Вести

Посета Борислава Стефановића Чачку

 

Шеф посланичке групе Демократске странке у Скупштини Србије Борислав Стефановић изјавио је вечерас на седници Градског одбора Демократске странке у Чачку да ће ДС бранити легално изабрану власт у Београду и да ће то урадити и грађани Београда на улицама.

- Ово је земља у којој се пузајућа диктатура спроводи на софистициран начин кроз руке мага политичког маркетинга Александра Вучића који је у стању да после шест месеци маркетиншке приче око реконструкције Владе уведе нову причу о стручњацима из иностранства. После тога имамо нове пројекте режима као што је рушење власти у Београду. Мислимо да је одбрана града Београда одбрана свих градова у Србији. То им неће проћи и Београд ћемо бранити свим демократским средствима. Београд ће бранити и Београђани на улицама. Припремили смо три предлога закона за промену изборног система где смо предвидели да се градоначелници бирају именом и презименом а да се одборници бирају комбиновано путем отворених листа, и те предлоге предаћемо следеће седмице Скупштини Србије, навео је Стефановић.

Обраћајући се члановима ДС-а у Чачку Стефановић је рекао да је Влада Александра Вучића и Ивице Дачића најзадуженија влада у Србији у XXИ веку, да је најнеспособнија и најнестручнија власт  која Србију гура у диктатуру. Он је подсетио да је до сада било ухапшено око 60 функционера ДС-а али да су углавном сви пуштени, јер се показало да су радили у складу са законом и одлукама локалне самоуправе или Владе Србије. Стефановић је оценио да  Влада Србије није испунила своја предизборна обећања а да су једино урадили оно што нису обећали а то је завршетак преговора са Приштином и разговоре о прикључењу Србије ЕУ.

- Данас у Србији о свему одлучује један човек. У Србији се данас живи тако што је полиција у расулу, не зна се ко кога хапси  док нам је премијер у Њу Орлеансу. У овој земљи се један човек пита о свему, од спорта до проблема ратара, млекара, па до тога шта ћемо да радимо са Звездом и Партизаном, са новим порезом…Да ли је то слободна држава? Да ли је нормална држава где вицепремијер каже да ми се не свиђа шеф БИА и ја то кочим? Да ли је нормална држава ако вицепремијер каже овај ће бити ухапшен, биће осуђен…Нема среће у тој земљи где се више ухапси грађана него што се запосли, рекао је Стефановић.

Шеф посланичке групе Демократске странке у Скупштини Србије поручио је да ће ова странка увек пружати руку и нудити договор око важних ствари за земљу, иако знају да она неће бити прихваћена са друге стране.Он је рекао да је ДС прошла кроз тежак период и да је сада консолидована, спремна за веома тешку политичку борбу а то је да се Србија промени на боље, да се поврати поверење грађана, да се признају грешке из прошлости и да ову неспособну и нестручну власт пошаљу у историју.     Стефановић је као аргумент за изречено навео да је садашња власт задужила земљу за нових 6 милијарди евра, да је за годину дана  повећан број незапослених за  преко 40.000 и да је школство извргнуто руглу.

- За годину дана имамо 40 одсто пада извоза прехрамбених приозвода, што се није десило ни за време Милошевића. Ова власт је изградила  8 км аутопута, али су са друге стране запослили преко 10.000 партијских војника по јавним преудзећима и агенцијама које нису укинули. Они не знају да попуне налог, не знају шта је вирман, не знају да спроведу јавне набавке. Где је 600 милиона евра које су обећали на уштедама јавних набавки, рекао је у свом обраћању Стефановић.

Борко Стефановић је рекао да му је драго што је у Чачку, граду из кога су кренуле многе лепе ствари, граду који је носилац најбољих ствари у земљи и који је мењао Србију на боље. Подсетио је да је ДС покренула изградњу аутопута и изразио очекивање да ће његов завршетак довести нове инвеститоре и омогућити да млади остану у свом граду.

Шеф посланичке групе Демократске странке у Скупштини Србије Борислав Стефановић  као разлог свог доласка у Чачак навео је подршку новом руководсву странке.

 

 

 


 

 

 

 

                                                                                   

Опширније

ДС тражи промену локалне власти у Чачку

Демократска странка подржава промену власти на локалу, али за сада на ту тему није било разговора ни са једном другом политичком групацијом у граду, рекао је на данашњој конференцији за новинаре председник Градског одбора ДС-а Драган Брајовић. Он је као главног кривца за лоше стање у граду означио Нову Србију, која према његовим речима, има и највећи део власти у граду.

 -  ДС није задовољан радом локалне власти и то већ дуже време изјављујемо. Због тога подржавамо и тражимо промену локане власти. Нема сумње ко је најзаслужнији кривац и нема сумње да је то Нова Србија која 17 година води град. Сви показатељи показују да је Чачак град који назадује. Резултати су много мањи од обећаних а и ти обећања су далеко од потреба града. Грађани нису гласали за ову коалицију али се она десила, али бар да су својим резултатима показали оправданост свог постојања, каже Брајовић.

Одговарајући на питања новинара, да ли би ушли у власт са Дверима, са којима имају и цивилизацијске разлике, Брајовић каже да би пре свега требало погледати заједничке ставове како град треба да функционише.

 - Нисмо добили позив Двери ни једне друге странке. Званичних понуда није било али подржавамо идеју да се власт промени, а о евентуалним будућим коалицијама тек ћемо се изјашњавати. Постоје велике разлике између Двери и ДС-а али мислим да имамо и неке заједничке циљеве када је град у питању. ДС је предложио да направимо консензус око важних циљева за град, али тог договора нема, констатовао је Брајовић.

Одговарајући на јучерашње саопштење градоначелника, Брајовић је рекао да су изостали одговори, пре свега на питање какви су ефекти бројних посета делегација из целог света. Први човек демократа у Чачку рекао је да Градска управа за локално економски развој не ради свој посао, да не ради на побољшању економске политике у граду,  и да је од грађана добила нови назив – Градска управа за локално економски суноврат.

- Тражили смо одговор од градоначелника ко је крив за лош рад градских управа на првом месту Градске управе за локално економски развој, зашто нема инвестиција у Чачку, зашто је просечна зарада испод просека. То су животна питања која тиште наше суграђане.  Нажалост, одговор се свео само на набрајања шта се све догађало у Чачку и ми то не споримо али смо питали какви су резултати тих посета. На питање зашто нема сарадње са ресорним министасртвима добили смо одговор да смо у једном дану имали посету четири министра. Нека грађани закључе да ли је то био адекватан одговор. Градоначелник се хвали изградњом аутопута а то је републички пројекат који је започела управо Демократска странка, поручио је Брајовић.

Демократе су се на данашњој конференцији за новинаре осврнуле и на актуелне конкурсе за избор директора јавних предузећа. Брајовић је рекао да ће тражити пуну примену закона, истичући да су од  запослених у појединим јавним предузећима добили информације на бројне неправилности, пре свега у поштовању процедура и на подношење непотпуне документације. 

- Конкурс је показао да поједине странке имају недостатак кадрова. ДС сматра да поједини дирекори који годинама праве губитке у јавним предузећима једноставно морају да се санкционишу а не д аим се даје још једна шанса. Запослени у јавним предузећима нам указују на неправилности у спровођењу конкурса, непотпуну документацију и тежњу да се свим силама поједини директори прогурају  за директоре јавних предузећа, да се тражи суд који ће да им изда уверење да нису осуђивани јер овај у Чачку то не жели. Поручујем странкама на власти да је време да се окану партијског запошљавања. Ако смо правили грешке у прошлости не морамо данас, рекао је Брајовић износећи сумњу да ће се неко јавити на конкурс за директора Научно технолошког парка јер су постављени ригорозни услови а кандидатима није ништа понуђено.

- Услови превазилазе и стандарде за избор најеминентнијих професора на универзитетима. Можда је циљ да Миладин Ристановић, као најстарији члан Скупштине, остане и даље директор НТП, рекао је председник Градског одбора ДС-а Драган Брајовић, поручујући на крају да ће на првој наредној седници Скупштине града тражити преиспитивање пореских стопа које се примењују у Чачку јер су порези грађанима дуплирани.

Председник Извршног одбора  Иван Старчевић позвао је грађане да се прикључе раду ресорних одбора ове странке како би се што успешније решавали проблеми у граду и свакој улици.

- Ново градско руководство  донело је нов начин рада. Наша идеја је да се угледамо на оне одборе ДС-а који имају резултат а то су пре свега београдски и покрајински одбор. Прикључују нам се нови чланови и велики број образованих и квалитетних кадрова. ДС је отворен за све и упутили смо јавни позив на нашој званичној интернет страници као и на друштвеним мрежама свим грађанима да се укључе у рад. Интересовање постоји, одзив је добар и отворен је и даље, рекао је Старчевић. 

 

Опширније

Битно је дружење, посла ако буде – буде...

Након посете од стране привредних делегација из Белорусије, Анголе, Француске, Ирака као  и пута градоначелника у Њујорк, остаје нејасно каква је сврха тих активности осим још једне демонстрације неспособности локалне власти да након дужег временског периода у Чачак донесе и једну инвестицију и отвори и једно радно место за грађане Чачка. Представници белоруске делегације су били заинтересовани за покретање производње и увоз производа индустрије и привреде из нашег града. Невероватно је, да и 2013 године, градско руководство није способно да одговори на захтеве страних инвеститора нити да покрене иницијативу, успостави сарадњу и подржи изнете понуде. С обзиром да је питање незапослености централно питање у Чачку, у коме је стопа незапослености 35%, градоначелника питамо:

1.         Ко је одговоран за стање у градским управама, чија основна делатност треба да буде стварање свих услова за долазак инвеститора, посебно за стање у Управи за локално економски развој ?

2.         Ко је одговоран што инвеститори заобилазе Чачак и улажу у градове и општине у окружењу ? Последњи пример је немачки Лидл.

3.         Ко је одговоран што нема сарадње са ресорним министарствима Владе Републике Србије, тим пре што су власт на локалу и републичка власт компатибилне ?

4.         Ко је одговоран што град преко надлежних управа не конкурише за средства  Европске Уније нити за средства других међународних организација, бар на начин на који то раде други градови и општине у Србији ?

5.         Ко је одговоран што Чачак и 2013.године нема никакве инфраструктурне услове за долазак инвеститора и чиме уопште може да конкурише осталим градовима и општинама у Србији ?

Чекајући одговоре на постављена питања, грађани Чачка очекују и извештаје са пројекцијом ефеката наведених привредних посета.У међувремену, град Чачак је пред економским колапсом са највишом стопом незапослености у окружењу, са најнижим зарадама у Моравичком округу и са просеком далеко нижим од републичког , град у коме свако треће предузеће има проблем са дневном ликвидношћу, град у коме нема запошљавања сем партиског на рачун буџета града. Град у коме се живот младих свео на три “С”- свадбе, сахране и славе. Поставља се питање – докле ?

 

                                                         Информативна служба Градског одбора Демократске странке Чачак

Опширније

Млади одлазе из Чачка

Осим економског слома Чачак више није ни место у коме желе млади да живе. Из године у годину повећава се број младих који одлазе из града тражећи бољу будућност. Према подацима Полицијске управе Чачак и Републичког завода за статистику годишње их оде око 1.000, читава једна генерација средњошколаца нашег града. У потрази за бољим животом најчешће одлазе у Београд, Нови Сад али и широм света, највише у САД. Према подацима Завода за статистику, само у 2012.години је нешто мање од 2.000 углавном младих људи (између 20 и 35 година) одјавило  место становања у Чачку. Међутим, проценат оних који би отишли ​​из Чачка је далеко већи и драматично звуче подаци да сви желе да оду из њега. Према једном истраживању чак 95 одсто младих до 30 година као и оних средњих година отишли ​​би из града ако би им се указала прилика за то. Као најчешћи разлози се наводе бољи стандард у средини у коју одлазе, сигурнија будућност, образовање и запослење.

Старо-нова коалиција на власти у граду пресликана са републичког нивоа  обећавала   је да је то добитна добитна комбинација за наш град, али до сада  није стигла ниједна  инвестиција. Чињеница да градска власт нема никакву сарадњу са локалном привредом као ни са ресорним министарствима Владе Републике Србије ни фондовима Европске Уније утицала је на то да је Чачак данас потпуно изолован град у коме од 2008. године нема ниједне једине инвестиције, а самим тим ни отварања нових радних места нити шансе да се млад човек у Чачку и запосли. Податак да је око 35 % младих незапослено, говори томе у прилог. Такође, средства која се издвајају за програме запошљавања младих су апсурдно мала са нетранспарентним условима за добијање,  док су износи ученичких кредита и студентских стипендија међу најнижима у Србији. Јасно је да је реч о системској небризи о младима којих се странке владајуће већине сете само када је потребно у политичке сврхе,  да  би се  створио привид како се води рачуна о младима.  Кад нема системских решења нема ни квалитетног забавног и културног програма како би млади садржајно попунили своје слободно време. Затвореног базена и даље нема, као ни биоскопа и позоришта, о другим садржајима карактеристичним за паланку, а камоли град, да и не говоримо. Ученици основних школа одлазе на излет у Јагодину и долазе препуни утисака, па постављамо питање да ли је могуће да су градови и општине које су недавно биле далеко иза Чачка данас далеко испред?  

Очигледно је да су локалној власти непознате активности око доласка инвеститора који ће обезбедити посао за младе. Очигледно је да вам је страна сарадња са Владом Републике Србије како би се реализовали програми за младе. Очигледно је да вам је непознато конкурисање за програме фондова Европске Уније којима се финансирају запошљавање и активности младих. Непозната вам је и већа буџетска подршка младима( ученички кредити,  студентске стипендије, подршка младим талентима ), сарадња са локалном привредом и ванбуџетска подршка младима, функционисање Канцеларије за младе, формирање Info  room a у коме би млади добијали све неопходне информације и који би био услужни сервис за младе( информације о конкурсима и стипендијама, програмима учења страних језика, путовања...), подршка иницијативама и пројектима младих, далеко боља и квалитетнија културна понуда и дешавања у Граду...

Уместо празне приче и демагогије, последњи је тренутак да градска власт учини све да задржимо младе у Граду. У  супротном остаје само отворено питање ко ће од странака у локалној власти  угасити светло у Граду.

Информативна служба Градског одбора Демократске странке у Чачку

 

 

Опширније

Председник Демократске странке Драган Ђилас посетио демократе Моравичког округа

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas održao je u sredu, 28.08.2013.godine sastanak sa članovima Okružnog odbora DS-a na kojem se govorilo o trenutnoj situaciji u Srbiji, šta stranka radi, šta će raditi dalje i šta članove očekuje narednih meseci.

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas izjavio je da očekuje vanredne parlamentarne izbore do kraja godine.

Đilas je ocenio da je Srbija zemlja paradoksa u kojoj je 1.400 dece pre dva dana polagalo maturski ispit, iako se isti ne računa.''Dva meseca bezuspešnih pokušaja pronalaženja rešenja za maturske ispite predstavlja neozbiljnost'', ocenio je Đilas u Čačku koji je, kako je rekao, posetio zbog analize stanja u kojem se Srbija nalazi, trenutnog i budućeg rada stranke, kao i onoga što nas očekuje u narednim mesecima.

Komentarišući rekonstrukciju vlade, Đilas je rekao da od rekonstrukcije ne očekuje ništa, jer, kako je objasnio traje već pet meseci. "Najpre smo slušali tvrdnje da je ovo najbolja Vlada u istoriji Srbije, potom smo čuli da od pojedinih članova ima boljih, a već pet meseci se priča o njihovom dolasku", rekao je predsednik DS i ocenio da je Srbija izgubila u proteklih trinaest meseci na mnogim poljima poput ekonomije, privrede, obrazovanja i zdravstva.

Đilas očekuje vanredne parlamentarne izbore do kraja godine, nakon završetka izbora na Kosovu i Metohiji, oko kojih, kako je rekao, još postoje nejasnoće. Prema njegovom mišljenju, trebalo je pre pet meseci poslušati DS kada su rekli da ''Briselski sporazum nije dobar i narodu je trebalo reći pravu istinu".

On je rekao da se izbori u južnoj srpskoj pokrajini ne sprovode po srpskim zakonima ocenivši da je to realnost koju Srbija mora da prihvati. Predsednik demokrata smatra da je finansijska decentralizacija uslov razvoja zemlje i da se sa ministara mora skloniti božanski oreol od čije volje zavisi raspodela sredstava, a ovlašćenja preneti na lokalne samouprave.

''Što se tiče gradonačelnika, predsednika opština i odbornika mora se uvesti red jer se sve pretvorilo u pijacu i nema nikakvog smisla", naglasio je Đilas.  Prema njegovim rečima, DS se već devet meseci nalazi u procesu reformi, jer je nakon prošlogodišnjih izbora prešla u opoziciju na republičkom nivou.

 "Menjali smo Statut, neka stranačka tela rade drugačije, a ovo je prava prilika da se upoznam sa stavovima članova partije", naveo je on. Govoreći o osipanju članova DS, Đilas je rekao da deo ljudi odlazi jer su pristupili dok je DS bila u vlasti, drugi zato što se ne slažu sa nekim političkim stavovima.

On je ocenio da je to realnost svake stranke, naročito kada pređe u redove opozicije. ''Oni koji ostanu, kako kaže, zaista dele ideologiju za koju se DS zalaže 20 godina''.

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...знатижељан, комуникативан, дружељубив. Никад није равнодушан или уображен. Демократа је увек учесник, ретко само посматрач.