Вести

Саопштење ГрО ДС Чачак - Неговановић зна име незнаном јунаку

             Обавештавамо јавност да је шеф чачанских социјалиста у тајним преговорима у последњих неколико дана склопио договор са Демократском странком и постао њен члан. Како је познат као локалпатриота решио је да се учлани у ГрО ДС Чачак. Да није шала ова вест би била сензација, а истинита је исто толико колико и изјава господина Неговановића да су Двери пројекат Демократске странке. Ово Саопштење би могло да има и резервни наслов који би одговарао лику поменутог господина, а то је: Неговановић зна име незнаном јунаку.

             Не оспоравајући његове квалитете и године проведене у политици ипак не можемо да се сложимо са његовом политичком анализом и да прихватимо изречену констатацију о активностима Демократске странке на формирању Двери. Већ дуже време очекујемо да се огласи по битним питањима за град Чачак као што су: велика  незапосленост, разорена привреда, просечне плате много ниже од републичког просека, одласку младих људи, много већем броју умрлих од рођених, једном речју о нестајању града.  Али то је изостало. Из сенке СПС посматра ситуацију и гледа да што више својих људи запосли, па господина Неговановића питамо: Колико сте чланова своје странке и њихових рођака запослили од 2008.године у Чачку? О томе желимо да причамо и водимо расправе господине Неговановићу, а не о вашим политичким претпоставкама које немају основа, а и небитне су у овом тренутку,  јер Чачак нема више времена за  чекање.

 

 

Опширније

Министре Илићу када ће у Чачку бити боље?

             Поводом гостовања министра грађевине и урбанизма господина Велимира Илића на ТВ Галаксија 32 и невероватних обећања и самопохвала које је изрекао, сматрамо као обавезу да му  у интересу грађана поставимо следећа питања:

             1. Обзиром да је господину Илићу трећи мандат министра у Влади Републике Србије, које  инвестиције је  довео у Чачак?

             2. Колико је људи из Чачка запослено на изградњи аутопута Пожега-Прељина и како су добили посао, односно, где су расписани конкурси за добијање тих послова, за предузећа и за појединце?

             3. Колико земљишта и објеката је извлашћено (плаћено) на траси аутопута кроз територију града Чачка и по којој просечној цени?

             4. Шта се дешава са  најављеном донацијом Азербејџана за изградњу затвореног базена у Чачку?

             5.  Која је његова улога у како је изјавио лошим приватизацијама у Чачку?

             6. Ко ће формирати и на који начин ново Предузеће за изградњу путева у Чачку? Ко је крив за ликвидацију локалног предузећа за путеве Нискоградња?

             7. Када ће се изградити  савремени блок болнице и кадровски станови за лекаре и ко ће то да финансира?

             8. Ко је пројектовао и њему презентовао решење са тунелом испод градског парка и како је он то стопирао?

             9. Ко је крив за примену високих  основа за порезе на имовину грађана Чачка?

           10. Зашто је одустао од изградње поло терена, фабрике цигарета, фабрике чоколаде и других инвестиција, ексклузивно најављених у средствима јавног информисања ?

           Господин Илић је активни учесник свих догађања у Граду Чачку од децембра 1996. године па до данас,  као председник Општине и као  главни актер формирања коалиција  које су водиле град у наведеном периоду. Грађани Чачка су изгубили стрпљење слушајући дугогодишња обећања актуелног министра да ће у Чачку бити боље, да ће бити нових инвестиција и радних места, а реалност је сасвим другачија. Према подацима из 2013. године Чачак је град старих људи, 60.000 су пензионери, 40.000 су радно способни, од којих 18.000 нема посао, а само 15.000 су млађи од 18 година. Просечне плате су међу најнижим у Србији, далеко испод републичког просека. Од некадашњег привредног чуда, данас је свако четврто предузеће неликвидно, а град пред привредним колапсом. Нема инвестиција и нових радних места, сем партијског запошљавања. Млади и школовани одлазе, град полако нестаје.

 Демократска странка Чачак

Опширније

Саопштење за јавност - Утицај локалне власти на медије

            Поводом најновијих догађаја везаних за цензуру вести Гласа Западне Србије од стране емитера ТВ Галаксија 32, Градски одбор Демократске Странке Чачка издаје следеће саопштење:

            Најоштрије осуђујемо цензуру вести и притисак на медије, а све у циљу објективног информисања јавности. Нажалост, град Чачак у дужем временском периоду има све карактеристике града у коме постоји медијска блокада од стране локалне власти. У прилог томе су и “медији” које град на основу Конкурса о јавном информисању грађана од локалног значаја финансира из буџета, из марта и априла 2013.године, директно кршећи независност медија и директно утичући на уређивачку политику неких медија. Доказ томе је и гашење локалне телевизије ТВ Чачак, која је годинама била само сервис градских челника и медијски простор за рекламирање странака у локалној власти. Јасно је било да је у условима тржишта и велике медијске конкуренције такав концепт неодржив, што се показало тачним. Да се са старом и лошом праксом “страначке приватизације” медија наставило и 2013. године потврда је у цензури вести Гласа западне Србије, које се емитују на ТВ “Галаксија 32” због вести које се тичу рада градоначелника. Овај случај није усамљен јер и сами смо осетили неправду код саопштења Демократске странке која се на  ТВ Галаксија 32 емитују селективно, а она где се помиње локална власт и актуелни градоначелник се цензуришу. Уместо да се говори о томе да је Чачак град са највишом стопом незапослености, да нема инвестиција и нових радних места, да млади масовно одлазе из града, да се не поштује институција конкурса већ се фаворизују партијска запошљавања у јавним предузећима, да је просечна зарада у Чачку једна од најнижих у Србији, свакодневно смо принуђени да слушамо политичке памфлете градског руководства и то све на терет буџета града, односно преко леђа пореских обвезника.

            Сви наведени поступци су у директној супротности са слободом информисања, јер је основни задатак медија да грађане објективно информише.  Када имате локалну власт која функционише на гласачкој машинерији  скупштинске већине једини начин да грађани чују и за другачије мишљење је да добију нецензурисане информације о догађајима битним за живот и будућност града и да на основу тога доносе своје закључке и  мишљење о томе колико је неко добро радио или испунио обећања. Задатак медија није да неоправдано хвале носиоце јавних функција када за то не постоји ниједан довољан разлог. На тај начин се независност медија, као једна од важнијих претпоставки демократских система, потпуно обесмишљава и враћа нас 20 година уназад у време када је  новинарство било  под директним утицајем политичког врха.

 

Демократска странка Чачак

Опширније

Саопштење ГрО ДС Чачак - Конкурс у Здравственом центру

           Градски одбор Демократске странке у Чачку упозорава да се у интересу свих грађана и будућности града Чачка мора престати са партијским запошљавањем, јер се у неравноправан положај доводе кандидати и девалвира знање и стечено образовање, а млади и школовани одлазе. У пракси се, сведоци смо, ове тезе сасвим потврђују. И даље се не спроводи или бар не у пуној и законској мери  институција Конкурса и позитивне селекције кадрова, већ владају непотизам и страначка запошљавања. Пријем радника у Здравствени центар Чачак је последњи пример у низу који је узбуркао јавност, а одржана конференција за медије директора Здравственог центра је само  потврдила да није све било јавно и транспарентно. Са друге стране, није неопходно наводити значај ове установе и специфичност занимања у  медицини, због чега и привилегован избор кандидата може имати још веће последице него код других сфера у друштву. На основу тога, а нарочито поводом основаних примедби оних који нису чланови странака и немају "потребне везе",  захтевамо од директора Здравственог центра Чачак следеће одговоре:

 

            1. Која странка и ко лично је  предао списак директору са захтевом да се по том списку изврши  пријем у Здравствени центар Чачак?

            2. Ко је дефинисао  критеријуме које  су Комисије   вредновале и да ли су ти критеријуми у складу са Законом, као и који критеријум је био одлучујући код пријема?

            3. Ко је именовао чланове Комисија за пријем кандидата и критеријуме за       њихово именовање? Да ли је међу члановима било припадника странака и којих?

            4. Ко је застрашивао учеснике Конкурса да не смеју да се жале на резултате пријема и да неће имати право на неки следећи пријем?

            5. Да ли су представници синдиката имали право учешћа у Комисијама? Да ли су сви синдикати и њихови представници били укључени у рад Комисија?

 

 

Градски одбор Демократске странке Чачак

Опширније

Саопштење ГрО ДС Чачак - Да се не понови

Поводом хаварије система за водоснабдевање "Рзав",  ГрО ДС Чачак издаје следеће саопштење:

 

ДА СЕ НЕ ПОНОВИ

 

Градски одбор Демократске странке Чачак не желећи у овом тренутку да остварује јефтине политичке поене сматра за потребно да укаже да је у дужем периоду упозоравао да се о једном систему веома битном за живот људи  Моравичког и Златиборског округа односило неодговорно и како се ради о веома "рањивом" систему да ће такав однос довести до могућих хаварија  какве су нас, на жалост  и задесиле. Упозоравали су наши одборници у Скупштини града Чачка на последице промене климатских услова и великих суша последњих година и да ће  кашњење у реализацији акумулације Сврачково имати далекосежне последице на живот људи у овим крајевима. Потврда тога су мере штедње и рестрикције воде које су се уводиле последњих година. Указивали смо да се ради о веома дугом цевоводу, дужем од 70 км, старом преко 20 година који има свој век трајања, а знајући да се веома мало улагало у његово одржавање, предвидели смо и могуће последице. Последице ове  хаварије су велике и одразиће се на све сегменте нашег живота: рад болница, вртића, привреде. Породични буџети већ оптерећени знатно  већим рачунима за комуналне услуге и порезе мораће додатно да се оптерете и трошковима за флаширану воду за пиће. Град Чачак је највећи корисник датог система, па је и одговорност за функционисање таквог система највећа.  Руководство Града Чачка је затварало очи на исказивање губитка Ј.П."Рзав", које је настајало кроз високе трошкове амортизације у дужем временском периоду. Управо трошкови амортизације указују на обавезу оснивача да улажу у одржавање објеката  и система водоснабдевања да би предупредили могуће хаварије попут ове. Отписивање обавеза Ј.К.П. "Водовод" према Ј.П. "Рзав" је угрозило ликвидност самог предузећа "Рзав" и немогућност улагања у редовно текуће одржавање система. Крајње је време да неко понесе и одговорност за настало стање и од локалне власти тражимо да одговори грађанима са каквим правом су се овако неодговорно односили према овом систему које су неке претходне генерације изградиле и шта ће предузети у будућности да до оваквих проблема не дође.

           

 

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...искрени борац за социјалну правду. Свака неправда и свако угрожено право га одмах покрену на акцију. Његови суграђани сматрају га најбољим адвокатом својих интереса.