Вести

Реорганизација ГрО ДС Чачак

После избора за нови Градски одбор ДС у Чачку и конституисања новог руководства чачанских демократа, како објашњава Иван Старчевић председник Извршног одбора ГО ДС, на ред је дошла реорганизација Месних одбора, ревизија чланства и формирање ресорних одбора. Превасходни циљ ових активности, које би како је планирано требале да буду реализоване до краја лета је, како истичу у чачанском огранку ДС, је настојања да се поврати пољуљано поверење Чачана у ову странку.

У оквиру реорганизације и рада на подизању рејтинга ДС на локалу, чачанске демократе ће користити искуства београдских и војвођанских одбора где ДС још увек ужива велику подршку грађана. Као један од начина да ДС поврати позицију какву је некада имала на локалној политичкој сцени, Старчевић наглашава ресорне одборе и директан контакт са чланством и грађанима.

- Кроз директан контакт са грађанима које позивамо да се укључе у рад наших ресорних одбора, без обзира да ли су или нису чланови ДС, дефинисаћемо проблеме са којима се суочавају Чачак и Чачани и афирмисати пројекте од општег интереса који би требали да подспеше развој нашег града. У оквиру ове активности очекујемо да нам помогну искуства одбора из градова где ДС још увек ужива велико поверење грађана. Приликом формирања ресорних одбора наш циљ је био да на њихово чело именујемо људе од личног и професионалног интегритета, способне да понуде нове идеје и решења. На чело Одбора за економију, финансије и запошљавање именовали смо Драгана Вучетића, дипломираног економисту. Ресор инфраструктуре и енергетике поверили смо Драгану Брајовићу, магистру електротехничких наука. Пољопривредом и животном средином ће се бавити Весна Маринковић, магистар биотехничких наука. На челу Одбора за образовање, науку и  технолошки развој биће Данијела Милошевић, доктор електротехничких наука. Ресор здравља и социјалне политике водиће Горан Милеуснић, максиофацијални хирург. За културу и информисање задужен је Данијел Микић, дипломирани историчар уметности. Ресор правде поверили смо Ђорђу Ђуровићу, дипломираном правнику, док ће се омладином и спортом бавити Борис Кићановић, професор физичког васпитања - најављује Иван Старчевић.

Нови, млади и некомпромитовани људи спремни да сопствено професионално искуство и лични интегритет ставе у службу општих интереса представљаће, како истичу у чачанском одбору ДС окосницу нове локалне власти спремне да се ухвати у коштац са проблемима, а не да од њих бежи.

- Наш циљ на будућим изборима није да пред грађане изађемо са људима који ће се скривати иза имена лидера странке, како је то овде уобичајено, већ са људима спремним да решавају проблеме и храбрим да преузму одговорност. Сведоци смо да се актуелна локална власт уместо да грађанима одговори на питања због чега ниједан од проблема који су истицани у предизборној кампањи није решен, бави рејтингом ДС и манипулацијама које се односе на Драгана Ђиласа председника наше странке, што илуструје њихову неспособност и неспремност да прихвати одговорност за своје неуспехе који су у потпуности егзактни - објашњава Иван Старчевић, председник ИО ГО ДС у Чачку.

Опширније

Конференција за штампу ГрО ДС Чачак 17.07.2013.

 

Градски одбор ДС Чачак: Изостанак инвестиција и нових радних места и повећање намета обележили су годину дана рада локалне власти у Чачку 

Обећаване реформе и промене, посебно када је реч о инвестицијама и смањењу незапослености током првих годину дана рада локалне власти у Чачку, како оцењује Градски одбор ДС, свеле су се на текуће послове док крајње забрињавајућа ситуација прети да некада перспективни град потисне на економске и привредне маргине Србије. Како је на конференцији за новинаре нагласио Драган Брајовић, председник чачанских демократа, инвестициона улагања у граду су се свела на пројекте који не могу донети економски напредак и нова радна места. Да ствар буде гора ови пројекти се углавном реализују се уз помоћ кредитних линија, чиме се наставља стара пракса задуживања.

Током претходних годину дана рад локалне власти базирао се углавном на текуће послове. Оно што недостаје Чачку су инвестиције, нарочито оне иностране које би поспешиле запошљавање у тренутку када незапосленост премашује 30 процената и прети да буде увећана, будући да стасавају нове генерације. Другим речима градска власт се у претходних годину дана базирала на реализацију инвестиција  које не доносе вредност, али повећавају задужење. Тако нешто се догодило и са изградњом Градског стадиона, чија вредност ће очигледно премашити планираних 260 милиона динара, односно 130 колико је обавеза града, због чега је ових дана донета одлука о новом кредитном задужењу. Све то указује да се локална власт бави гашењем периферних пожара док стихија вреба иза наших леђа - упозорава Брајовић.

Како оцењују у ГрО ДС, уместо да све своје напоре локална власт усмери ка привлачењу потенцијалних инвеститора и раду на стварању што повољнијег амбијента повећавају се намети, као што је драстично повећање пореза на имовину, који отежавају ионако тешку материјалну ситуацију са којом се суочава већина Чачана. Овакву тврдњу чачанских демократа Драган Брајовић поткрепљује чињеницом да је локална власт, упркос могућности да висину пореза на имовину прилагоди економској ситуацији, то није учинила.

-  После повећања цена комуналних услуга локална власт је ових дана „обрадовала“ Чачане са пореским задужењима која су драстично већа од оних прошлогодишњих, што је директна последица одлуке да се примени пуна стопа приликом обрачуна пореза на имовину. Истовремено уз пореска решења грађани су добили и решења о наплати еколошке таксе, што све заједно представља поприличан удар на кућне буџета Чачана. Да ствар буде гора, а на шта је ДС већ указивала, средства прикупљена на основу еколошке таксе до сада су трошена ненаменски. Уместо да буду усмерена у решавање горућих еколошких проблема, као што је постројење за пречишћавање отпадних вода, што је један од предуслова да наш град постане европски у правом смислу те речи, она су трошена на замену столарије у појединим установама. Немамо ништа против таквих инвестиција, али упозоравамо и власт и јавност Чачка да оне нису предвиђене и обухваћене фондом за екологију.

Судећи на основу броја седница рад Градског парламента, како наводи Драган Андрић, заменик председника ГрО ДС, може се оценити као активан, али га и даље карактерише селективни однос председника скупштине Вељка Неговановића  према одборницима опозиције. Истовремено, како објашњава Андрић, преобимни дневни ред утицао је на дводневно, па чак и тродневно трајање седница, а што је владајућа већина стављала на терет опозицији.

- Све оне предлоге који су били у интересу грађана одборници ДС су подржали, али морам напоменути да је ту било и исхитрених одлука које су се косиле са општим интересом, које је владајућа већина усвајала упркос нашим упозорењима. Такву одлуку представља и недавно усвојено, уместо да буде повучено из процедуре и усаглашено, радно време угоститељских објеката. Наиме, раније када је донета слична одлука показало се да се она селективно применује, односно да локални инспекцијски органи нису били у стању да је адекватно спроведу, на шта смо узалудно упозоравали. Када се свему дода чињеница да приликом креирања једне овакве одлуке нису консултовани ни Канцеларија за младе ни представници угоститеља, онда је јасно да се ради о исхитреном предлогу. Наш утисак је да је председник Градске скупштине Вељко Неговановић, коме је ово други мандат, мало погубио конце што се огледа у неуједначеном критеријуму према свим одборницима - оцењује Драган Андрић.

Када је реч о Одлуци о радном времену угоститељских објеката, сличан став има и председник Демократске омладине ГрО ДС Немања Јоксић, који упозорава да ће оваква одлука узроковати да млади из Чачка ноћу одлазе у околне градове, што може узроковати читав низ негативних последица.

Услов за побољшање свеопште ситуације у граду чачaнске демократе виде у консензусу свих политичких партија, упозоравајући да општи интерес, као што је на пример оснивање универзитета, није и не може представљати монопол једне партије или политичке групације.

- Крајње је време да се око најбитнијих питања за град и грађане постигне консензус на локалној политичкој сцени - закључује Драган Брајовић, председник ГрО ДС у Чачку.

                                                                              

Опширније

Конференција за штампу новог ГрО ДС Чачак, јун 2013

Novi predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Dragan Brajović, sa svojim najbližim saradnicima, održao je  prvu konferenciju za novinare na kojoj je predstavio dalji plan rada stranke u Čačku. Brajović je kao osnovne ciljeve DS-a u narednom periodu naveo ulazak u vlast kako bi se zaustavio dalji sunovrat grada, osnaživanje stranke i dovođenje novih ljudi.  Prema njegovim rečima, izbori u Gradskom odboru su pokazali da je DS velika stranka, bez obzira na sve slabosti koje sada ima i krizu kroz koju prolazi.

Na izborima koji su protekli u fer i demokratskoj atmosferi učestvovalo je oko 700 članova. Potvrdilo se da su najveći kvalitet DS-a ljudi, pa tako u radu Gradskog odbora  učestvuju advokati, privrednici, poljoprivrednici, univerzitetski profesori, studenti...što garantuje da će DS nastaviti da živi aktivno u ovom gradu i da će se boriti za neku bolju budućnost grada i svih nas koji živimo u njemu. Aktivno učestvujemo u ideji otvaranja Univerziteta u Čačku, što je bila naša ključna odrednica na prethodnim izborima i to je istorijska šansa za naš grad - rekao je Brajović, i dodao da će u resorne odbore stranke ući kvalitetni ljudi koji su dokazani u svojim poslovima i koji će aktivno učestvovati u radu odborničke grupe. Njihov zadatak biće da pripreme predloge projekata koje će DS pokušati da plasira kroz rad u Gradskom parlamentu. Cilj narednih aktivnosti DS-a je da uđemo u vlast u Čačku. Ne da bi nas neko zvao i da bi se dičili time što smo u vlasti, već da kroz aktivno učešće pokušamo da aktivno učestvujemo na kreiranje stvarnosti i budućnosti ovog grada. Pokazalo se da kada je DS izašla iz vlasti 2007. godine, od tada nemamo neki boljitak. Cenimo da su stranke imale dobre namere ali te dobre namere nisu donele rezultat. Ovaj sastav Gradskog odbora je spreman da otvori neka bolna pitanja - poručio je Brajović.

Potpredsednik i zamenik predsednika Gradskog odbora DS-a, Dragan Andrić, podsetio je na dosadašnji rad odborničke grupe koja je predložila dve odluke koje su podržane u Skupštini grada. Jedna od njih je i inicijativa za formiranje Anketnog odbora koji ispituje poslovanje Turističke organizacije Čačak, gde je izneto niz pritužbi na način rada  bivšeg direktora.Takođe, kao šef odborničke grupe dali smo predlog u Skupštini grada da se usvoji zaključak koji je upućen Ministarstvu prosvete i predsedniku Vlade gde smo predložili kako da se reši mogući nastanak tehnoloških viškova u prosveti jer ove godine imamo znatno manji broj učenika koji upisuje srednje škole. Taj naš predlog je usvojen, kaže Andrić.

Predsednik Izvršnog odbora DS-a Ivan Starčević, rekao je da je iza podrške Draganu Brajoviću stao veliki broj mladih u stranci. Kako je rekao Starčević, DS više neće voditi kampanju samo 30 dana pred izbore već da će se nalaziti u stalnoj kampanji. Iza kanditature profesora Brajovića stao je veliki broj mladih ljudi koji imaju jako loše mišljenje o uslovima života u našem gradu, koji ne mogu da se pomire sa činjenicom da je Čačak danas na nivou palanke. Sve nas je opredelila ideja i vizija da to stanje i promenimo. Ne hvalimo se brojem članova ali tvrdimo da je DS jedini resurs organizacijama koje su ovaj grad dovele do ekonomskog sloma. U narednom periodu radićemo više sa članstvom više i na poboljšanju komunikcije sa biračima. DS više neće raditi kampanju pred izbore, DS je od danas u stalnoj kampanji, rekao je Starčević.

Kako je danas rečeno na konferenciji za novinare, u cilju što većeg otvaranja prema građanima i članstvu rukovodstvo DS-a i odbornici dežuraće u prostorijama svakog ponedeljka od 18 do 20 časova.

Опширније

Борис Тадић честитао Николићу, захвалио се грађанима на подршци и поручио им да подрже европске интеграције

Борис Тадић честитао Николићу, захвалио се грађанима на подршци и поручио им да подрже европске интеграције

Председник Демократске странке Борис Тадић (Фото сервис ДС)Београд, 20. маја 2012. 

Кандидат за председника Србије и председник Демократске странке Борис Тадић честитао је новом председнику Србије Томиславу Николићу. 

"Данас је грађанство Србије одлучило да Томислав Николић буде нови председник Србије. То је била фер победа и желим му најбољу срећу у обављању ове тешке дужности", казао је Тадић обраћајући се новинарима у изборном штабу ДС. 

Он је рекао да се чуо са Николићем и да му је честитао на изборној победи. 

Када је реч о новој влади Србије, он је рекао да је сутра нови дан, и да ће се тада одлучивати о новој влади, али је нагласио да он "сигурно неће бити нови премијер" и да, ако буде кохабитације, он неће у томе учествовати. 

Борис Тадић је напоменуо да о евентуалној кохабитацији не одлучује само ДС, пошто владу треба да формира више странака. 

"Добијам информације да су странке привржене наставку коалиције, ако тако буде биће кохабитације, а ја нећу учествовати у томе јер ми је прошла кохабитација била доста за цео живот", подвукао је он. 

Тадић је најавио да ће о исходу избора разговарати са страначким руководством, и да не бежи од преузимања одговорности. 

Борис Тадић је истакао да је време иза нас било тешко и да се протеклих година Србија суочавала са великим проблемима, те да је било тешко објаснити све тешкоће у условима који су потпуно изванредни у економском смислу. 

"Било је логично да највећи део одговорности иде према председнику", додао је он. 

Председник Демократске странке Борис Тадић (Фото сервис ДС)Тадић је указао да је тешко замислити на европском континенту да је неко ко је вршио власт добио већинску подршку, имајући у виду кризу. 

Он је критиковао низак ниво расуђивања политике од стручне јавности, апелујући уједно да се подигне ниво разумевања политике. 

Грађанима је Тадић упутио поруку да подрже европске интеграције, захваливши им се за разумевање за политику коју је водио као председник. 

Он је истакао да би било добро, ма шта се дешавако у ЕУ, да Србија настави путем у Унију, јер је она заједница где ће се живети боље у наредном периоду. 

Србија треба да пронађе све што је корисно за њу у Европској унији, нагласио је Борис Тадић. 

Борис Тадић се захвалио грађанима који су учествовали на изборима, додајући да је већом излазношћу могла да се докаже демократичност земље. 

Избори су, према његовим речима, протекли у мирној атмосфери, а према Тадићу ни у првом кругу није било крађе избора. 

Није добро да каљамо углед земље који смо једва подигли на ниво претходних година, додао је он. 

Тадић је рекао да не сматра да је била погрешна одлука о скраћењу мандата, додајући да је она била везана за економију Србије, и да је било потребно доносити тешке одлуке. 

"Србија мора водити рачуна да не дође до превелике потрошње, како не бисмо ушли у спиралу политичких, економских и финансијских збивања. Био би то други пут у 20 година да доживимо крах и слом", рекао је он. 

Председник Демократске странке Борис Тадић (Фото сервис ДС)"Скратио сам мандат са намером да отпочнемо нови период, после добијања статуса кандидата, са новом финансијском политиком", објаснио је Тадић. 

Он је даље изразио уверење да ће за годину дана уследити бољи дани, боље економско време, и да је важно да се у наредном периоду наша држава понаша дисциплиновано, али истовремено одрже инвестиције у инфраструктуру, науку и образовање. 

Одговарајући на питања новинара, Тадић је рекао да би било лоше по Србију ако би СПС променио став и ушао у коалицију са СНС, као и да би било лоше ако бисмо имали кохабитацију која не функционише. 

"Србија би у тешком тренутку била спречена да убрза развој који нам је потребан", указао је Борис Тадић. 

Са колегама у свету се, како је истакао, није чуо, и додао да је на овим изборима међународна заједница била јасно неутрална. 

"Искрено бих волео да Николић има много виши ниво разумевања за све што ће га чекати у наредном периоду. Волео бих да буде тако и са интелектуалном јавности која често није разумела шта се дешава. Морамо да изграђујемо демократске капацитете нашег друштва", поручио је он. 

Према Тадићевим речима, била би трагична грешка вратити Србију у деведесете, као и промена стратешке оријентације државе. 

(Извор: Танјуг)
Опширније

Резултати локалних избора 2012

Поштоване Чачанке, поштовани Чачани,

захваљујемо се свима који су подржали нашег кандидата за председника Бориса Тадића, парламентарну и локалну листу "Избор за бољи живот - Борис Тадић".

Резултате локалних избора можете наћи на 
http://www.scribd.com/doc/92954886/Rezultati-Lokalnih-Izbora-2012-Cacak-Po-BM

 

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...оптимиста. Верује да за сваки проблем постоји решење, само ако се приступи на прави начин и уз добар план.