Вести

Саопштење за јавност ГрО ДС Чачак

Поводом последњих изјава господина Бранка Лазовића, датих за „Озон прес“, Градски одбор Демократске странке Чачак издаје следеће саопштење:

Безпредметно је коментарисати ставове појединаца изабраних на листи Демократске странке, који себе након годину дана доживљавају као “политичке губитнике”. Интересантно али господин Лазовић је још увек члан одборничке групе Демократске странке и није му страно да наплаћује припремне седнице и одборничке дневнице. Такође, интересантно је да поменути господин, иако члан опозиционе одборничке групе, од почетка мандата актуелне скупштине града гласа за одлуке скупштинске већине, “па ако га се сутра неко од странака из власти сети‘’ да и званично постане део владајуће коалиције. Нема бољег начина и метода од тзв. странке Душана Петровића, као политичког провизоријума створеног за политичку трговину како на нивоу репубике Србије тако и локалним срединама. Да није смешно, било би тужно.

С обзиром да је политика егзактна када је реч о резултатима изборима, мислимо да је тренутак да се Бранко Лазовић захвали Демократској странци на два одборничка мандата која је добио, ни крив ни дужан. Кандидати групе грађана, чији је лидер господин Лазовић,  су имали такве резултате да је разлика била само у томе ко је са више гласова изгубио и ко је већу штету нанео локалној листи. Да ствар буде јаснија, листа Демократске странке је на прошлим локалним изборима, маја 2012 године, за 4 гласа(словима четири) изгубила и била другопласирана. Узимајући у обзир резултате кандидата групе грађана, свима је јасно да би кандидати Демократске странке и у тим изборним јединицама имали боље изборне резултате. Довољно је навести примере Лугова, Прислонице и других у којима је листа Демократска странке кандидовала представнике групе грађана и претрпела изборне неуспехе. Политичка последица је да и 2013.године у Чачку власт персонификује Нова Србија која је уништила наш град и са којом, том и таквом, група појединаца је спремна да тргује зарад неколико функција у локалној власти.

Зато Градски одбор Демократске странке Чачак  захтева и овим путем, јавно,  од групе појединаца окупљених око “лидера’’ Лазовића да напусте одборничку групу Демократске странке  и да и званично постану  део локалне власти “у интересу грађана Чачка“.

Опширније

ДС победила у Пријевору

Демократска странка имаће убедљиву већину у Савету месне заједнице Пријевор. Она је на изборима за савет месне заједнице који су одржани у суботу, 03.08.2013. добила шест чланова, док је СНС освојила три. Нова Србија, ДСС и остале политичке странке неће имати ни једног свог представика.

У СНС-у кажу да је овакав резултат последица пређашњег раскола у овој странци, будући да су поједини њихови чланови, који су били присталице претходног председника ГрО Чачак, Раденка Луковића, гласали за представнике Демократске странке.

Изненађење је свакако и слаба подршка грађана Новој Србији, која је у овом селу својевремено имала веома јако упориште.

Опширније

Партијско запошљавање у Чачку

 

С обзиром на чињеницу да се у дужем временском периоду јавна предузећа и градске управе дефинишу као партијски феуди и поседи у која се запошљавају страначки активисти странака локалне власти, постављамо питања странкама на власти у Чачку. Колико су партијских кадрова запослили за 12 месеци вршења градске власти и колико је конкурса било за та радна места? Колико је лица запослено у јавним предузећима чији је оснивач град Чачак, као и оним чији је оснивач Република Србија? Ова питања добијају на значају с обзиром да се грађани Чачка готово свакодневно сусрећу са таквим случајевима. Најновији примери су страначка запошљавања у Туристичкој организацији Чачка, у којој је директор за 4 године број запослених повећао са 7 на 24. Слични су примери и у Здравственом центру Чачак, Електродистрибуцији,Заводу за јавно здравље,Електроморави, Комуналцу, Градцу. Чак се и портири у градским управама именују по страначким квотама. Међу таквим запослењима су и случајеви одборникаСкупштине града из редова странака које врше власт, а којима је  народ дао поверење на изборима  чиме је одговорност за учињено већа.

Странке локалне власти су у предизборним обећањима истицале да неће бити партијског запошљавања, да ће се увести институција конкурса, да ће се примати најбољи, али нисмо видели да се та обећања и извршавају. У овоме је и суштина урушавања свих система вредности и здравог разума апсолутне већине која конкурише за одређена радна места и ако се унапред зна да приоритет имају страначки функционери и активисти. Због тога нам млади и најквалитетнији одлазе. По последњим подацима, неколико хиљада младих млађих од 35 година одлази из Чачка, пре свега због чињенице да немају апсолутно никакве шансе да заснују радни однос у свом граду. Због тога нам Стратегију развоја града пише  један од најстаријих одборника у градској Скупштини, којиу међувремену  постаје и директорНаучно технолошког парка. Због тога је Чачак данас град старих, град без визије и енергије. Град у коме је сваки други млађи од 35 година незапослен.

На последњем заседању Скупштине града расписани су конкурси  за изборе директора локалнихјавних предузећа, именоване Комисије за конкурс, па се јавност пита како ће се они спровести. Да ли ће бити испуњена предизборна обећања, да ли ће се изабрати најбољи, да ли ће се поштовати Закон или ћестав Комисије бити да од оних који испуњавају услове најбољи јечлан неке странке на власти, а које,зависи одњиховог коалиционог споразума.Али колико ће квалитетно неко радити, какву шансу имају они најквалитетнији који нису чланови странака, они вредни, паметни и сиромашни који немају везу. То су питања која  Демократска Странка поставља у градској Скупштини и постављаће и даље све док Чачак не постане град са јасно дефинисаним и транспарентним процедурама за добијање радног места.Ускладу са тим, од странака у локалној власти у наредном периоду очекујемо да поднесу извештаје о променама у броју запослених у јавним предузећима и градским управама, као и да сви будући конкурси буду истакнути на званичној интернет презентацији града Чачка и објављени у медијима.

 

 

Опширније

Алармантна економска ситуација у Чачку

Најновији показатељи Републичког завода за статистику о просечној заради  за јун 2013. године говоре о наставку пропадања  чачанске привреде. Наиме, у јуну је, као и месецима уназад,  просечна  нето зарада у Чачку нижа од  просечне зараде на нивоу  Србије за 21%  и једна је од најнижих у Републици.

Разлози за овакво стање су познати. Нису створени  повољни инфраструктурни и други услови за привлачење инвеститора, сива економија, велика незапосленост (преко 30%), неодговарајућа радна структура, политичка запошљавања. Свако четврто предузеће у Чачку има проблем са дневном ликвидношћу. Више година уназад градски буџет није развојни, већ потрошачки, а многе ставке се годинама преписују без детаљније анализе и одговарајућих закључака. Граде се нерационални  објекти  непримерени броју и потребама становника, а који не доносе нову вредност и у већини таквих случајева  се посеже за новим кредитима. Последњи је тренутак да надлежни из локалне власти грађанима Чачка објасне како то да је Чачак једини град у Србији  који заобилазе    инвеститори, домаћи и страни? Да ли је једини модел запошљавања страначко запошљавање на терет буџета града? Зашто најбољи и најшколованији одлазе из града? Да ли сте свесни да Чачак постаје град старих? По подацима из 2012. године од 116.000 становника, свега 15.000 су млађи од 18 година, а само 40.000 радно способни. Зашто су у Републичкој Скупштини народни посланици из редова локалне власти гласали за Закон о порезима на доходак грађана и Закон о порезу на имовину чијом ће применом буџет Чачка бити ускраћен годишње за 300 милиона динара?

Ови подаци  морају бити аларм за градску власт и последњи тренутак да се заустави пропадање чачанске привреде као и несагледивих последица тог сценарија. Питања економије, развоја и нових радних места су много више од политике. Кључно питање је да ли ће град у будућности постојати или не. Не желимо сујете и политичка надмудривања, јер нам је неопходан консензус око опстанка града. Функција не сме бити замена за стручност, моралност, компетенцију и знање. Очекујемо да се огласи и стручна јавност Чачка, да најбољи устану у одбрану права на другачију и слободну мисао. Не смемо више ћутати. Морамо преузети одговорност без које нема демократског  напретка. За почетак, тражимо да власт призна грађанима да је Чачак пред привредним колапсом и да је неопходан велики економски заокрет.

Не прихватамо изговор да је тешко, да нема новца, јер никада нису били идеални услови. Имамо одговорност према следећим генерацијама да сачувамо град и људе у њему  како бисмо неговали младост и осмех на лицима Чачана.

Демократска странка ангажује све своје ресурсе и тражи од осталих странака да се постигне консензус око најважнијих ствари, на првом месту отварања нових радних места и смањења стопе незапослености. Подсећамо остале политичке субјекте да су најпре рођени као Чачани, а да су много касније постали чланови партија.

Опширније

Да ли је радно време угоститељских објеката највећи проблем Чачка?

Демократска странка у Чачку упозорава да је недавним  доношењем Одлуке градских власти о скраћењу радног времена угоститељских објеката нанета велика штета од културолошког аспекта, до тога  да је озбиљно угрожено пословање више стотина регистрованих фирми. Питамо градску власт да ли је могуће да власници објеката који су обухваћени овом одлуком нису добили писано решење и упутства од надлежног органа како би знали има ли потребе да, као сада, превентивно,  затварају локале пре поноћи, а све на основу гласина и непроверених информација о казнама. Подсећамо да се  поменута Одлука доноси у јулу месецу, без претходне најаве, са директним утицајем на пословне планове угоститеља који су одлуке о свом пословању доносили на почетку календарске године, не очекујући овакво решење градске власти. Желимо да се власт уразуми и повуче ову одлуку, за чију последицу ће Чачак имати несагледиву штету. Поред културолошке катастрофе, где ће ноћни живот бити сведен на казина и улично опијање, у року од неколико месеци биће затворено на десетине кафића, ресторана и осталих угоститељских објеката, што ће повећати незапосленост у граду за најмање хиљаду суграђана. Да ли је радно време угоститељских објеката највећи проблем Чачка?

Демократска странка је једина у градском парламенту била против овакве одлуке, што нас обавезује да истрајемо у борби за њено укидање. Владајућа коалиција на овом примеру показује сву бахатост и безобзирност према Чачанима, на првом месту младим људима, не консултујући Канцеларију за младе, тако да њихов  револт апсолутно подржавамо. Да ли је то одговор младим људима на све већу незапосленост у граду, недостатак културних догађаја, недостатак позоришта и биоскопа, затвореног базена?. Да ли је то одговор онима који немају средства да студирају, који не могу да оду на море? Ми ћемо, у складу са бројем одборника у Скупштини града, инстистирати да се у најкраћем могућем року промени ово решење о радном времену како бисмо на савремен  начин, уважавајући реалну ситуацију,  решили овај проблем. Суштина је да се дефинишу решење и модел који је прихватљив већини савремених градова и да се анализом дође до локација на којима је неприхватљиво пуштање гласне музике после поноћи. Нека ово не буде само још један разлог зашто млади одлазе из Чачка.

                                                                 

                                                                                     Градски одбор Демократске странке у Чачку

Опширније

Адреса одбора

Демократа

...није тврдоглав. Пажљиво слуша аргументе и признаје грешке ако их почини.