О нашем одбору

Историја ГрО ДС Чачак

Историја ГрО ДС Чачак

Недуго по оснивању Демократске странке у Београду, и у Чачку се окупила група првих чланова и симпатизера и формирала, уз помоћ и подршку члана Главног Одбора др. Владана А. Василијевића, иначе Чачанина пореклом из старе и угледне чачанске породице, и господина Михаила Ристића и формирала Иницијативни одбор. Тај одбор је припремио организацију оснивачке скупштине у Чачку.  Иницијативни одбор је, како је забележио Чачански глас у броју  од 5. априла 1990. године,  позвао грађанство на  јавно окупљање у великој сали Дома културе и на представљање програма Странке и њених циљева.

     Шестог априла, пред препуном салом Дома културе у Чачку су наступили др Драгољуб Мићуновић, др Владета Јанковић, др Војислав Коштуница и др Владан Василијевић.

Било је то прво појављивање страначких првака у Чачку. Тада је странка имала већ преко шест хиљада чланова у Србији. У тридесетак градова су формирани Месни одбори који ће убрзо прерасти у општинске одборе.

У Чачку је 9. јуна одржана прва изборна скупштина. У присуству гостију из Београда, академика Николе Милошевића, др Владана Василијевића и Војислава Коштунице изабран је Месни одбор у коме је поред председника Томислава Радовановића било још 10 чланова. Посебна занимљивост ове скупштине је, како бележи хроничар Чачанског гласа, било присуство 12 најстаријих чланова предратне Демократске странке у Чачку. Адам Василијевић, угледни предратни судија је изабран за почасног председника Одбора у Чачку. Оба ова скупа су била изузетно посећена. Сала Дома Културе је била тесна да прими све заинтересоване грађане.

     Треба забележити да су чланови и симпатизери Демократске странке у Чачку организовали, по предлогу Председника странке Драгољуба Мићуновића петицију за равноправност политичких странака у медијима који су тада били јако затворени за ставове опозиције. То је иначе, био први јавни излазак на улице Чачка и прва јавна акција опозиционих странака у граду. Припадници  Демократске странке из Чачка су такодје учествовали на свим јавним наступима опозиције било у Чачку или у Београду.

     Даљи рад странке се одвијао на њеном јачању и привлачењу чланства, што у предвечерје вишестраначја није били једноставно. Треба рећи да режим Слободана Милошевића у то доба још није био прихватио политички плурализам.

     На прве страначке изборе после ИИ светског рата (9. децембра) у Чачку је Демократска странка изашла са два посланичка кандидата, Др Владаном Василијевићем и проф. Миодрагом Јаћимовићем и забележила леп успех у броју гласова.

     После тих првих избора, странка је расла и јачала и припремала се за наредне изборне активности а први иза тога су били први локални избори 1992 године, године која је значајна за Одбор у Чачку јер је на тим изборима освојила два одборничка мандата. То је био њен први изборни успех.

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...пристојан. Никада не вређа друге, без обзира на ситуацију у којој се нађе.