Вести

Отворено писмо грађанима Србије !

У борби за нормалну, праведну и демократску Србију Демократска странка никада није била сама. На том путу увек су је подржавали храбри, пристојни, образовани људи који од те борбе, баш као ни Демократска странка, никада нису одустали. 

Препознајући ситуацију у којој се данас налази Србија, схватајући да нико нема право да остане по страни и препознајући у Демократској странци једину снагу да се супротстави атмосфери незнања, страха, недемократичности и некултуре, велики број наших најугледнијих писаца, интелектуалаца, уметника, глумаца, бораца за демократију и спортиста потписао је: 

ОТВОРЕНО ПИСМО ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ  

Драматична криза с којом се суочавају грађани и целокупно друштво чини немогућим да било ко остане по страни. 

Глас за Демократску странку је једини сигуран глас за пристојну и нормалну Србију


Србија је данас земља цензуре и аутоцензуре, сиромаштва и незадовољства, апатије и безнађа, институција које пропадају и несигурности која расте. 

Позивамо вас да се суочимо и супротставимо обманама и лажима: лажним инвестицијама, лажним дипломама, лажним стручњацима, лажним реформама. Да се супротставимо бахатости, непристојности, застрашивању, цензури, незнању. 

У Србији су данас маргинализовани култура и просвета, социјална права, здравство. 

Уместо политичких слобода, које се систематично потискују, пред нашим очима се ствара нови лични и политички култ. 

Уместо јавних расправа и друштвених разговора, Србијом се шири страх у коме згашњава свака нада. Све су дуже колоне младих које планирају своју будућност изван Србије. 

Обнова ауторитарног поретка у Србији одавно је престала да буде политичко питање које се тиче само политичких странака, она је данас основно друштвено и грађанско питање у Србији. 

Забринути за судбину своје земље суочене са тешким изазовима и са неодговорном влашћу, позивамо грађане да својим гласом на предстојећим изборима учествују у одлуци о карактеру наше државе и њеним перспективама. 

Позивамо грађане да на изборима 24. априла гласају за Демократску странку. 

У тој странци препознајемо снагу посвећену вредностима грађанског друштва, људских права и политичке демократије. Глас за Демократску странку је једини сигуран глас за пристојну и нормалну Србију.  

Април 2016. године 

ПОТПИСНИЦИ:

· Ружица Ђинђић 
· Аида Ћоровић 
· Александар Милосављевић 
· Бане Трифуновић 
· Борис Исаковић 
· Борислав Чичовачки 
· Борка Божовић 
· Борка Павићевић 
· Бранислав Гута Грубачки 
· Бранислав Лечић 
· Бранка Прпа 
· Бранко Цвејић 
· Вера Павловић Лончарски 
· Весна Пешић 
· Вида Огњеновић 
· Габор Ленђел 
· Гојко Божовић 
· Гордана Суша 
· Горанка Матић 
· Даница Јововић Продановић 
· Драган Великић 
· Ђорђе Балашевић

· Ђорђе Рандељ 
· Жарко Јокановић 
· Жарко Требјешанин 
· Загорка Голубовић 
· Зоран Ивошевић 
· Зоран Лутовац 
· Ивана Стефановић 
· Исидора Жебељан 
· Кокан Младеновић 
· Мира Бањац 
· Мирјана Митровић 
· Мирјана Карановић 
· Нађа Хигл 
· Неда Арнерић 
· Никола Којо 
· Предраг Ејдус 
· Светислав Басара 
· Светозар Цветковић 
· Славиша Лекић 
· Слободан Качар 
· Тихомир СтанићДемократска странка позива и остале борце за демократију да се прикључе борби за нормалну, праведну и демократску Србију. 

Опширније

Трибина Демократске странке на Љубић кеју !

Демократска странка је у четвртак 14. априла одржала трибину са грађанима Љубић кеја. Тема трибине је било представљање кандидата за одборнике на листи за локалне изборе број 5. – Демократска странка и актуелна проблематика на територији Љубић кеја.

Томислав Кецовић Кандидат на листи Демократске странке са Љубић кеја дипломирани економиста Томислав Кецовић упознао је присутне грађане о проблемима у том делу града и посебно се осврнуо на решења истих за која ће се он залагати као будући одборник у Скупштини града. Истакао је као приоритете од посебног значаја изградњу Здравствене амбуланте и коначно решавање плављења одређених делова Љубић кеја при великим кишама. То су горући проблеми која је власт предвођена Новом Србијом гурала у страну годинама избегавајући њихово решавање.

Tomislav Kecović

Градјани су постављали питања и о актуелној политичкој ситуацији тражећи одговоре о ставу Демократске странке по питању локалних листа пријављених за изборе. Руководсво Градског одбора Демократске странке је још једном потврдило да не верује у искреност сукоба између кандидата за градоначелнике Велимира Илића и Милуна Тодоровића истичући да иза свега стоји помиритељ у лику и делу Александра Вучића. Останак Нове Србије на власти је неприхватљиво решење за град Чачак јер је 20 година власти са веома лошим резултатима довољан разлог да та политичка странка и њен лидер оду у политички заборав.

Такође је истакнуто да је СНС креатор већине малих листа са непознатим људима на тим листама све у циљу да се унесе што већа забуна код грађана и гласови развуку са циљем да се умањи утицај опозиције на коначне резултате.

Опширније

Јефтина демагогија Српске напредне странке

Иван Чвркић, је упозорио да је смо сви сведоци како живе, шта поседују и где и колико путују носиоцивласти у Србији, а да на другој страни њихове плате нису довољне да подмире такав начин живота.

DS-Ivan-Čvrkić

 

– На једној страни носиоци власти у Србији се непрестано демагошки позивају на релативно скромне плате, а на другој страни њихов месечни трошак вишеструко премашује њихове зараде, што је у суштини кључно питање када је реч о успостављању нормалних друштвених односа у земљи. Напросто грађани, прецизније порески обвезници, не да имају право већ морају да знају како и од чега живе они који представљају власт. Без одговора на то питање нема ни говора о демократизацији српског друштва – став је Ивана Чвркића.

Опширније

Демагошка изјава Милуна Тодоровића !

Коментаришући изборне листе и атмосферу која протеклих дана карактерише предизборну кампању за локалне изборе у Чачку, Драган Брајовић, председник Градског одбора ДС је на данашњој конференцији за новинаре оценио да се грађани Чачака суочавају са својеврсном збуњујућом политичком ситуацијом. Чачани ће се 24. априла, како је објаснио Брајовић, наћи у ситуацији да гласају на једној страни за странке попут Нове Србије, које су на власти већ две деценије или странке попут СНС и СПС, које су претходне четири године чиниле владајућу коалицију, а да за то време нису ни покушале да реше нагомилане проблеме са којима се годинама суочавају грађани, док ће се на другој страни наћи листе странака које нити имају локалне одборе нити располажу кадровима који уливају поверење. У тој ситуацији листа ДС је, како истичу чачанске демократе, за све који желе да Чачак после толико година економског и привредног пропадања крене путем напретка једино рационално решење.

Dragan-Brajović

 

– Двадесет година гледамо Нову Србију на власти, а резултати су катастрофални. Све оно што смо очекивали да ће локална власт урадити за наш град није урађено. С друге стране имамо СНС и Милуна Тодоровића, успешног привредника, кандидата СНС за градоначелника. Тодоровић јесте успешан бизнисмен, међутим то не даје слику какав ће он бити градоначелник, разлика између привреде и управе је веома велика. Сведоци смо политичког препуцавања између Велимира Илића и Тодоровића које је ескалирало последњих дана, међутим ДС не верује у истинитост тог сукоба и зато сматрамо да ће после избора доћи до поновног уједињавања СНС и Нове Србије на локалном нивоу. Ми подржавамо нову енергију, међутим гледајући те листе, ми не видимо ко су ти људи, колико су остварени у својим професијама, а у политици нису ни постојали – оценио је Драган Брајовић.

Опширније

Шутановац: Власт неће на ТВ дуел !

Четири године Србија живи у промашеним обећањима, које влада Александра Вучића даје грађанима, а истовремено региони широм земље пропадају, изјавио је функционер Демократске странке (ДС) Драган Шутановац, додајући да су истовремено смањене пензије и плате, а повећани намети и грађани се убеђују да тако мора да буде.

"ДС нуди решење, нуди повећање плата и пензија, повратак субвенција пољопривредницима као што су биле и нуди бољитак као што је био од 2000. до 2012. године", рекао је Шутановац за Глас западне Србије пре почетка предизборне трибине у Чачку.Каже да су потпуно убеђени, да ако грађани 24. априла буду веровали свом фрижидеру, новчанику, пензионом чеку или пореској пријави да ће тог дана гласати против ове власти, а управо за ДС.

"Покушећемо да допремо до сваког бирача до 24. априла. Живимо у времену највеће могуће цензуре, грађани чак у доброј мери и не знају када су избори јер не постоје никакве дебате. Никада се није дешавало да министри, премијер не изађу на ТВ дијалог ни са једним представником опозиције, већ само са новинарима који имају унапред спремљена питања", истакао је Шутановац.

Верује да су грађани свесни да је ово лоша влада, подсетивши да је Србија данас трећа најмизернија економија у Европи и седма најгора економија на свету.

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...пристојан. Никада не вређа друге, без обзира на ситуацију у којој се нађе.