О нашем одбору

Историја ГрО ДС Чачак

Историја ГрО ДС Чачак

Недуго по оснивању Демократске странке у Београду, и у Чачку се окупила група првих чланова и симпатизера и формирала, уз помоћ и подршку члана Главног Одбора др. Владана А. Василијевића, иначе Чачанина пореклом из старе и угледне чачанске породице, и господина Михаила Ристића и формирала Иницијативни одбор. Тај одбор је припремио организацију оснивачке скупштине у Чачку.  Иницијативни одбор је, како је забележио Чачански глас у броју  од 5. априла 1990. године,  позвао грађанство на  јавно окупљање у великој сали Дома културе и на представљање програма Странке и њених циљева.

     Шестог априла, пред препуном салом Дома културе у Чачку су наступили др Драгољуб Мићуновић, др Владета Јанковић, др Војислав Коштуница и др Владан Василијевић.

Било је то прво појављивање страначких првака у Чачку. Тада је странка имала већ преко шест хиљада чланова у Србији. У тридесетак градова су формирани Месни одбори који ће убрзо прерасти у општинске одборе.

У Чачку је 9. јуна одржана прва изборна скупштина. У присуству гостију из Београда, академика Николе Милошевића, др Владана Василијевића и Војислава Коштунице изабран је Месни одбор у коме је поред председника Томислава Радовановића било још 10 чланова. Посебна занимљивост ове скупштине је, како бележи хроничар Чачанског гласа, било присуство 12 најстаријих чланова предратне Демократске странке у Чачку. Адам Василијевић, угледни предратни судија је изабран за почасног председника Одбора у Чачку. Оба ова скупа су била изузетно посећена. Сала Дома Културе је била тесна да прими све заинтересоване грађане.

     Треба забележити да су чланови и симпатизери Демократске странке у Чачку организовали, по предлогу Председника странке Драгољуба Мићуновића петицију за равноправност политичких странака у медијима који су тада били јако затворени за ставове опозиције. То је иначе, био први јавни излазак на улице Чачка и прва јавна акција опозиционих странака у граду. Припадници  Демократске странке из Чачка су такодје учествовали на свим јавним наступима опозиције било у Чачку или у Београду.

     Даљи рад странке се одвијао на њеном јачању и привлачењу чланства, што у предвечерје вишестраначја није били једноставно. Треба рећи да режим Слободана Милошевића у то доба још није био прихватио политички плурализам.

     На прве страначке изборе после ИИ светског рата (9. децембра) у Чачку је Демократска странка изашла са два посланичка кандидата, Др Владаном Василијевићем и проф. Миодрагом Јаћимовићем и забележила леп успех у броју гласова.

     После тих првих избора, странка је расла и јачала и припремала се за наредне изборне активности а први иза тога су били први локални избори 1992 године, године која је значајна за Одбор у Чачку јер је на тим изборима освојила два одборничка мандата. То је био њен први изборни успех.

Опширније

Адреса одбора

Демократа

...није тврдоглав. Пажљиво слуша аргументе и признаје грешке ако их почини.