Вести

Gradac nije privatna firma

Poslovanje javnih preduzeća i ustanova čiji rad se finasira novcem poreskih obveznika, po oceni Dragana Brajovića predsednika Gradskog odbora DS, predstavljaju najbolju ilustraciju odgovornosti i uspešnog rada lokalne vlasti. Kao ističe prvi čovek čačanskih demokrata o odnosu lokalne vlasti prema novcu poreskih obveznika jasno govori izveštaj gradskog pravobranioca koji za temu ima način na koji je investitoru dodeljena lokacija za izgradnju ritajl centra u Aveniji 2.

 - Iz ovog izveštaja jasno se vidi da se direktor JP Gradac koji je imenovan na predlog SNS ponaša kao da se nalazi na čelu privatnog, a ne javnog preduzeća koje je najveći korisnik budžetskih sredstava. Osim što se iz izveštaja jasno vidi da je direktor ignorisao zakonske propise, Gradsko veće i Skupštinu grada on se još, kako se može pročitati u materijalu za sednicu Skupštine grada, hvali kako ovo nije prvi put i da se na sličan način, kada je reč o subvencionisanju zapošljavanja, radilo i u nekim ranijim slučajevima. Ovakav stav samo je još jedna u nizu potvrda samovolje, osionosti i krajnje neodgovornosti gradske vladajuće koalicije. Da apsurd bude veći najveći korisnik budžetskih sredstava već nekoliko godina unazad nema nikakvih investicija a novac poreskih obveznika se troši na plate i tekuće održavanje, što nedvosmisleno ukazuje da je JP Gradac u velikim problemima. Sve ovo predstavlja potvrdu ispravnosti našeg svojevremenog predloga da se osnuje Direkcija za građevinsko zemljište koja bi objedinila sve komunalne delatnosti u gradu – tvrdi Brajović.

Prema oceni čačnskih demokrata neshvatljivo je da JP Gradac i njegov direktor poveravaju investiciju vrednu nekoliko miliona evra preduzeću koje nema nijednog zaposlenog.

- Kako drugačije nego kao svojevrsan apsurd tumačiti obećanje da će neko ko nema nijednog zaposlenog zaposliti 50 radnika. Na drugoj strani postavlja se pitanje kako će grad nadoknaditi štetu ukoliko investitor ne ispuni potpisani ugovor, odnosno ko je Gradcu dozvolio da u vreme kada je stala prodaja svih vrsta nekretnina prihvati kao garanciju krajnje diskutabilnu hipoteku umesto da traži bankarsku garanciju – pita Brajović.

Koliko god da odgovornost za nepravilnosti na koje ukazuje izveštaj javnog pravobranioca snosi direkto JP Gradac, još veću odgovornost, kako ističe predsednik GrODS, snosi vladajuća koalicija koja ga je imenovala, uprkos blagovremenim upozorenjima čačanske opozicije.

- Sve ovo nedvosmisleno ukazuje na odgovornost, pre svih SNS i lokalnog poverenika ove stranke koji je prilikom rasprave o imenovanju direktora JP Gradac lično garantovao za aktuelnog direktora, hvaleći njegovu stručnost i sposobnosti – zaključuje predsednik čačanskih demokrata.

Informativna služba Gradskog odbora Demokratske stranke Čačak

Опширније

Novi udar na standard gradjana

Predlog povećanja poreskih stopa na imovinu građana o kojima će se u četvrtak izjasniti odbornici Skupštine grda, po oceni Gradskog odbora DS predstavlja novi udar na osiromašene kućne budžete građana Čačka. Kako je na današnjoj konferenciji za novinare upozorio Dragan Vučetić, član GrO DS i gradski odbornik, povećanjem poreskih stopa lokalna vlast pokušava da nadomesti budžetski manjak, nastao smanjenjim povraćajem novca iz republičkog budžeta. Na ovaj način, kako ističe Vučetić, anulirani su pozitivni efekti odluke podele Čačka na više poreskih zona, na osnovu kojih će se između ostalog ubuduće obračunavati porez na imovinu građana.

- Predlogom odluke o utvrđivanju poreskih zona predviđeno je pet zona što je mnogo bolje rešenje od prethodnog, s obzirom na to da je apsurdno da nekom ko živi u prigradskom naselju porez obračunava kao da stanuje u najužem centru grada. Ovaj predlog, koji će DS podržati, ujedno ilustruje neozbiljnost i neodgovornost lokalne vlasti, budući da su predstavnici lokalne poreske administracije i vladajuće koalicije svojevremeno tvrdili da je tako nešto nemoguće. Međutim, odlukom o promeni poreskih stopa, koje u delu koji se odnose na privredu idu do zakonom propisanog maksimuma, gradska vlast je jednu dobru odluku obesmislila, što DS ocenjuje kao bacanje prašine u oči građanima i privredi. Ovom odlukom poresko opterećenje je povećano za 33,33 procenta u odnosu na prethodnu godinu. U isti položaj dovedeni su i građani kojima će se usvajanjem ovakve odluke poreske obaveze povećati za 45,5 procenata, odnosno onaj kome je porez na imovinu iznosio 10.000 dinara na godišnjem nivou, ubuduće će plaćati 14.500 dinara. Ako se u obzir uzme činjenica da će u 2015. godini, na jednoj strani biti smanjene penzije i plate u javnom sektoru, a na drugoj povećan porez, onda je jasno kakav je to udar na životni standard građana. Motiv za ovo je nesumnjivo smanjenje sredstava koja se iz republike vraćaju u lokalni dudžet, a što lokalna vlast pokušava da amortizuje povećanjem poreza – upozorava Vučetić.

Demokratska stranka je podnela četiri amandmana na ovaj predlog, od kojih su dva koja su čisto tehničke prirode usvojena, dok za amandman kojim je predloženo smanjenje poreskih stopa za privredu, nisu glasali predstavnici vladajuće koalicije, što je po oceni Dragana Brajovića i Dragana Vučetića, jasna ilustracija odnosa lokalne vlasti prema privredi. Drugi amandman koji se odnosi na smanjenje poreskih stopa za građane prihvatio je Savet za budžet i finansije.

- Ovim amandmanom je predloženo smanjenje poreza onim građanima koji imaju najnižu vrednost poreske imovine, a da se ta sredstva nadomeste povećanjem poreske stope najbogatijim. Mada je Savet prihvatio amandman očekujemo da će vladajuća koalicija nastojati da on ne bude prihvaćen, na šta indirektno ukazuje podatak da za njega nisu glasala dva člana Saveta koja pripadaju Novoj Srbiji i SNS – najavljuje Vučetić.

Kada je reč o povećanju poreskih stopa za privredu svojevrstan apsurd predstavlja činjenica da se povodom njega nisu oglasila udruženja čačanskih privrednika.

- Odsustvo reakcije privrede izaziva sumnju da oni privrednici koji tapšu po ramenima i hvale lokalnu vlast, nisu pogodjeni povećanjem poreza iz prostog razloga jer ga ne plaćaju, a što je na drugoj strani direktna posledica činjenice da u našem gradu nije uspostavljen mehanizam kontrole naplate potraživanja od privrednih subjekata, što je i najznačajnija funkcija Uprave za lokalnu poresku administraciju – objašnjava Vučetić.

Informativna služba Gradskog odbora Demokratske stranke Čačak

 

 

 

 

                                                                                   

Опширније

Efekat nula

            Nakon izbora u martu ove godine i činjenice da iste stranke i pojedinci personifikuju takvu vlast već tri godine, postavlja se pitanje smislenosti izbora narodnih poslanika iz Čačka i rezultata njihovog rada. Tome u prilog ide i činjenica da su dvoje ministara u sadašnjoj Vladi Republike Srbije iz Čačka a da za svoj grad apsolutno ništa nisu uradili. Od obećanja u predizbornoj kampanji da će se pokrenuti privreda u Čačku, da će se insistirati na dovođenju investitora i otvaranju novih radnih mesta, da će se unaprediti i zaštiti poljoprivredna proizvodnja i drugih obećanja  ostala je samo ideja kako zadovoljiti lične i stranačke ambicije.

            U sadašnjem sazivu Narodne skupštine Republike Srbije grad Čačak je zastupljen sa pet poslanika koji su deo vladajuće koalicije. Takođe, u izvršnoj vlasti kao deo Vlade Republike Srbije, Čačak predstavljaju dva ministra.  Od onog koji već 20 godina na najgori mogući način simbolizuje naš grad i zbog koga je Čačak danas u kategoriji najnerazvijenijih gradova i opština u našoj zemlji do ministarke čiji je resor poljoprivrede za našu sredinu strateški gotovo najvažniji.  

              Očigledna je namera stranaka republičke vlasti da sve ono što nisu uspele devedesetih godina da unište hiperinflacijama, sankcijama i ratovima učine danas merama koji će Srbiju dovesti na nivo ekonomskog kraha i bankrota, lamentirajući nad sopstvenom sudbinom kako im je opet neko drugi kriv i kako je to jedini scenario koji u perspektivi u Srbiji može omogućiti ekonomski oporavak. Rezultati rada Vlade, nakon tri godine, su svima jasne. Najteži teret “reformi” donošenjem protivustavnog Zakona kojim su smanjene plate i penzije izneće najsiromašniji, celokupna ušteda koja se planira od smanjenja plata i penzija manja je od iznosa gubitka koji je samo Narodna banka Srbije izgubila u ovoj godini  ili od duga nekoliko tajkuna koji duguju za porez. Sa druge strane, Vlada povećava svoje troškove, povećava subvencije javnim preduzećima, deficit je daleko veći od planiranog.

 

Informativna služba Gradskog odbora Demokratske stranke Čačak

           

Опширније

Akcija "Ko plaća ?"

Konferencijom za novinare u Gradskom odboru DS danas je najavjen početak akcije pod nazivom „Ko plaća?“.

Građanska inicijativa koju je pokrenula DS za cilj ima prikupljanje potpisa za peticiju kojom će se od vlasti zahtevati hitno stavljanje van snage zakona kojim se umanjuju plate i penzije. Ovim zakonom vlast oličena u Srpskoj naprednoj stranci, kako je objasnio Dragan Brajović, predsednik GrO DS, na jednoj strani bezočno pljačka ionako osiromašene građane Srbije, dok se na drugoj država rasipnički ponaša omogućavajući bogaćenje funkcionerima SNS. Osim Brajovića i Dragana Vučetića, člana Nadzornog odbora DS i odbornika u Skupštini grada o ovom zakonu su govorili Jovan Marković, poslanik DS i bivši gradonačelnik Užica, i Ivan Jovanović poslanik i član Skupštinskog odbora za finasije.

– Posle povećanja PDV-a sa osam na 10 procenata za najosnovnije životne namirnice, umanjenja neto zarada zaposlenim u javnomsektoru, koji pojma nemaju gde je taj novac završio, ova vlast koja je najavljivala reforme, oporavak privrede i izlazak iz ekonomske krize ovim zakonom nastavlja sa bezočnom pljačkom građana Srbije. Da apsurd bude veći uprkos ovom zakonu koji će se direktno odraziti na životni standard velikog dela građana Srbije, očekuje se državni deficit od 400 miliona evra, za čiju sanaciju aktuelna vlast nema ama baš nikakvu ideju. Kada se to uzme u obzir onda je jedini mogući potez, koji predviđa DS, ponovno povećanje PDV-a. Cilj DS je da građani Srbije žive bolje i zbog toga ova akcija čiji početak su tačno u 12 sati obeležili svi odbori naše stranke u Srbiji, najavio je Brajović.

Medijska blokada kojom je vladajuća koalicija onemogućila da se čuje drugačije mišljenje od onog koje zastupa Aleksandar Vučić zadirektnu posledicu ima pokretanje akcije „Ko plaća?“

– Kada je glasalaza SNS većina građana je očekivalareforme, oporavak privrede, otvaranje novih radnih mesta i rast životnog standarda. Umesto reformi SNS je građanima nametnuo pogubnu politiku štednje koja nije niti može da da bilo kakve pozitivne rezultate. Od kada je došla na vlast SNS optužuje DS za urušavanje srpske privrede i ekonomije jer je u periodu od 2008. do 2012. Godine povećala plate i penzije za 72 odsto. Na osnovu ovakvih tvrdnji sam po sebi se nameće zaključak da SNS smatra da 1,1milion penzionera treba da prima penziju od 15, 16, ili 17 hiljada dinara. DS jeste za štednju ali upozorava da smanjenje plata i penzija podrazumeva ja smanjenje potrošnje, a samim tim i proizvodnje pa će efekti ovakvog načina štednje biti, kao što je to bio slučaj sa povećanjem PDV, biti negativni. Umesto da se uštede realizuju u javnim preduzećima i ustanovama poput, Narodne banke Srbije koja je ostvarila oko 400 miliona evra gubitka, a na čija čela su zaseli funkcioneri SNS koji svoj nerad primaju enormno visoke plate, vlast teret štednje prenosi na ionako osiromašene građane, upozorava Jovan Marković.

Na katastrofalne rezultate javnih preduzeća koje vode kadrovi SNS podsetio je i Ivan Jovanović, poslanik i član Skupštinskog odbora za finasije koji je istakao da su samo gubici Železnica Srbije od dolaska novog direktora povećani za 20 miliona evra. Istovremeno on je naglasio da je penzija stečeno pravo i da je DS podnela amandman na zakon kojim se smanjuju plate i penzije, a koji bi omogućio da se penzionerima vrati novac koji im je uskraćen.

– Reč je o protivustavnoj odredbi zbog čega očekujemo da Ustavni sud donese odluku kojom bi se država obavezala da vrati novac penzionerima, a što će nesumnjivo biti izuzetna otežavajuća okolnost za vladu koja bude vodila zemlju u tom trenutku, smatra Ivan Jovanović.

Efekti ekonomske politike Vlade Srbije, kako je objasnio DraganVučetić, najbolje se ogledaju na lokalnim budžetima.

- Za devet meseci prihod gradskog budžeta je u odnosu na prethodnu godinu manji za 340 miliona dinara, što je posledica neodgovornog odnosa Republike prema Gradu Čačku. Kada je reč o porezu na zarad e tu je ostvareno 100 miliona dinara manje nego prošle godine. Kada se tome doda i ovaj novi zakon očekujem da će u idućoj godini gradska kasa biti siromašnija za čitavu milijardu dinara. Istovremeno u odnosu na 2011. Godinu za 150 miliona dinara je manji prihod i od PDV-a. To su rezultati ekonomske politike aktuelneVladeSrbije. Kada nekome uskratite 340 miliona dinara to je dva ili tri vrtića manje, a dobro znamo koliko je dece ostalo neupisano u predškolske ustanove. Da ne govorimo koliko je to manje investicija u rekonstrukciju puteva čije stanje je na ovom području katastrofalno, upozorio je Vučetić.

Опширније

Демократска странка позива на солидарност

Демократска странка у Чачку апелује на све своје чланове и симпатизере да се одазову позиву Кризног штаба и укључе у акцију помоћи грађанима у свим угроженим деловима града Чачка и околине. Од првог дана чланови и симпатизери Демократске странке су укључени у борби против катастрофалних поплава који су нанели огромну штету великом броју породица у Чачку.

Градски одбор Демократске странке Чачак је отворен  за сваку врсту помоћи, а пре свега за прикупљање основних животних намирница које су сада неопходне. Прикупљене намирнице ће бити дистрибуиране у сарадњи са градским Кризним штабом. Такође,  грађани који желе да помогну угроженима у поплављеним подручјима на територији Чачка то могу учинити доношењем конзервиране хране, флаширане воде, одеће, ћебади, средстава за личну хигијену...Помоћ ће одмах бити дистрибуирана најугроженијим породицама на територији нашег града.

Демократска странка моли све грађане који могу лично да помогну да се одазову позиву Кризног  штаба како бисмо сви заједно покушали да умањимо катастрофалне последице незапамћених поплава које су погодиле град Чачак.

Све информације о достављању помоћи можете добити на телефоне 227-087 и 341-707 или у просторијама Градског одбора Демократске странке, улица Карађорђева 15.

Информативна служба Градског одбора Демократске странке Чачак

 

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...поштен. Он у политици није због личне користи. Довољна награда му је што му људи верују и бирају га да их заступа у остваривању заједничких интереса.