Вести

SNS koči otvaranje Univerziteta u Čačku

Na današnjoj konferenciji za novinare, predsednik Gradskog odbora DS-a Dragan Brajović, optužio je SNS da opstruira otvaranje državnog univerziteta u Čačku. Tu svoju tezu potkrepio je činjenicom da je veliki broj funkcionera ove stranke stekao diplome na privatnim fakultetima pod sumnjivim okolnostima, o čemu su pisali i pojedini mediji.

- Čačak ne treba da odustane od otvaranja univerziteta, i to državnog.  Očigledna je namera SNS-a da ne forsira državne univerzitete već to radi sa privatnim fakultetima. Svedoci smo da su mnogi funkcioneri te stranke došli do diploma sa privatnih fakulteta i sasvim je jasno da naprednjci  ne forsiraju otvaranje državnih fakulteta. Čačak ipak treba da istraje u tome. Čačak je uvek bio buntovan grad, težio je ka pravim vrednostima i želimo da se vrati na stare staze slave i da otvori kvalitetan državni univerzitet. Za otvaranje državnog univerziteta potrebna su tri polja. Postoje ideje da se otovori jedan ekonomski fakultet i akademija koja bi pokrivala muzičku umetnost.  Pogoduje nam otvaranje nove zgrade Muzičke škole. Nedostaju nam kadrovi za fakultete. To može da se reši jer na tržištu znanja imamo dosta profesora koji nisu rešili stambeno pitanje. Ako mladim naučnicima ponudimo stambeno pitanje oni bi sigurno došli u Čačak. Taj problem  može da se reši jer znamo da JP Gradac poseduje nekoliko stanova za raseljavanje površine 440 m2 - rekao je Brajović.

On je pozvao čelnike grada da ne odustaju od otvaranja univerziteta  jer njegovo otvaranje znači veliki broj novih radnih mesta i više posla za sve druge delatnosti.

- Prednosti otvaranja univerziteta je to da će grad dobiti nove mlade stručnjake, otvarili bi nova radna mesta. To bi bila jedna manja fabrika, kad već ne možemo da otvorimo prave fabrike - kaže Brajović.

Osvrćući se na informacije da SNS želi da nametne svoje kadrove u škole mimo podrške zaposlenih, Brajović upozorava da će Srbija i Čačak imati velike problem ako SNS ostane i dalje na vlasti.

- SNS je na nivou Republike i grada pokazala jednu nemoć. Vidi se da ta stranka nema kadrove, a ono što je najgore nema viziju. Ima samo jednu želju da bude na vlasti. Setimo se nemilih scena u Dragačevu i u Mionici. Oni ne vole dijalog, konstruktivne razgovore gde treba tražiti najbolje rešenje. Generalno je da samo žele vlast ali posle toga ništa, rezultatei su izostali i tek će izostati. Bojim se da će Srbija i grad Čačak imati velike probleme ako SNS ostane dalje na vlasti. Daleko smo od uspostavljanja sistema. Sistem uopšte ne funkcioniše - upozorio je prvi čovek demokrata u Čačku Dragan Brajović.

 

Informativna služba Gradskog odbora Demokratske stranke Čačak

Опширније

Čačani, želimo Vam...

Povodom novogodišnjih i božićnih praznika, Demokratska stranka Čačak svim građanima Čačka želi da žive kao lokalna vlast – u bajci.

Svim dragim sugrađanima od srca želimo :

–  da u novoj godini žive kao predstavnici lokalne vlasti – u Diznilendu, a ne u gradu na ivici gladi, bez ikakvih investicija i realnih radnih mesta;

– da imaju samo ono što gradonačelnik, predsednik Skupštine grada, direktori lokalnih javnih preduzeća imaju;

– da zaposle sve svoje članove porodice, rodbinu i prijatelje na teret i račun budžeta grada;

– da im bude toplo oko srca cele  godine kada putuju po belom svetu o trošku nekog drugog. Da uopšte ne brinu o troškovima dok cele godine voze kola koja pripadaju gradu ili gradskim javnim preduzećima;

– da im novčanik uvek bude pun dok cele godine naplaćuju dinarske i devizne dnevnice za turistička putovanja na koja ih niko nije zvao;

– da ne brinu o novcu za svoja putovanja, kafanske račune, telefone, plate i funkcionerske dodatke;

- da se sa vremena na vreme pojave na medijima i kažu da će već ove godine biti otvoreni polo tereni, zatvoreni bazen, fabrika čokolade, Univerzitet…;

– da im najveći napor bude otvaranje javne česme u gradu sa preko 120 000 stanovnika;

S obzirom da je navedeno nemoguće i da je to privilegija stranačkih prvaka Nove Srbije, Socijalističke partije Srbije i Srpske napredne stranke, građanima Čačka želimo mnogo zdravlja, sreće i uspeha u ličnom i profesionalnom životu ! Srećna Nova godina i božićni praznici!

 

Informativna služba gradskog odbora Demokratske stranke Čačak

Опширније

Уложите новац у будућност

Како је градски буџет за текућу годину ”успешно” испунио свој социјални карактер, а наредни буџет, који ће бити за десетину мањи у односу на текући, и као такав оставља мало простора за развојну црту, Демократска странка апелује на скупштинску већину да усвоји њене амандмане и допусти да град Чачак у минут до дванаест, уложи у будућност.

Један мали део буџета потребно је определити за развој малих предузећа који ће у будућности пунити исти кроз порезе. Тражимо да се у буџету за 2015. годину отвори категорија за програм самозапошљавања младих образованих људи до 30 година старости. На основу бизнис плана који потенцијални кандидат достави, а који треба да буде пре свега производно оријентисан, са извозним потенцијалом, локална самоуправа треба да додели 500.000 динара кандидату. Ова помоћ била би бесповратна, али би обавезивала корисника да у року од годину дана запосли барем два лица како би се од пореза на зараде сливала средства у градски буџет што и данас представља највећи прилив новца у исти. Остављамо предлагачима буџета да сами одреде број бизнис планова којима ће бити одобрена средства. За прву годину тај број нe мора бити превелик, како би могли да пратимо развој свих којима су средства одобрена. На овај начин град би постао занимљив нашим младим суграђанима, пре свега онима који су завршили факултете и имају идеје за посао, али немају средства и подршку државе. Односи се и на младе занатлије којих је све мање, а чије су квалитетне услуге неопходне производњи.

Младе демократе се већ дуже време баве овим питањима па су тако раније предлагале пројекат ”бизнис инкубатора” и других начина за подстицај младих да преузму ствари у своје руке. Сада захтевамо да се у буџету за наредну годину пројектује ова категорија, а о њеној успешности да дискутујемо на усвајању буџета за неку наредну годину. Демократе ће тада преузети одговорност ако пројекат не буде успешан. Немамо више времена за губљење. За колико ће бити мањи наредни буџет?

 

Информативна служба градског одбора Демократске странке у Чачку

 

Опширније

Vlast neodgovorna prema građanima Čačka

Još jednom je lokalna vlast načinom  zakazivanja sednice Skupštine grada Čačka pokazala koliko je neodgovorna i nezainteresovana za bolju budućnost svojih građana. Da je drugačije ne bi se o budžetu za 2015.godinu diskutovalo i tražilo najbolje rešenje u minut do dvanaest, tačnije u subotu 27.decembra za kada je  pored te predviđeno  još 37 tačaka dnevnog reda. Uz budžet na dnevnom redu su i programi svih Javnih preduzeća i Ustanova kulture, sve teme od suštinskog značaja za život i budućnost jednog grada.

 

Razloge ovakvog ponašanja ljudi i stranaka koji čine vlast u Čačku  treba tražiti u lošoj selekciji, njihovoj  nestručnosti i  lenjosti, kao i lošim namerama koje se direktna posledica svega prethodnog. Nije ovo prvi put   da se kroz veliki broj tačaka dnevnog reda želi skrenuti pažnja i sakriti ono što je od  bitnog zanačaja. Svedoci smo prethodnih skupštinskih zasedanja gde su predstavnici te iste vlasti skidale tačke dnevnog reda koje su sami predložili  spasavajući krhku koaliciju u poslednjem trenutku. I ovo je pokušaj da se obmane opozicija i građani, da se skrati vreme diskusije po veoma bitnim temama, a na kraju da se opozicija optuži da troši vreme i novac budžetskih korisnika. Po principu vladavine iste koalicije koju predvodi  SNS na republičkom nivou najbolje je kada niko ništa ne pita i opozicija se ućutkuje podsećanjem na  greške iz prošlosti. Ali vremena se menjaju, više se ne može sakriti nestručnost, nesposobnost i neorganizovanost sadašnje vlasti jer rezultati su katastrofalni, poreski obveznici sve više opterećeni i lošije se živi.

 

Odbornička grupa Demokratske stranke je nekoliko puta do sada u ovom skupštinskom sazivu  ukazivala na neprihvatljiv rad kod zakazivanja sednica i loše namere koje se kriju iza  velikog broja tačaka dnevnog reda.  Ni ovakva loša postupanja  neće sprečiti odbornike Demokratske stranke da podnesu amandmane i aktivno učestvuje u kritikama ali i u predlozima boljih rešenja u interesu građana.

 

 

 

 

Informativna služba Gradskog odbora Demokratske stranke Čačak

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...знатижељан, комуникативан, дружељубив. Никад није равнодушан или уображен. Демократа је увек учесник, ретко само посматрач.