Вести

Ко преживи причаће

               Најновије мере које је најавила Влада Републике Србије, а које треба да утичу на економски опоравак су још једна потврда да не постоји визија власти у ком смеру и куда треба да иде Србија, а нарочито како да изадје из кризе. Као главне мере наводе се увођење солидарног пореза , односно смањење плата у јавном сектору које су веће од 60 хиљада динара и повећање ниже стопе пореза са 8 на 10 процената. Јасно је да Влада нема никакав план  јер су тако повећани намети привреди и грађанима у виду ПДВ-а, акциза, пореза на добит и пореза на имовину, док су им истовремено смањени приходи кроз реално смањење плата и пензија због инфлације. Таквим мерама Влада је већ присвојила добар део пореза на доходак грађана од локалних самоуправа, држи највише цене горива у региону, до  сада је задужила Србију за више од 6 милијарди евра. Резултат тих мера је најбржи раст јавног дуга у Европи и рупа у годишњем буџету од 2 милијарде евра.

             Ту владу чине они исти људи и странке који су најављивали 100 милијарди евра улагања у Србију, да се никада неће одрећи Косова и српског народа који тамо живи, који су махали џаковима и оптуживали за  изборну крадју. Сада  зачудјено констатују колико људи ради у јавном сектору, а при том не кажу колико су они својих чланова и симпатизера запослили у протеклих годину и по дана. Ова Влада је правдајући своју неспособност тврдила да је ДС довела Србију до ивице банкрота, а онда су задужили земљу за додатних шест милијарди евра у року од годину и по дана са перспективом нових и још већих задуживања.

            Министар финансија најављује да ће  потрошачка корпа која сада вреди 65 хиљада динара поскупети 450 динара, али није рекао како доћи до  65 хиљада динара и колико породица у Србији то данас може.  Једна од најављених мера је и смањење субвенција јавним предузећима које без тога једноставно неће моћи да функционишу. Сведоци смо на локалном нивоу да и поред свих мера које су предузете, од повећања цена услуга комуналних предузећа и субвенција које се дају по више основа,  политичким запошљавањима предимензионисана локална јавна предузећа имају константне и тешко решиве проблеме.  Финансијска дисциплина као једна од мера опоравка тешко да ће дати ефекте јер је привреда толико ослабила да ће бити по оној народној "из празне се не пуца".

           Очигледна је намера странака републичке власти да све оно што нису успеле деведесетих година да униште хиперинфлацијама, санкцијама и ратовима учине данас мерама који ће Србију довести на ниво економског краха и банкрота, ламентирајући над сопственом судбином како им је опет неко други крив и како је то једини сценарио који у перспективи у Србији може омогућити економски опоравак. Ко преживи причаће.

                              

                                     Информативна служба Градског одбора Демократске странке Чачак

 

 

                                                                                 


 

 

Опширније

Мере за подстицај пољопривреде Града Чачка

ПРОЈЕКАТ „ВЕЛЕТРЖНИЦА

У свом деловању ДС ће се увек руководити  ка решавању конкретних друштвених проблема, како би се изградило друштво најшире равноправности и толеранције. ДС има јасну визију будућности ове земље, пре свега пољопривреде кроз конкретне пројекте. Свима је већ јасно да тражња, а самим тим и цена хране, дугорочно и константно расте. ГО ДС има план како да град Чачак подржимо у овом сектору, као и да помогнемо пољопривредна газдинства и омогућимо што бољи и лакши пласман производа на тржиште, имајући податак да им је пољопривреда једини извор егзистенције у овим тешким временима.

Све досадашње мере које је градска власт доносила из области пољопривреде (кредитне линије, субвенције и сл.) нису дале видљиве резултате, па чак и то да део буџета који је предвиђен за пољопривреду није било могуће реализовати тј. потрошити. У време опште беспарице то је невероватно, и говори да није проблем у произвођачу, већ у мерама које су погрешне. Из тог разлога је произишла и наша иницијатива, да се паметно инвестира новац који имамо и да се помогне пољопривредном произвођачу. Као један од кључних проблема препознали смо недостатак тржишта, односно проблем  пласмана произведене робе.

То се може само учинити са новим идејама. Због тога је неопходно да се наша локална самоуправа придружи пројекту изградње „Велетржнице Београд“.

Шта је велетржница ?

Велетржница је правно лице, регистровано за обављање делатности организације трговине на велико у складу са прописима о регистрацији привредних субјеката. Продају на велетржници обављају трговци. На велетржници се трговина обавља на велико и мало, под условом који су прописани за пијацу.

O ЧЕМУ ЈЕ РЕЧ?

Идеја се базира на потреби да наса локална самоуправа уцествује у докапитализацији Привредног Друштва „Велетржница Београд“ доо. и тиме оствари власнички удео у истом. Средствима прикупљеним у процесу докапитализације гради се прва хала  за трговину воћем и поврћем која је величине 10.400 метара квадратних, и састоји се од 40 јединица од којих свака је нето величине 250 квадрата (што обухвата стамбени, канцеларијски и продајни простор).

Национална Велетржница се гради на атрактивној локацији површине 18ха. на Новом Београду и има директан приступ коридору 10. Радови на изградњи ове хале су у току, и биће окончани до краја  текуце године, а  у плану је и изградња хале за месо, рибу и цвеце.

Идеја ГО ДС подразумева да се наша локална самоуправа појави као инвеститор, односно да преко ЈКП „Комуналац“ уђе у овај пројекат  где би „Комуналац“ био сувласник и учествовао у управљању и расподели добити (процена је  да је то неких 4-8% на годишњем нивоу).  Са тим средствима удео наше локалне самоуправе би био око 0,48% укупног капитала. Све процене независних консултаната говоре да ће се за неких 3-5 година вредност 1 квадратног метра порасти 3-4 пута, па ће вредност уместо 620 еура квадратних метара порасти до 2500 еура  квадратних метара, што представља јако добар бенефит за нашу локалну самоуправу у блиској будућности. Улагањем 155.000евра стиче се трајно власништво над делом у Велетржници, учешће у расподели добити и скупштини друштва, као и право на закуп једне јединице пословног простора у хали за воће и поврће по 50% нижој цени у односу на тржишну. Такодје треба истаци да потписивањем уговора не настаје обавеза авансне уплате оснивачког улога, вец та обавеза настаје завршетком прве хале.

Наш циљ зашто улагати у велетржнице је обједињавање и укрупњавање понуде, како би се успоставила равнотежа у тржишној утакмици са супер и мегамаркетима. Тако би се успоставила једна организованост код трговаца на мало, хотелијера и других правних лица око безбедног и легалног начина куповине производа директно од произвођача, што је и највећа предност ових савремених облика појачане трговине на велико. У Србији не постоји ни једна велетржница овог облика, док у суседним земљама као што је Хрватска, Бугарска, Румунија, ово је доминантан облик.

ПРЕДНОСТ ВЕЛЕТРЖНИЦЕ?

Предност за пољопривредне произвођаче је велика, ако имамо на уму да имају директан пласман производа у престоници, где имате тржиште од 4 милиона људи. У овом тренутку “Трзница Београд” има промет од преко 3.ооо т. робе недељно, а сваки дан Велетржницу посети 2000 пословних купаца и очекује се да се после изградње прве хале тај број буде дуплиран.

Истовремено, постоји огроман простор за раст , јер се у Србији свега неких 1.5% произведених количина воћа и поврћа пласира преко велетржнице. Тај проценат у земљама ЕУ, тј. код наших комшија у окружењу иде и преко  70% где се као пример добре праксе наводи Мађарска, где на њиховој велетржници стиже око 70% поврћа и воћа директно од произвођача из свих крајева. Робу, углавном, пласирају мали  и средњи произвођачи.

ОПШТИНЕ КОЈЕ СУ ПРЕПОЗНАЛЕ  ИНТЕРЕС У ВЕЛЕТРЖНИЦАМА?

Декларација је потписана са 6 произвођачких општина, и то : Ивањица, Обреновац, Оџаци, Кањижа, Трстеник и Кикинда, надамо се да ће се међу потписницима наћи и општина Чачак, која ће препознати интерес самих  пољопривредних  произвођача, како би  квалитетни производи са ове територије пронашли свој пласман на тржишту, а грађани добили што квалитетније и здравије пољопривредне производе.

ШТА ПОЉОПРИВРЕДНИ ПРОИЗВОЂАЧИ ИМАЈУ ОД ВЕЛЕТРЖНИЦЕ?

Оно сто би производјаци добили од овог пројекта представља примарни интерес и за њих и за развој пољопривредне производње у нашем крају. Произвођачи из разумљивих разлога не желе да улажу у нове технологије, опрему јер немају сигурности, а ово представља начин да се дугорочно, ефикасно, и ефективно помогне како би достигли квалитет/квантите/континуитет, својих производа на тржишту, формирање коректне цене, обогаћивање понуде и избора артикла, обезбеђење купцима и продавцима бољи услови за рад, подстицање малих произвођача да им велетржница служи као јефтинији лако проходни канал дистрибуције производа и сл.

                                                                                 -РО ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ

                                                                                          -РО ЗА ЕКОНОМИЈУ И ФИНАНСИЈЕ

Опширније

Бесплатна правна помоћ

Право на бесплатну помоћ имају сви грађани Чачка, без обзира да ли су чланови Демократске странке или не.  Услуге давања усмених правних савета корисницима, пружају се на основу усменог захтева, сваког дана од 10-14х и од 18-20х у просторијама ГрО ДС Чачак, Карађорђева 15, или заказивањем преко телефона 227-087 или путем е маила cacak@ds.org.rs попуњавањем упитника 

Многи грађани не знају довољно добро која су њихова права, нити коме и на који начин да се обрате ако ова права угрожава сама држава, или нека (јавна или приватна) фирма. Зато, беслатна правна помоћ, у садејству са другим услугама и активностима ГрО ДС Чачак пружа грађанима користан и прекопотребан ресурс у односима, пре свега са државом.

Институције система у вези са чијим радом се пружа бесплатна правна помоћ су органи државне управе, локалне самоуправе, предузећа основана од стране локалне или централне власти, правна лица (најчешће приватна предузећа) којима су поверени јавни послови, те различите агенције, заводи, фондови и слично, укључујући медицинске установе и полицију.

Правну помоћ нисмо у могућности да пружимо за израду уставних жалби и тужби за потребе вођења спорова код основних, виших и привредних судова, као и Управног суда. Такође, грађанима не можемо пружити заступање пред судом.

Услуге бесплатне правне помоћи даваће чланови Ресорног одбора за право ГрО ДС Чачак, свака последња два петка у месецу.

Услуге бесплатне правне помоћи односе се на следеће области :

  1. у општењу са државним органима
  2. у општењу са омбудсманом и повереником за информације од јавног значаја
  3. у општењу са јавним предузећима
  4. у општењу са Медјународним судом правде у Стразбуру
  5. у областима повраћаја имовине

 

                                                                                       Ресорни одбор за право ГрО ДС Чачак

Опширније

Дискриминација студената струковних студија

Поводом  усвајања Одлуке о финансијској подршци ученицима и студентима на 19.Скупштини Града Чачка, ГрО ДС доноси следеће саопштење:

          

          Доношењем Одлуке на основу гласова владајуће већине, а на предлог Комисије за финансијску подршку коју именује Градоначелник, извршена је дискриминација према успешним  студентима струковних студија којима је одузето право на стипендије. Овим су као и много пута до сада у многим областима одборници из редова странака локалне власти показали непознавање организације високог школства у Србији ускладјеног са Болоњским концептом. Нарочито је поражавајуће мишљење Комисије да ова одлука треба да задржи висок ниво и високе критеријуме    тако да  струковне студије не треба да буду предмет финансијске подршке локалне самоуправе. Са друге стране Закон је дозволио да кандидати са завршеним специјалистичким струковним студијама (240 ЕСП бодова) могу бити директори јавних предузећа и професори средњих школа. Све анализе говоре у прилог томе да ће Србији у будућности требати много више стручњака струковних студија који треба да овладају практичним знањима и да се одмах по завршетку студија укључују у процес рада од академских који овладавају теоријским знањима и чије усавршавање у научним и развојним институцијама много дуже траје. Уосталом то показују и искуства најразвијенијих земаља света, као на пример Немачке где  80 %  од укупног броја студената чине студенти  струковних студија.

           Овом Одлуком поништен је  и рад најстарије високошколске установе у Чачку и Западној Србији, Високе школе техничких струковних студија која сада има 1500 студената и спада у групу најбољих Високих Струковних школа у Србији. Измене Закона о високом образовању који је у процедури предвидја   уводјење и мастера струковних студија, што указује на потребе за овим кадровима. Одборници ДС-а су и раније указивали на овај пропуст, а постојало је обећање Градоначелника да ће се то исправити, али од тога ништа, његова Комисија то није уважила. Имамо обавезу да заштитимо права младих људи, студената струковних студија да им се омогући равноправна утакмица на тржишту знања.

          Не слажемо са ни са Одлуком  у делу да се финансирање студената односи само на оне студенте који студирају на високошколским установама које се финансирају из буџета Републике Србије јер новац који се даје из локалног буџета је новац свих пореских обвезника, па и оних чија се деца школују на приватним школама акредитованим према истом закону. Такодје поставља се и питање колико од тих успешних младих људи који се стипендирају своју каријеру наставља у Чачку.   Да би скинули одговорност са себе локална власт се побринула  и у Члану 18. ове Одлуке  стоји да нико ко се у року од 30 дана по  завршетка студија не запосли у Чачку, нема обавезе враћања стипендије. Отворено питамо Градоначелника колико се младих људи који су добијали стипендије Града Чачка и запослило у Чачку по завршеним студијама или још конкретније колико је нових радних места локална власт на чијем челу се он налази обезбедила нових радних места за успешне младе људе ?

 

                                            Информативна служба Градског одбора Демократске странке Чачак

Опширније

Конференција за штампу, Градски одбор Демократске странке Чачак, 25.09.2013.год

Стопе пореза на имовину у Чачку су срамно високе, тако да ће одборници ДС-а на наредној седници Скупштине града властима поднети иницијативу за смањење, речено је данас на конференцији за новинаре у овој партији. Демократе, такође, наводе да планска документа на нивоу града, која су основа за његов развој нису потписана од стране ресорног Министарства грађевинарства и урбанизма, а конкурсе за именовање директора чачанских јавних предузећа оценили су политичком трговином. Према речима одборника ДС-а, Драгана Вучетића једна од најкатастрофалнијих одлука градске власти је одлука о висини стопе пореза на имовину за 2013. годину.

ДС: градска власт мора донети четири одлуке

"Обавезе по овом основу су веће и до два пута у односу на претходну годину. Иако су се чуле разне критике на ову одлуку нико није нудио начин да се она измени, како бисмо наредну годину дочекали са неком релаксирајућом стопом. Због тога је ресорни одбор ДС-а донео предлог којим би се грађани и привреда растетретили великих обавеза", навео је он. ДС ће предложити смањење стопа и увођење обавезе амортизације у висини 1% како би се основице кориговале у наредном периоду, истакао је Вучетић. Каже да градска власт мора донети 4 одлуке - одлуку о стопама пореза на имовину, одлуку којом се одређују зоне са назнаком оне која се сматра најопремљенијом на својој територији, акт којим се утврђују просечне цене непокретности по зонама и акт о коефицијентима, такође, по зонама

Једино на шта демократе могу да утичу, наводи даље он, је одлука о висини стопа пореза и амортизације, док су остале у делокругу рада Градских управа. Уколико не буде било слуха за ову иницијативу то ће довести до великог незадовољства грађана, мишљења је Вучетић. ДС не жели да убира јефтине политичке поене тако што ће инсталирати грађане да се на неки други начин боре против овако великих намета, додаје он. Изразио је наду да ће ова иницијатива имати одјека и да ће се, како каже, пружена рука прихватити, јер то није само интерес демократа.

"Наш предлог је да се вредност имовине до 10 милиона динара опорезује са 0,25%, а сада је 0,4%, затим од 10 до 25 милиона било би опорезиво износом од 25 хиљада динара плус 0,4 % за вредност преко 10 милиона динара и даље по прогресији коју је и закон предвидео", нагласио је Вучетић.

Брајовић: Одмах потписати урбанистички план

Према речима председника ГрО ДС-а, Драгана Брајовића планска документација на нивоу града је основа за његов развој, а отварање радних места зависи од тога да ли је иста уредна. "Прво смо чекали просторни план, као план највишег реда, он је донет 2009. године, при истицању старог закона, па смо, потом чекали годину на усклађивање са новим и коначно је усвојен 2010. године", подсетио је он.

Међутим, сада се чека усклађивање Генералног урбанистичког плана са новим законом, а то није урађено јер министарство на чијем челу је Велимир Илић, није потписало тај ГУП, што је укочило све остале планове, истиче он. Због тога, како каже, сви остали планови, којих има шест, као и онај који је прилпемило ЈП "Градац" чакају тај параф. Предлог ДС-а је да се то уради одмах, што ће, олакшати живот грђанима Чачка и омогућити долазак инвеститора, али и створити услове за издавање грађевинских дозвола. Евентуални недостаци ГУП-а дају се испавити, јер је ново доношење предвиђено за 2015. годину.

Конкурси за директоре јавних предузећа су политичка трговина

Брајовић је конкурсе за именовање директора чачанских јавних предузећа оценио политичком трговином. "Поништавање конкурса у свим јавним предузећима упућује да се ради о трговини странака на власти, али на штету пореских обвезника. Само оглашавање конкурса је скупо, нпр. у дневном листу "Политика" износи 650 хиљада динара, што је 2200 оброка за најсиромашније грађане", указао је он. Надлежни су као разлог навели непотпуну документацију, па демократе питају да ли су директори који су се кандидуовали за тако одговорна места толико неспособни да нису проучили конкурс и нису распитали где се добити потврда о пословној способности.

Демократе ће такође поставити питање уколико буду именовани директори који су већ били на тим позицијама и правили милионске губитке како су могли да добију одлуке о пословној способности. "Закон о ЈП и избор директора је недоречен у појединим сегментима, а нарочито у томе да се доказује да ли је кандидат члан неке странке, оносно да има мировање у партијама", напоменуо је он. Све поменуто, закључио је он, указује да је Чачку неопходан заштитник грађана.

 

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...поштен. Он у политици није због личне користи. Довољна награда му је што му људи верују и бирају га да их заступа у остваривању заједничких интереса.