла укажу Демократској странци и на републичким и на локалним изборима јер су те листе гаранција да ће се после неколико година које су обележила празна обећања и пролонгирање рокова у Србији нешто конкретно урадити на оздрављењу српске привреде и друштва у целини.

DS 1

Какву то ситуацију имамо у нашем граду, од 2012. до 2016. године на власти је коалиција идентична оној каква је била на републичком нивоу, а што су многи у граду годинама прижељкивалки. Нажалост резултате рада може да види свао од нас.Привреда не ради, инвестиција нема, а број незапослених је далеко већи од званичног. Став ДС је да Србија и Чачак тако нешто не заслужују. Наш програм се односи на унапређење система, и то ДС ради и на републичком и на локалном нивоу, за разлику од Српске напредне странке којој је једини циљ, остати на власти и да се поједини људи у тој странци обогате. Сведоци смо да у Чачку одређени број људи из власти или близак власти не дозвољава било какву промену система-истакао је Брајовић, позивајући Чачане да изађу на изборе, будући да изборна апстиненција представља индиректну подршку Александру Вучићу и СНС, и да гласају за ДС као једину истинску грађанску и демократску опцију.

Осврћући се на тужбу АутоЧачка против Републике, Града и Дунав осигурања, Брајовић је цео овај случај оценио као део политичког позоришта, које осликава право лице претендената на локалну власт.

Опширније

Чачак више нема права на грешку

Демократска странка је у склопу предизборних активности у уторак 19.априла  држала штандове  на локацији испред Тржног центра “Темпо”  и  на  Градском шеталишту.

Кандидати  за одборнике су разговарали са грађанима и делили пропагандни материјал за предстојеће изборе.  

dskampanja

Поруке са данашњих скупова Демократске странке са грађанима су:

Чачак више нема права на грешку.
Изађи и гласај за град правих Чачана а не локалних тајкуна и Велимира Илића.

Данас је  одржан и састанак Изборног штаба ДС  за контролу избора са контролорима предстојећих  избора. Био је присутан велики број чланова и симпатизера Демократске странке међу којима је највише било младих.  Састанак је водила потпредседница Градског одбора ДС Чачак и кандидаткиња за  одборника  у Скупштини града  Мирјана Миленковић Таловић.

Опширније

Спрема се изборна крађа

Заменица председника Демократске странке Гордана Чомић најавила је подношење кривичних пријава против одговорних лица у Министарству унутрашњих послова јер грађани на кућне адресе добијају позиве за гласање за особе које не познају, а пријављени су на њиховим адресама.

Ова прича са лажним пребивалиштима има почетак у МУП-у и разлог је да се поднесе кривична пројава против министра, рекла је Чомић и додала: “Ако председник Владе зна шта се дешава у МУП крив је, а ако не зна – крив је”.

DS, Vlada u senci

Демократска странка је чувар слободних избора, права да твој глас буде избројан онако како си гласао и ДС као чувар демократије неће дозволити да после “лажних диплома, лажних биографија, лажних уговора”, сада уследе и лажна пребивалишта на којима су лажни бирачи да би неко могао да краде изборе, поручила је Чомић.

Према њеним речима, пре 20 година ДС је заједно са грађанима, Српским покретом обнове и Грађанским савезом Србије открила изборну крађу и омогућила да “буде како смо гласали, а не како је неко бројао”.

-Тражимо одговорност за покушај изборне крађе и уз решеност и одлучност да не дамо да нас покраду. Покрали су све што је могло, отели су плате и пензије, не може и глас, рекла је Чомић.

Чомић је у рукама држала свежањ позива за гласање који су добили грађани на своје кућне адресе са именима људи које не познају.

Провером у бирачком списку установљено је да су они уписани. Ко ће гласати ако ми је неко у МУП отео адресу, на њу пријавио лице које ја не познајем, ко је то лице, упитала је Чомић.

Она је рекла да ДС има изворе који наводе да ће из МУП рећи да је у питању компјутерска грешка.

-Лажу. У компјутеру пише што човек унесе у компјутер, а тај да би унео адресу о пребивалишту на вашој адреси, мора да добије налог од неког човека, који може да добије налог само од министра. Ако министар за то не зна, крив је што не зна шта му се догађа у министарству, рекла је Чомић.

Фер и демократски избори су да победи онај ко има већину, али нико не сме да краде изборе, истакла је она.

На питање зашто је уверена да то ради неко из власти, Чомић је рекла да то ради неко у МУП.

-Зашто то раде? Јер су навикли, јер су ћутали 1996. године, јер мисле да људи служе њима, а не они људима, јер мисле да владавина права служи њима, а не они њој и за сваки случај, рекла је Чомић.

То раде, додала је она, да би имали онај проценат који су са рејтинг-ефендијама пројектовали.

-Ово може да ради само власт, рекла је Чомић.

Она је обавестила да грађани који су добили такве позиве могу да пријаве на мејл: заправеднеизборе@дс.орг.рс.

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...пристојан. Никада не вређа друге, без обзира на ситуацију у којој се нађе.