Вести

Председник Борис Тадић у суботу у Пожеги и Чачку

Субота, 7. април 2012. — Чачак, Пожега 

Избор за бољи живот — Борис Тадић!

Кандидат за председника Србије и лидер Демократске странкеБорис Тадић боравиће у суботу, 7. априла 2012. у посети Пожеги и Чачку. 

Борис Тадић ће у Пожеги присуствовати отварању градског трга и разговарати са грађанима. 

Борис Тадић ће, потом, у Чачку посетити предузеће "Десерт Зорица". 

На крају посете, Борис Тадић ће прошетати градским шеталиштем у Чачку, где ће разговарати са грађанима. 

"Избор за бољи живот — Борис Тадић"

Опширније

Конференција за новинаре – 03.04.2012.

Листа под редним бројем 1 за локалне изборе “ Избор за бољи живот – Борис Тадић “ коју чине Демократска странка, Социјалдемократска партија, Странка зелених и Покрет грађана за Чачак, наставила је са промоцијом свог предизборног програма и кандидата за одборнике у скупштини града. Конференција  је одржана на Љубић кеју, на бедему Мораве, на коме су представљени кандидати из овог дела насеља Чачка : Марина Тиловић, Тамара Јовановић, Славољуб Бошковић и Иван Старчевић.

Најпре се медијима обратио Славољуб Бошковић који је говорио о проблему канала који пролази кроз ово велико насеље. Канал за наводњавање је и даље велики еколошки проблем јер директно угрожава здравље грађана у свом окружењу, пре свега због изливања отпадних па и индустриских вода у корито у коме већ дуго нема сталне текуће воде. Да би се овај проблем решио неопходно је натерати све инспекције овог Града да извршавају своје радне обавезе и да по сваку цену спрече еколошке испаде о којима је реч. Чишћење канала за наводњавање предвидјено је пројектом „Систем за наводњавање Чачак" који је у завршној фази израде а реализоваће се од стране Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде у оквиру мере повећања пољопривредних површина које се наводњавају у Републици Србији. Пројектом је предвиђено чишћење канала а затим и реконструкција. На тај начин решиће се еколошки проблем и допринети унапређењу  пољопривредне производње.

Затим се медијима обратила Тамара Јовановић која је навела велики проблем на Љубић кеју – питање амбуланте. У свеобухватном залагању Демократске странке и коалиционих партнера на локалним изборима, Социјалдемократском партијом Србије, Странком Зелених и Групом Грађана за Чачак за побољшање стандарда и квалитета живота наших суграђана, важан део заузима и здравствена заштита.

Велики проблем у овом делу града везан за здравство је амбуланта на Љубић Кеју ка којој гравитирају сви становници Љубића и околних села на левој страни Мораве. Зато се свакодневно обави од 200 до 250 прегледа, овај посао обављају четири стално запослена лекара. Изглед и опремљеност зграде је иста већ 40 година уназад. Оваква каква је сад,  амбуланта не може да одговори својој намени, здравствени радници су максимално оптерећени, стварају се велике гужве и незадовољство пацијената. Велики број прегледа, застарела опрема и зграда битно смањује квалитет здравствене заштите.

Предизборни програм листе под редним бројем 1 “ Избор за бољи живот – Борис Тадић “ у први план ставља питање здравстве заштите и превентиве, тим пре што примарна здравствена заштита ће врло брзо бити у надлежности локалне самоуправе.

Приоритет је реконструкција постојеће амбуланте или подизање нове зграде која треба да има капацитет Дома здравља.

Затим се медијима обратио и Иван Старчевић речима да је кампања за локалне изборе идеалан начин да се детектују сви проблеми на Љубић Кеју, једној од најурбанијих и најбројнијих изборних јединица у Чачку. Кеј је најбољи репер да се утврде резултати локалне власти и њена способност да се решавају реални проблеми грађана овог насеља. Очигледно је да су проблеми које имају грађани кеја непремостиви за локалну самоуправу, тако да су и данас актуелна питања чишћења канала и његове улоге у наводњавању, питање локалне амбуланте, питање аутобуских стајалишта испред стамбених зграда, питање простора за мини пијац, питање паркинг места, питање пијаће воде на спортским теренима ... Ово су егзактни примери спорости и незаинтересованости Града да решава конкретне проблеме својих грађана. На основу ових једноставнијих примера лако је закључити да амбициознији пројекти попут уређења наше стране Мораве, као сјајан ресурс, не долазе ни у питање.

Зато имамо два начина да се понашамо : или ћемо као патолози само констатовати да проблеми постоје и да се они у дужем временском периоду не решавају или ћемо кандидовати програм и људе који су способни да ова питања реше. Статирања са стране на овим изборима не сме да буде, јер ако већ  не можемо одлучивати какво ће време бити сутра можемо одлучивати како ћемо живети наредне четири године. Зато нам је потребна подршка, пре свега младих људи, који су доминантна категорија на Кеју да спроведемо програм који ће обезбедити директну комуникацију грађана са својим представницима и што брже решавања свих проблема.

Ово је локална кампања у којој нема места за високу политику и општа места нити за демагогију. Зато и у разговору са својим пријатељима и комшијама често наглашавам да не смемо дозволити да лошији од нас управљају градом, јер ми други град немамо. Избори су једини начин да се лоше стање у граду заустави, да се решавају конкретни проблеми грађана, да млади буду у епицентру одлучивања а не да буду проблем у овом граду и да масовне одлазе.  Ви одлучујете, не дозволите да други уместо вас то чине. Локални избори су зато раскрсница на којој се налазимо или ћемо и даље стајати са стране и гледати како се сви проблеми у граду решавају асфалтом и шљунком или ћемо ухватити корак за другим градовима и општинама који су до пре пет година били иза нашег Града.

Опширније

Конференција за новинаре – 31.03.2012.

У суботу 31.марта у Миоковцима на угледном породичном имању домаћина Томислава Јелића, Демократска странка Чачак и њени  коалициони партнери, Социјалдемократска партија Србије, Партија Зелених и Група Грађана за Чачак, наставили су да афирмишу свој предизборни програм пред предстојеће локалне изборе 6 маја 2012 године. Централна тема посете узорном породичном газдинству породице Јелић у Миоковцима је била пољопривреда о којој су говорили кандидат за одборника са  листе “ Избор за бољи живот – Борис Тадић “мр Мира Милинковић и домаћин Томислав Јелић.

У свом обраћању Мр Мира Милинковић је истакла конкретне мере и предлоге како би се поспешила и унапредила пољопривредна производња : повећање локалног буџета за пољопривреду три пута, одговорна и развојна аграрна политика, сарадња са републичким институцијама, модернизовање и стандардизовање пољопривредне производње, подстицање формирања малих предузећа и породичних фирми, подршка јавном приватном партнерству и формирање асоцијације пољопривредника, формирање диструбитивног центра за складиштење и пласман робе на инострано тржиште…У исто време подсетила је  да је у протекле четири године на основу подстицаја министарства пољопривреде исплаћено преко 300 милиона динара пољопривредницима чачанског краја. Такође, скоро све значајније инвестиције које су реализоване у пољопривреди биле су субвенционисане од  стране ресорног министарства кроз неки од видова подстицаја. Јасно је да статус кандидата за чланство у ЕУ омогућава коришћење знатно већих средстава за развој пољопривреде.

Домаћин Томсилав Јелић је навео да је живот његове породице везан за пољопривреду, воћарство, и да су биле потребне године рада и искуства да се дође до тога да произвођачи буду и извозници. Са већим улагањима је започето након посете воћарима у Словенији када је уочено колико су они испред српских пољопривредника. Виђени су савремени засади, механизација, хладњаче и опрема на основу чега је донета одлука да се започне са већим улагањима и удруживањем. Велика подршка за инвестиције стигла је од министарства пољопривреде за подизање вишегодишњих засада воћа, система за наводњавање, постављање система противградних мрежа, изградњу хладњача. Посебан значај за све пољопривреднике имају мере субвенционисања набавке горива са 60 динара, повољнија цена минералног ђубрива и остале мере. Јасно је да би било више савремених засада воћа да је неопходно наставити са подршком у развој пољопривредника који желе и могу да буду део јединственог тржишта.

Зато и не сме да буде дилеме, на предстојећим локалним изборима листа под редним бројем 1 “Избор за бољи живот – Борис Тадић ”  нема алтернативу. Квалитетан програм и конкретне мере и предлози у области  пољопривреде али и одговорни људи на листи су најбоља гаранција за то.

Опширније

Конференција за новинаре – 29.03.2012.

У четвртак 29. марта у Градском парку одржана је конференција за штампу и представљање кандидата за одборнике у Скупштини града Чачка листе под редним бројем 1 “ Izbor za bolji живот – Борис Тадић “ na lokalnim izborima, koji ће бити одржани 6.маја 2012 године. У име коалиције окупљене око ГрО Демократске странке Чачак на конференцији су говорили Мр. Драган Брајовић, професор Драган Андрић и Др. Томо Милошевић који су говорили о перспективама и развоју школства као кључном сегменту за развој нашег града.

У обраћању новинарима Мр Брајовић је нагласио да је ДС преко свог ресорног одбора за науку и образовање израдила програм развоја високог образовања у Чачку и повезивање са привредом града. Наш град има све кадровске и просторне капацитете за отварање још једног факултета друштвених наука чиме би се испунили све услови за оснивање универзитета. Приоритети ДС-а су оснивање универзитета у Чачку и академских струковних студија, отварање научних паркова и бизнис инкубатора.  Велика пажња биће посветићена професионалној орјентацији ученика и школа. Сведоци смо да је град Ужице препознао интерес оснивања универзитета и да се успешно бори за остваривање тог циља, док Чачак стагнира у том погледу. Са друге стране наш град има све предности , од дуге традиције високошколских установа, постојање два факултета и високе школе на којима тренутно студира 5.000 студента, постојање Института за воћарство. То ће омогућити останак младих људи у граду као и долазак младих људи из других средина који би овде стицали знања и који би унапредили град. Желимо да створимо модеран град који ће бити понос свих нас који у њему живимо, поручио је Брајовић у обраћању.

Професор у чачанској Гимназији Драган Андрић навео је да је приориотет ДС-а подизање квалитета наставе у средњим и основним школама.  Предуслов за остваривање тог циља је да се обезбеде услови да већина градских школа пређе на једносменски рад, који пружа велике могућности у ваннставним активностима по европским стандардима. Из градског буџета издвојићемо средства за набавку савремених учила, савремених средстава и литературе. Имаћемо члана Градског већа који ће бити задужен само за образовање. Такође, трудићемо се да побољшамо услове рада у предшколским установама и да обезбедимо проширење простора постојећх вртића, рекао је Андрић.

Демократска странка у Чачку ће заједно са својим коалиционим партнерима, Групом Грађана за Чачак, Партијом Зелених и Социјалдемократском партијом Србије, инсистирати на подршци на што већој подршци грађана нашег Града како би се у потпуности реализовао програм који ће значајно побољшати положај младих у Чачку али и битно унапредити школство. Програм „ Чачак град модерних школа “ подразумева : оснивање Државног Универзитета у Чачку, осниванје Државне академије струковних студија, отварање научно технолошког парка и  инкубатора, професионална оријентацију ученика основних и средњих школа, развој Центра за таленте, реновирање постојећих вртића, изградњу новог објекта Основне и Средње Музичке школе. Заједничко за све пројекте је развој привреде града и региона, повезивање са сродним Универзитетима у свету, отварање нових радних места у самом Универзитету, већи новчани прилив у буџет града од студирања, побољшање интелектуалне структуре града и околине, долазак нових инвеститора (постојање интелектуалне базе)...

На крају конференције представљени су и кандидати листе под редним бројем 1 ” Избор за бољи живот – Борис Тадић “ са изборних јединица Градски Бедем 1 и 2 : Др Зоран Романдић, Предраг Икодиновић, Радован Гостиљац, Мр Драган Брајовић и Владимир Маџаревић.

До победе !


Опширније

Конференција за новинаре – 24.03.2012.

Конференција за новинаре – 24.03.2012.

 

Тема: Предаја листе „Избор за бољи живот-Борис Тадић“ под рб. 1 и почетак предизборне кампање за избор одборника за Градску скупштину Чачак.

 

 „Ова зграда иза нас, зграда Чачанске Гимназије представља једну од најсветлијих институција овога града која је у својих 174 године постојања изнедрила неке од најбољих и најпознатијих Чачана. Из ових клупа су у свет отишли да проносе име и славу нашега града: Владислав Петковић Дис, Драгиша Васић, академик Тихомир Анђелић и други чланови САНУ, музичар Бора Ђорђевић... Одлазили, али се и враћали. Поштујемо прошлост, али смо окренути будућности, будућности генерација које излазе из школских клупа, напуштају овај град и не враћају се у њега. Преко 2.000 младих годишње напусти овај град.

         Одборничка листа „Избор за бољи живот-Борис Тадић“ је прва предала своју листу и њен први и основни задатак биће да задржимо наше младе да остају у свом граду и не само то, већ и да доведемо друге младе и паметне људе у нашу средину.

         Како ћемо у томе успети? Успећемо у томе тако што ћемо обезбедити:

-Опоравак привреде овога града и запошљавање наших суграђана;

-Развој и унапређење пољопривредне производње;

Да би то успели морамо извршити комплетну реконструкцију и реформу градске управе.

         Чачак је препознатљив по кружним токовима. Ми смо ти који ће овај Град извести из зачараног круга непотизма, из зачараног круга корупције. Ми смо ти који ће овај град извести из зачараног круга у коме преовладава дух паланке, који ћемо вратити дух Чачана у овај град.

То гарантујемо овим људима који стоје испред Вас. Новим људима који су спремни да раде у корист наших суграђана и да преузму одговорност за свој рад. Ако не будемо ваљали, мењајте нас.

         Овај град, наши млади, наши сељаци, пензионери, сви заслужују  боље. Данас са овог места крећемо у кампању у којој нашим суграђанима желимо да кажемо и покажемо да не само што сви ми заслужујемо боље већ и да знамо како да до тог бољег дођемо."


 

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...поштен. Он у политици није због личне користи. Довољна награда му је што му људи верују и бирају га да их заступа у остваривању заједничких интереса.