Вести

Чачак – град на Морави - 16.04.2012.

 

Милан Глишовић, кандидат за одборника листе “ Избор за бољи живот – Борис Тадић “:

"Данас смо се овде окупили да би представили једну од кључних тачака нашег предизборног програма, а то је пројекат Чачак – град на Морави.

Због чега смо се одлучили да кандидујемо овај пројекат пред наше суграђане?

Прво -то је чињеница да желимо да се у развоју нашег града ослонимо на ресурсе које имамо, а који нису искоришћени. Морава сигурно представља један од потенцијала за развој нашег града и може се рећи да овај пројекат нуди „повратак на реку“.

Друго -разлог је што смо увидели потребу да наси суграђани добију једно атрактивно место на коме ће моћи да проводе слободно време и рекреирају се. Колико су потребне овакве ствари најбоље се видело на примеру уређења градског парка, који је тренутно најпосећенији део града.

Пројекат подразумева:

-уређење леве и десне обале обале Западне Мораве од бране крај стадиона Борца, па навише ка Парменцу;
-уређење водотока око острва на реци;
-чишћење корита реке;
-изградња осветљених пешачких и бициклистичких стаза;
-озелењавање наведеног простора ради добијања нових „плућа“ града и еколошки чисте средине;
-изградња и опремање пешчане плаже;
-опремање комплетном комуналном инфраструктуром простора који ће бити предмет издавања, а где ће бити понуђени различити комерцијални садржаји првенствено из сектора услуга и туризма.

Позитивни ефекти овог пројекта за читаву заједницу:

-упошљавање грађевинске оперативе;
-отварање нових радних места кроз одржавање читавог комплекса;
-отварање нових радних места кроз развој услужне и туристичке делатности;
-повећање прихода локалне самоуправе по основу прихода од закупнина;
-добијање атрактивног простора кроз оригинална решења пејзажне архитектуре;
-добијање еколошки чисте средине;
-промовисање здравог живота и афирмацију спортског центра „Младост“;
-физички спој са Овчарско-Кабларском клисуром.

Наглашавамо да ће пројекат бити спроведен у више фаза које ће бити временски орочене.

Свих пет кључних тачака предизборног програма је пажљиво одабрано, па и ова. Мислимо да представљају оно сто је у овом тренутку најбитније за грађане. За ове пројекте тражимо подршку грађана и обећавамо да ћемо их реализовати. Годишњи буџет овога града износи око 27 мил. еура и сигурно ћемо ово финансирати из буџета, а не из нових кредитних задужења.

Морава вековима тече мирна и питома и само понекад покаже сву своју ћудљивост и снагу. Ови људи испред вас уверен сам имају знање, енергију и снагу да се суоче са ћудљивим временима у којим живимо. Ми знамо да нас град заслужује боље, имамо и јасан план како да дођемо до тог бољег. Време је да и наши суграђани покажу снагу, снагу одлука и одлуче да Чачак заслужује боље."

 

Опширније

Милићевци и Г. Горевница - 12. април 2012.

 

U оквиру предизборне кампање за опште изборе 6.маја 2012 године, листа „Избор за бољи живот-Борис Тадић” је наставила промоцију свог предизборног програма и кандидата са одборнике посетом Милићевцима. Кандидат са листе под редним бројем 1 на предстојећим локалним изборима за одборнике у скупштини града Чачка испред овог месног одбора је Милисав Савић.

Медијима се обратио у име месне заједнице Милићевци Недељковић Стојан речима “ да је у претходном периоду извршена реконструкција нисконапонске мреже  90%, али је остало још да се заврши у потпуности реконструкција нисконапонске мреже и трафо станице. У протеклом периоду урађен је атарски пут у Милићевцима у дужини од 4 км и 850 метара, пут је насут, урађени су пропусти, ископани канали. У наредном периоду приоритет је мост на Каљавцу, који је дотрајао и представља опасност за саобраћај. Што се тиче пољопривреде, треба повећати аграрни буџет града како би се значајније унапредила пољопривредна производња. Зато ја позивам своје мештане да обавезно изађу на наредне изборе 6. маја и да гласају за листу „Избор за бољи живот-Борис Тадић”

 

U оквиру предизборне кампање за опште изборе 6.маја 2012 године, листа „Избор за бољи живот-Борис Тадић” је наставила промоцију свог предизборног програма и кандидата са одборнике посетом Горњој Горевници. Кандидат са листе под редним бројем 1 на предстојећим локалним изборима за одборнике у скупштини града Чачка испред овог месног одбора је Иван Глишовић.

Медијима се најпре обратио председник месног одбора Горња Горевница Милошевић Раде ставом да “ у Горњој Горевници има пуно проблема, пре свега у области инфраструктуре и електромреже и водоснабдевања јер село располаже са пет изворишта воде. У претходном периоду највише је учињено захваљујући Електродистрибуцији Чачак, јер је постављено 90% бетонских стубова и нисконапонске мреже. Од 2009 године извршена је реконструкција мреже на изводима Ћуковац, Горњи дом и Дубље. У 2010 години извршена је реконструкција нисконапонска мрежа у дужини километар и осамсто метара, а у 2011 год и нисконапонска мрежа у Пантовићима, у дужини од 2440 метара. Током 2012 године реконструисане су и нисконапонске мреже Парлог и Добретићи. У наредном периоду приоритет је извод Школа у правцу реке и укупан предвиђени изноз за инвестиције је око 580.000, 00 динара. Са друге стране, постоје проблеми у путној инфраструктури па је у претходне четири године асфалтирано само један километар пута, што је јако мало.  Нема координације са локалним властима па и данас житељи Г.Горевнице до својих кућа не долазе асфалтом,  иако је село само на 12км од центра града.  Посебан проблем је водоснабдевање иако имамо 5 изворишта воде, јер је вода неисправна за пиће. Зато је највећи приоритет да у наредном периоду решимо овај проблем. “

Затим се медијима обратио и кандидат за одборника са листе “Избор за бољи живот-Борис Тадић” из Горње Горевнице Иван Глишић  речима “ да Г.Горевница има сличне проблеме као већина села али да је основни разлог томе чињеница да у претходном периоду Савет Месне Заједнице Г.Горевница није имао никакву сарадњу са локалном влашћу. Зато у претходном периоду готово ништа није урађено у селу, иако село има огромне потенцијале.  То су пре свега млади људи који су остали у селу, зато је и наш приоритет да се створе много бољи услови за живот и рад. Неопходно је повећати буџет  града за пољопривреду и да улагања буду равномерно распоређена по селима. Убеђени смо да коалиција коју предводи Демократска странка на локалним изборима има квалитетне људе који могу да значајно унапреде живот и рад на селу.”

Опширније

Изборна листа „Избор за бољи живот-Борис Тадић”, 10.4 2012 godina, Avenija lipa

U оквиру предизборне кампање за опште изборе 6.маја 2012 године, листа „Избор за бољи живот-Борис Тадић” је наставила промоцију свог предизборног програма и кандидата са одборнике посетом Авенији липа одн месним одборима Парк 1,2,3,4. Кандидати листе под редним бројем 1 на предстојећим локалним изборима за одборнике у скупштини града Чачка испред ових месних одбора су Томислав Ерић, Гордана Мајсторовић, Никола Ивановић и Андјелка Маринковић.

Медијима се најпре обратио Томислав Ерић који је навео да се “ инфрастуктура овог насеља мора довести у много боље стање, попут примера кишне канализације у Парку 1 у Стјеничкој улици, затим да се замене азбестне цеви у улици 8.марта као што је то учињено у другим деловима града. Наша је обавеза директна комуникација са грађанима, па ћу ако будемо у позицији да одлучујем, иницијативе грађана подржавати како би се овакви проблеми брзо решавали. “

Затим се медијима обратио Никола Ивановић који је говорио о статусу младих у нашем граду наводећи “ да се са младима мора радити квалитетније и боље него што је то пример досада. Неопходно је коначно оснивање Канцеларије за младе у Чачку, затим Омладински културни центар у којима ће се кроз радионице промовисати вредности вршњачке едукације, европских вредности...Неопходно је повећати ученичке и студентске стипендије, јер је тужна и срамотна чињеница да је наш град за најталентованије издвајао тек 400-ти део буџета, такође и програме (само) запошљавања младих, да нам се више не би догадјало да 1500 младих сваке године одјављује боравак у нашем граду. Морамо мотивисати младе да учествују у политичком процесу,  не нужно кроз чланство у политичким партијама, зато ћемо отворити Омладински парламент, у коме ће заинтересовани појединци, невладине организације, политички подмлаци, ученици ђачких парламената и студентских организација коначно имати прилику да искажу своје ставове на основу којих ће се водити омладинска политика у нашем граду.

Опширније

Посета Прислоници, Коњевићима и Прељинској Балузи

У оквиру предизборне кампање за  локалне  изборе 6.маја 2012 године, листа „Избор за бољи живот – Борис Тадић“ је наставила са промоцијом кандидата за одборнике Скупштине града Чачка посетом Прислоници, Коњевићима и Прељинској Балузи. Уједно представљен је и програм листе “  Избор за бољи живот – Борис Тадић “, sa posebnim akcentom na poljoprivredu kao najveћу развојну шансу Чачка.

Кандидат листе под редним бројем 1 на локалним изборима из Прислонице  професор Др. Томислав Милошевић навео је да “ од месне заједнице грађани овог села могу да остваре неке бенефите али месна заједница нема сопствена буџетска давања, нема ни сопствене изворе. Београд је далеко, оно што ми можемо, а да би успели у унапређењу пољопривредне производње и задржали младе у селу, покушаћемо да свим расположивим средствима да преуредимо буџет града Чачка. Намера је да редефинишемо буџет нашег града, најпре у циљу решавања инфраструктурних проблема сеоских средина, а онда и унапређење пољопривредне производње јер пољопривредник није у стање тај проблем сам да реш, без обзира да ли радио превише или премало, ту му мора неко неминовно помоћи. Тај неко је буџет града Чачка, стратешки усмерен на пољопривреду јер се модерна пољопривредна производња не може остварити без додатних средстава. Ако нам грађани укажу поверење, гарантујем да имамо капацитете да направимо озбиљан искорак у односу на претходну локалну власт у области пољопривреде., унапређења живота у селу и унапређења пољопривредне производње.

Кандидат листе “ Избор за бољи живот – Борис Тадић “ iz Preljinske Baluge Aleksandar Roljeviћ  је нагласио  “да као пољопривредни произвођач жели да помогне свим пољопривредницима у чачанском крају. Основни услов је удруживање пољопривредних произвођача ради што бољег положаја на тржишту, као и да би били у позицији да домаћем и страном тржишту током целе године пружимо и квалитет и квантитет. Највећи проблем су уситњене парцеле, застарела механизација, недостатак објеката за складиштење, производња робе одређенеог квалитета...Зато је основни задатак буџетска подршка града пољопривредницима којима ће се материјализовати одличан географски положај пољопривредника чачанског краја“.

Кандидат листе “ Избор за бољи живот – Борис Тадић “ из Коњевића Љубан Филиповић је говорио о “проблемима месне заједнице Коњевићи,  као приградског насеља, пре свега у области инфраструктуре јер су Коњевићи једино приградско насеље које нема месну канцеларију, амбуланту и пошту. Посебан су проблем и путеви, грађени махом 80-тих година који су у очајном положају. Такође, радовима у улици Ђорђа Томашевића уништени су попречни путеви. Проблем је и канализација у Коњевића пољу. Кад видите који су проблеми нерешиви за досадашњу локалну власт, јасно вам је да иоле озбиљнији пројекти и инвестиције нису на дневном реду претходне власти у граду Чачку“.

Опширније

Борис Тадић у Чачку, субота 7. април 2012.

Kандидат за председника Србије Борис Тадић данас је у Чачку, на градском шеталишту, разговарао са грађанима и привредницима нашег  града. Он је саслушао њихове проблеме и жеље, па изнео своје планове после избора. Тадић је посветио велику пажњу грађанима, о чему сведочи податак да је у разговору са њима провео више од једног сата, па су наши суграђани имали лепу прилику да у директној комуникацији са председником изнесу своје мишљење о економији у Чачку. Највећи број суграђана је говорио о лошој економској ситуацији у Чачку, да се не отварају нова радна места нити да има нових инвестиција, да млади масовно одлазе из града, да је град далеко иза свих градова и општина у Србији...

Након разговора са грађанима, Борис Тадић је посетио предузеће "Десерт Зорица", чија је власница објаснила  да 22 године ради у производњи колача и торти, те да је раније у друштвеном предузећу била запослена 17 година. Најпре је, како је навела, започела производњу у породичним просторијама, а потом је развила посао до те мере да је морала да запосли људи, и тиме обезбеди просторије за своју производњу. Селаковићева, чија фирма извози производе у Естонију и Италију, рекла је и да је битно да се малим предузећима омогуће повољни кредити, односно са дужим роковима, јер краткорочни кредити, са великим каматама, не дозвољавају улагање у производњу.

Председница Удружења предузетница из Чачка Марушка Топаловић оценила је да су "снага и енергија успешних жена из унутрашњости оно што треба да покрене нашу земљу".  "Треба да дамо деци да наставе нашим путем, да не оду у иностранство. Свуда у свету фирме су јаче тиме што су породичне и генерацијске", указала је она, додајући да женска радна снага може много тога променити у привреди.

Тадић зато сматра да грађани треба да преузму ризик и отворе предузећа која могу да постану мотор економије, као што је то у неким другим земљама.  Он је рекао да је могуће да људи у једном тешком тренутку на себе преузму ризик, да могу да направе предузеће које потом може потом годинама да функционише, као у Италији где такве фирме постоје по стотину година и мотор су италијанске економије.  "Жене заслужују свако поштовање државе, јер сте на себе преузели ризике одржавања ваших породица и запошљавање многих људи. Добро је што имате удружење, јер браните интересе наших грађанки које су угрожене у условима кризе", истакао је Тадић. Он је навео да је порука у овом случају јасна - да нико не може да очекује да ће држава да му решава све проблеме.  "Али држава може да помогне да предузећа стану на ноге, продуже рокове за кредите. Каратак рок стално исцрпљује предузећа, уместо да им даје ваздуха да се обнови постројење и запосли већи број људи", навео је Тадић. Он је најавио да ће развојна банка, која ће ускоро бити формирана, бити "права адреса којој се треба обратити за кредите за производњу која је оптимизована и отвара нова тржишта".

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...поуздан. Кад обећа, он испуни. А у сваком случају, увек се јави и објасни шта се десило.