Вести

Opšti lekarski pregledi

U želji da ukažemo na značaj primarne zdravstvene zaštite , Resorni odbor Gradskog odbora DS Čačak, organizuje lekarske preglede po Mesnim zajednicama u cilju ranog otkrivanja povišenog krvnog pritiska, kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti, kao i praćenja istih. Pregledi će se obaviti po formi opšteg lekarskog pregleda i njima se mogu podvrći svi žitelji ove Mesne zajednice, bez obzira da li su članovi Demokratske stranke ili ne.

Opšti lekarski pregled biće najpre održan u prostorijama Mesne zajednice “Stari Grad“, ulica Braće Glišića broj 6, u nedelju 24.novembra 2013.godine, od 10-12 časova.

Опширније

Питања ГрО ДС Чачак градским властима поводом преузимања примарне здравствене заштите

 

 

 

Чачак – У нашу редакцију стигло је саопштење градског одбора Демократске странке у Чачку, поводом одлуке на последњој седници локалног парламента о оснивању Дома здравља и преласка примарне здравствене заштите на терет буџета града. Саопштење преносимо у целости:

На последњој седници градске скупштине донета је одлука о оснивању Дома здравља Чачак. Ова одлука је проистекла из претходно донетих закона на републичком нивоу, првенствено Закона о локалној самоуправи и Закона о здравственој заштити, као и пројекта унапређених услуга на локалном нивоу (ДИЛС). Тако је наш град, као по навици, постао последњи град у Србији који је под своју надлежност преузео област примарне здравствене заштите. За одборничку гласачку машину рутинска ствар, без свести да је реч о много озбиљнијој ствари, готово стратешкој и везаној за живот и рад у нашем граду.

У практичном смислу та одлука подразумева да се све везано за примарну здравствену заштиту (инфраструктура, опрема…) град преузима на буџет, чиме ће и онако лоше конципиран градски буџет бити значајно додатно оптерећен врло озбиљно ставком, посебно ако се зна у каквом је стању градска привреда од које пресудно и зависи пуњење локалног буџета. С обзиром на значај примарне здравствене заштите за грађане Чачка, остаје неколико потпуно отворених и спорних питања :

- нејасноће у тзв деобном билансу између секундарног нивоа здравствене заштите (Болница) и примарног нивоа (Дома Здравља)

- на основу стања буџета града и локалне економије, остаје спорно буџетско финансирање овако важне и озбиљне делатности

- извесно је да ће оваква “деоба” постати још један полигон за странке локалне власти за страначко запошљавање кадрова од директора и начелника до спремачица и портира, чиме ће додатно девастирати локално здравство и свести га на ниво партијског плена

- на примеру других градова и општина које већ спроводе концепт, стварају се услови да се различити нивои здравствене заштите почињу доживљавати као непријатељске и супарничке, све преко леђа грађана

Преузимајуцу примарну здравствену заштиту свакој локалној самоуправи се омогућује да планира и каналише највећи део ресурса тамо где су проблеми и највећи. Мора се имати на уму да се на нивоу примарне здравствене заштите не врши само откривање и лечење болести ж, већ и превенција и здравствено просвећивање. На тај начин добро осмишљена примарна здравствена заштита је најефикаснији и наекономичнији начин лечења. Локалној самоуправи се отвара могућност да неке делове заштите организује као самоодрживе и да тако доносе добит а не само да зависе од новца из буџета града. Такође, не треба ни заборавити ни приватни сектор чији потенцијали нису мали а који истовремено може преузети терет обавеза и подићи квалитет услуга.

Један од примера добре праксе је управо реализација пројекта из домена примарне здравствене заштите је на инцијативу Демократске странке и Форума жена да наш град пре других почне са организовањем превентивних прегледа, тзв скрининга, у циљу раног откривања најчешће малигних болести у оквиру републичког програма “ Србија против рака”. Пројекат је реализован и прегледано је око 170 жена ,од којих су код три нађене патолошке промене у почетној фази и оне су излечене у потпуности. Добро осмишљена и рационално постављена примарна здравствена заштита са делатношћу усмереном ка суштинским проблемима и која се држи економске и стручне логике, створиће систем који ће ефикасно функционисати.

Поучени низом примера у коме је локална примена прописа са републичког нивоа обесмишљена и доведена до апсурда, захтевамо од гласачке машине већине у Скупштини града да се наведена спорна питања што пре реше и не оставе никакве недоумице у примени прописа.

 

Ресорни одбор за здравство и социјалну политику ГрО ДС Чачак

   

 

 

 

 

 

 

 

Опширније

Акција донирања књига Основној школи у Прислоници

У организацији Извршног одбора Градског одбора Демократске странке Чачак, организована је акција донирања књига за потребе библиотеке Основне школе у Прислоници. Том приликом је прикупљено око 80 наслова, прилагођених узрасту ђака Основне школе као и лопте за потребе организовања наставе физичког васпитања.

Никола Андрић,заменик председника Извршног одбора ГрО Дс Чачак је том приликом изјавио: „Основна идеја је да се странка у Чачку поред свакодневних политичких активности бави и конкретним проблемима у нашем граду, сагласно ресурсима којима и располаже. Циљ је да сви наши суграђани, без обзира где живе, имају исте или приближно исте услове за одрастање као и деца у градским основним школама. Ово је само почетак конкретних активности и нема места политиканству, већ амбицији да се квалитет школовања што више унапреди. Зато ћемо у наредном периоду посебну пажњу посветити сличним акцијама. Ово су исувише важне теме да би се њима странке локалне власти бавиле од кампање до кампање, него се мора системски подржати идеја да се питања образовања и младих дефинишу као најважније“.

 

Чачак, 1.новембар 2013.године

Опширније

Акција прикупљања књига

Градски одбор Демократске Странке Чачак организације акцију прикупљања књига за потребе библиотеке Основне школе у Прислоници. Позивамо чланове и симпатизере да нам се придруже у акцији и књиге доставе у просторије странке, Карађорђева 15, до среде 30.октобра 2013 године. Странка ради од 10-14 и од 18-20 часова.

Опширније

Извињавамо се, много се извињавамо...

Поводом саопштења странке са највећом популарношћу, заклетих еуро фанатика и бораца за праведну Србију, у даљем тексту повереништва Српске напредне странке у Чачку, око неразумевања и малициозности грађана Чачка поводом прославе пет година њиховог  постојања, уз извињење што нисмо могли да присуствујемо прослави, ГрО ДС Чачак издаје следеће саопштење :

С обзиром да припадамо оној групи Чачана која не разуме потребу карневалске атмосфере у овом тренутку када  се ни  у једној од области друштвеног живота не  живи боље,нећемо вас у слављеничкој атмосфери замарати питањима о томе да ли  је нормално  и са чијим одобрењем  претворити  Градски трг у аутобуску станицу за  организовани превоз симпатизера странке,  нити како радници запослени у Градским управама и јавним предузећима за време  радног времена одлазе у Арену да поздраве великог вођу, нити како се  радници појединих фабрика у Чачку  организовано одвозе у Арену као на Газиместан за ланч пакет на часове демагогије и патриотизма, а тек никако колико то кошта и ко то плаћа.

Уместо тога, питамо Вас који су то резултати вашег рада у протеклих годину дана локалне власти и шта сте од обећаног и покушали да остварите. И ако сте слављеници само да вас подсетимо:

- Обећавали сте департизацију, а у протеклих годину дана сте запослили више својих чланова, чак и одборника  у градске управе и јавна предузеће него Нова Србија у последњих неколико година.

- Обећавали сте јавне конкурсе, а на чело јавних предузећа именујете људе само са страначком квалификацијом,

- Обећавали сте инвестиције у граду, а донели сте маглу и демагогију. Да ће млади Чачка остати у њему,а за годину дана још хиљаду младих је отишло из града.

-  Обећавали сте нова радна места, а запослили сте страначке прваке на терет грађана Чачка.

Сума сумарум, за првих годину и по дана и превише, па слављеници молимоВас, немојте више.

Немојте нам замерити, опет уз извињење,  али морамо да додамо и оно што сте урадили на републичком нивоу, не желећи ни у једном тренутку да умањимо ваше славље и еуфорију: повећали  сте општу стопу ПДВ-а са 18 на 20 процената, повећали  порез на добит са 10 на 15 процената, присвојили добар део пореза на доходак градјана од локалних самоуправа(од Чачка 300 милиона динара),  цене горива највише у региону,   задужили Србију за више од 6 милијарди  евра. Када томе додамо и најновије економске мере   уводјења солидарног пореза , односно смањење плата у јавном сектору које су веће од 60 хиљада динара и повећање ниже стопе пореза са 8 на 10 процената стиче се  општи утисак да добро бити неће. Урадили сте све тако темељно лоше да ће се  тешко неко  одлучити да у наредном периоду  инвестира у Србију.

Нема поштовања без страхопоштовања, па због тога желимо и Вама и великом вођи срећан 5.рођендан са жељом да и у наредном периоду наставите са оваквим радом али смањите темпо јер народ све више боле леђа.

 Информативна служба Градског одбора Демократске странке Чачак

Опширније

Адреса одбора

Демократа

...воли да сазнаје нове ствари. Интересује га све што води напретку и бољим решењима проблема.